Rok 2023 vo fototechnike

Rok 2023 vo fototechnike

Subjektívny názor na to, čo priniesol rok 2023 vo fototechnike.  /  Srnec Karol / 01.01.2024 / 06:00

To najdôležitejšie z roku 2023

  • Zrkadlovkám je definitívny koniec. Prišlo to skôr, ako som očakával a to som tvrdý realista. Zrkadlovky sa prestali vyvíjať, vyrábať a dopredávajú sa posledné kusy. Nastal čas bezzrkadloviek. Posledným mohykánom je Pentax, ten má ale mizerný podiel na trhu a je otázne, dokedy sa mu vyplatí zrkadlovky vyrábať. Vraj chystá filmový fotoaparát. Ten by mohol mať väčší úspech ako jeho súčasné zrkadlovky.
  • Canon skončil so systémom EOS M. Jeho náhradou sú DX fotoaparáty a objektívy radu R.
  • Canon aj Nikon začali licencovať svojé nové bajonety. A tak sa objavilo hneď niekoľko objektívov tretích výrobcov s bajonetmi Z a RF. Aj Fujisti sa dočkali objektívov tretích strán, úspešný je Viltrox.

 

Canon: V roku 2023 sa sústredil na dostupnejšie APS-C a FF bezzrkadlovky radu R, konkrétne R8, R50 a R100. Nepredviedol žiadnu poriadnu bombu.

V objektívoch to bolo zaujímavejšie. Predstavil ich hneď osem, napr. RF 100-300mm F2.8L IS USM, RF 24-105mm F2.8 L IS USM Z, či RF 10-20mm F4 L IS STM.

 

Fujifilm: Predstavili dva pekné fotoaparáty. APS-C bezzrkadlovku S20, prístroj pre pokročilejších amatérov a stredoformátovú vlajkovú loď GFX100 II. Tá prináša výrazne lepšie zaostrovanie, menší rolling shutter efekt, luxusný hľadáčik a vylepšenú ergonómiu.

Rok 2023 patril objektívom radu GX. Svetelnému GF 55mm F1.7R WR a hlavne tilt-shift objektívom GF 30mm F5.6 T/S a GF 110mm F5.6 T/S Macro.

Fujifilm GFX100 II v praxi

Fujifilm X-S20 - malý ale vybavený

 

Leica: Leica predstavila luxusný kompakt Q3, jednoznačne najlepší kompakt na trhu. Ďalej dva fotoaparáty radu M, obidva s 60 Mpx snímačom. Model M11 Monochrome fotogafuje čiernobielo, Leica M11-P prináša Content Authenticity Initiative (CAI), čiže certifikát autenticity nafotených záberov.

Leica predstavila až 4 objektívy s bajonetom L. Z tých sa potešili aj užívatelia Panasonicov radu S.

 

Nikon: predstavil dva skvelé fotoaparáty. Nikon Z8 a Z f. Ten prvý je odľahčenou verziou vlajkovej lode Z9, ako prvý prináša AI zaostrovanie. Model Z f potešil najmä priaznivcov klasického dizajnu a ovládania.

Rovnako ako Canon, aj Nikon predstavil až 8 objektívov. Napríklad špičkový portrétny objektív NIKKOR Z 135mm f/1.8 S Plena, supertelezoom Nikkor Z 180-600mm F5.6-6.3 VR, či ľahký teleobjektív Nikkor Z 600mm F6.3 VR S.

Nikon Zf - štýlový a zábavný

Nikon Z8 - akčný fine art

Nikon NIKKOR Z 135mm f/1.8 S Plena

Nikon NIKKOR Z 85mm f/1.2 S

 

OM System: Odpočinkový rok pre túto značku. Predstavila len odolný kompakt Tough TG-7 a ten oproti tri roky starému predchodcovi prináša len kozmetické vylepšenia.

I objektív bol predstavený len jeden, zato parádny OM SYSTEM M.Zuiko 90 Macro IS PRO.

OM SYSTEM M.Zuiko 90 Macro IS PRO - kráľ makroobjektívov

 

Panasonic: Konečne Pansonic pochopil, že so svojím DFD zaostrovaním nemá šancu konkurovať ostatným výrobcom bezzrkadloviek a do dvoch nových modelom implementoval zaostrovanie s fázovou detekciou. Tým zahájil novú éru. Panasonic DC-G9 II je veľmi dobre vybavená MFT bezzrkadlovka, okrem nového 25 Mpx snímača a fázovej detekcie prináša aj zmenu dizajnu a ovládania, prevzaté z modelu S5 II. Väčší rozruch ale urobil model DC-S5II (verzia S5 IIx je viac optimalizovaná pre video), výborne vybavený model strednej triedy.

Objektív bol predstavený len jeden, kompaktný superširokouhlý transfokátor LUMIX S 14-28mm F4-5.6 Macro.

Panasonic Lumix DC-G9 II v praxi

Panasonic Lumix DC-S5II - recenzia

 

Ricoh/Pentax: Pentax, ktorý patrí pod Ricoh, tvrdohlavo ostáva pri zrkadlovkách. Predstavil model K-3 Mark III Monochrome. V naších končinách ho asi ani nezahliadneme. Nie sú tu ani žiadne náznaky toho, že by sme sa mohli v roku 2024 dočkať predstavenia bezzrkadlovky. Pritom v minulosti Pentax bezzrkadlovky vyrábal.

 

Sony: Rok 2023 bol pre Sony veľmi úspešný, predstavených bolo hneď niekoľko vydarených modelov. Model A6700 je novou APS-C vlajkovou loďou, ktorá využíva AI procesor pre automatické zaostrovanie. Dočkali sme sa hneď dvoch kompaktných bezzrkadloviek radu A7. Sony A7C II, oproti svojmu predchodcovi ponúka 33 Mpx snímač, AI procesor, väčší hľadáčik, 4K 60p video a vylepšenú ergonómiu. Prekvapením je model A7C R, prakticky v rovnakom tele ponúka snímač s vysokým 61 Mpx rozlíšením. Bombou roka je ale Sony A9 III, prvá bezzrkadlovka s globálnou uzávierkou.

Každý z pätice nových objektívov patrí do radu G alebo G Master. Najprv je tu kompaktná dvojica FE 20-70mm F4 G a FE 70-200mm F4 G OSS II, ďalej druhá generácia FE 16-35mm F2.8 GM2, základný objektív FE 50mm F1.4 GM a hlavne ultraľahký FE 300mm F2.8 GM OSS.

Sony A6700 v praxi

Predstavenie Sony A7C II a A7C R

Sony FE 16-35/2,8 GM II

Sony FE 70-200 mm F4 G OSS II

Sony FE 50/1,4 GM

 

Môj výber naj fototechniky roku 2023

Systémový fotoaparát roku 2023

Je ním jednoznačne Nikon Z8. Kompaktnejšia verzia modelu Z9. Má vyvážené parametre, ktoré vyhovujú väčšine fotografov. Je rýchly a má dostatočne vysoké rozlíšenie, využiť tak môžete aj APS-C crop režim. Vďaka vrstvenému snímaču sa zaobíde bez mechanickej uzávierky a problémy s flickeringom a rolling shutter efektom sú minimálne.

 

 

Kompakt roku 2023

Priznám sa, neobľubujem Leicy radu M. Priehľadový hľadáčik je obmedzujúci a objektívy bez AF sú pre väčšinu fotografov zastaralé. Kde Leica ide už roky s dobou, sú kompakty. Aktuálne je to model Q3. Má všetko, čo od moderného digitálneho fotoaparátu očakávate a pritom je v ňom aj niečo z tej legendy červeného krúžku.

 

 

Objektív roku 2023

V roku 2023 som otestoval hneď niekoľko skvelých objektívov. Páči sa mi Nikon NIKKOR Z 135mm f/1.8 S Plena, dokonalý portrétny objektív, ale aj  mimoriadne ostrý Sony FE 70-200 mm F4 G OSS II so skvelým makrom. Napokon u mňa zvíťazil OM System M.Zuiko 90/3,5 Macro IS PRO, najlepší makroobjektív, aký som kedy testoval.


Naj inovácia roku 2023

Globálna uzávierka u Sony A9III je revolučná inovácia, ktorá prakticky rieši všetky problémy elektronickej uzávierky. Naviac prináša neskutočne rýchle sériové snímanie a synchronizáciu s bleskom pri všetkých časoch, bez HSS. Teším sa na využitie jej potenciálu, napr. pri snímaní HDR, Fosus Stackingu a rôznych ďalších komutatívnych techník snímania.

 

 

Globálna elektronická uzávierka

 

Dizajn roku 2023

Sirui predstavilo trojicu autofokusových APS-C objektívov 23, 33 a 56 mm so svetelnosťou F1,2.  Modely Sniper sa vyznačujú elegantný dizajnom a až tromi rôznymi povrchovými úpravami: čierny karbón, biela a strieborná. Vďaka tomu si môžete vybrať prevedenie, ktoré sa hodí k vášmu fotoaparátu.

 

 

 

Drobnosť, ktorá potešila

SmokeNINJA je bezdrôtový ručný mini dymostroj napájaný batériou, určený pre fotografov, kameramanov a tvorcov obsahu. Už mám jeden objednaný.

 

 

Čo si prajem v roku 2024?

Nasledujú čisté špekulácie a moje priania. Tým najväčším je, aby sa vrstvený snímač dostal aj do bezzrkadloviek strednej triedy. Výrazne by to zmenšilo problémy s flickeringom a rolling shutter efektom. Sony A9 III je bez pochyby revolučným fotoaparátom. Globálna uzávierka je budúcnosť fotografie. Je to ale drahá technológia a tak skoro nezľudovie. Nejaký ten rok bude trvať, kým sa dostane do profesionálnych fotoaparátov s vysokým rozlíšením a amatéri si počkajú oveľa dlhšie.

Z môjho pohľadu, globálnu uzávierku nutne nepotrebujeme. Nikony Z8/Z9 dokazujú, že aj s vrstveným snímačom sa vieme zbaviť väčšiny neduhov elektronickej uzávierky. Mojím prianím je, aby sa vrstvený snímač dostal aj do lacnejších fotoaparátov a do fotoaparátov s vysokým rozlíšením. Nie žeby som netúžil po fotoaparáte s globálnou uzávierkou. Ale radšej si kúpim dva fotoaparáty s rýchlym vrstveným snímačom, ako jeden s globálnou uzávierkou.

Sony A9 III by sa mal začať predávať vo februári. Možno sa v roku ešte predstaví aspoň jeden ďaĺší fotoaparát s globálnou uzávierkou. Osobne typujem na Canon. Nemyslím si, že by Nikon nutne potreboval predstaviť model s globálnou uzávierkou.

 

Canon: V roku 2024 asi všetci očakávajú príchod vlajkovej lode EOS R1. Bude zameraná na vysoké rozlíšenie, alebo na rýchlosť. V prvom prípade by to mohol byť prvý FF fotoaparát s rozlíšením okolo 100 Mpx. V druhom prípade by mohol Canon predstaviť svoj vlastný snímač s global shutter uzávierkou. Viacerých by potešil nejaký retro model, konkurencia Nikonu Z f.

 

Sony: Sony by mohlo predstaviť model A7S IV. S-kový rad je špecialistom na video. Ak by ale mal 24 Mpx (kvôli 6K videu) a vrstvený snímač, mohol by to byť aj akčný fotoaparát s príjemnou cenou okolo 4000€. Sony A1 a A9 III atakujú hranicu 7000€. Viacerých by potešila APS-C bezzrkadlovka s dizajnom radu A7, rýchly a ergonomický model pre tých, ktorí chú využiť 1,5x faktor orezu, napríklad pri fotografovaní zvierat. Osobne by som privítal predstavenie objektívu 105/1,4.

 

Fujifilm: V poslednom období prestalo ponúkať obľúbené modely, alebo sa na ne čaká mesiace. V budúcom roku by m asi najviac potešil nástupca X100V. Páčilo by sa mi, ak by mal 26 Mpx vrstvený snímač z X-H2s, IBIS stabilizáciu, vylepšený AF a hľadáčik s väčším rozlíšením. A možno ešte viac, nejaký cenovo dostupnejší kompakt strednej triedy, nástupcu modelu X70.

 

Nikon: Dúfam, že sa Nikon bude sústrediť na FF fotoaparáty a objektívy. Nástupcov by si zaslúžili modely Z5, Z6II a Z7II. Tie zaostávajú za konkurenciou najmä zaostrovaním. Potešilo by, ak by aspoň jeden model mal rýchly vrstvený snímač, potom by bolo možné fotoaparáty strednej triedy využiť univewrzálnejšie. Konečne by Nikon mohol predstaviť aj objektív 70-200 mm F4. V roku 2023 Nikon predstavil retro dizajnovaný fotoaparát Z f. V tomto roku by mohol predstaviť niekoľko redizajnovaných objektívov, ktoré by sa k nemu vizuálne hodili.

 

OM System: V roku 2023, okrem jedného objektívu, táto značka nič nového nepredstavila. Objektívov je dosť, fotoaparát OM-1 je stále konkurencie schopný. Čo by nás potešilo? Neviem, či je tu priestor pre nástupcu radu OM-D E-M10? Asi sa kôr dočkáme nástupcu OM-D E-M1X. Bude mať nová vlajková loď úplne nový snímač, alebo to bude len OM-1 s integrovaným gripom? Mňa by ale najviac potešil plnohodnotný nástupca modelu PEN-F, alebo prvý OM System kompakt s MFT snímačom.

 

Panasonic: Je na čase aby Panasonic konečne nahradil jednotkovú sériu FF bezzrkadloviek. Snímače bez fázovej detekcie sú veľkým hendikepom. Ak chce Panasonic konkurovať najväčším hráčom, mal by pridať na tempe predstavovaných objektívov, zatiaľ sa príliš spolieha na partnerskú Sigmu.

 

Viac AI vo fotoaparátoch: Olympus už roky ukazuje, ako využiť komputatívnu fotografiu. Ostatným značkám sa akoby do toho nechcelo. Pritom je to prevažne softvérová zaležitosť a užívatelia by sa potešili rozšíreným možnostiam ich fotoaparátov.

 

Zlepšenie komunikácie medzi fotoaparátmi a chytrými zariadeniami: Aj vy stále hromžite na nespoľahlivé prepojenie fotoaparátov s chytrými zariadeniami? Posielanie fotografii do telefónu, alebo tabletu je zdĺhavé. Na ovládanie fotoaparátu potrebujete aplikáciu, ktorá nefunguje keď ju potrebujete. Nedá sa štandardizovať univerzálne prepojenie? Čo bráni tomu, aby chytré zariadenia fungovali ako externý monitor po prepojení cez USB? Prečo neexistuje jednoduchý protokol na posielanie fotografii a videa do ľubovoľného zariadenia tak, ako sa to dá napr. u Applu pomocou Air Drop?

 

Ukončenie stagnácie v domácej tlači: Už roky sa v domácej tlači nič nemení. Trendom sú veľkokapacitné zásobníky, ale ak veľa netlačíte, tak aj tak zaschnú, alebo musíte kalibrovať hlavy. Nie je čas na nejakú novú tlačovú technológiu, suchý bezúdržbový proces?

 

Väčšie využitie AI pri postprocesingu: Som ten posledný, ktorý bi si prial aby AI menila fotografie na nepoznanie. Páči sa mi ale napríklad automatické maskovanie v Lightroome. V čom by mohla AI výrazne pomôcť (a v niektorých programoch už pomáha) je triedenie fotografii, priraďovanie kľúčových slov, detekcia subjektov, základné úpravy vo vašom štýle.

 

Záver

Rok 2023 bude pamätný hneď z dvoch dôvodov. Tým prvým je definitívny koniec DSLR. Ani najväčší optimisti už neveria, žeby mali digitálne zrkadlovky budúcnosť. Druhým dôvodom, oveľa významnejším a revolučným je predstavenie prvej bezzrkadlovky s globálnou uzávierkou. Je to budúcnosť fotografie, ale pomerne vzdialená, najprv sa bude musieť stať štandardom, aj v lacnejších fotoaparátoch, vrstvený snímač. Rok 2023 aj naznačil, že môžeme očakávať masívny príliv nových AF objektívov tretích výrobcov. Pre amatérskych fotografov je toto najdôležitejšia správa, pretože sa konečne dočkajú lacnejších alternatívnych objektívov.

„Fotografie“ vytvorené pomocou AI sa už bežne používajú. Na vianočnej titulke časopisu Amateur Photographer je stromček poskladaný z fotoaparátov. Už ani na titulke fotografického časopisu nenájdete pravú fotografiu. Proti zneužívaniu AI vo fotografii sa začína bojovať (bude to asi márny boj), dôkazom je Content Authenticity Initiative (CAI). Postipne sa do viacerých fotoaparátov pridáva funkcia autentifikácie záberov, ktorá bude akousi zárukou, že fotografie sú nasnímané fotoaparátom a nebolo s nimi manipulované. V roku 2024 môžeme očakávať väčšie rozšírenie CAI do profesionálnych fotoaparátov.

 

Čo potešilo vás a čo očakávate v roku 2024?

Rok 2023 vo fototechnike
5 5 with 2
 
počet hodnotení: 2

Komentáre

Pre pridanie komentára sa musíte prihlásiť...