Globálna elektronická uzávierka

Globálna elektronická uzávierka

Technológia, ktorá mení to, akým spôsobom môžeme používať bezzrkadlovky.  /  Srnec Karol / 09.11.2023 / 06:00
 

S príchodom bezzrkadloviek sme objavili čaro elektronickej uzávierky.  Je tichá, rýchlejšia ako mechanická. Nič sa neopotrebováva. Umožňuje rýchlejšie sériové snímanie. Neprináša ale samé plusy. Pretože v režime elektronickej uzávierky sa informácie zo snímača čítajú po riadkoch, v určitých situáciach dochádza k problémom.

Tým prvým je flickering, problém s blikajúcimi zdrojmi svetiel, ktoré na fotografiách vytvárajú pásy (banding). Druhým problémom je rolling shutter efekt. Rýchlo sa pohybujúce objekty sú deformované. Tretím problémom je nemožnosť použiť blesk, pretože by nedošlo k osvetleniu celej plochy snímača. Čím pomalšie čítanie dát zo snímača, tým výraznejšie problémy.

Čiastočným, ale pomerne úspešným riešením, je použitie vrstveného (stacked) snímača. U neho je čítania dát oveľa rýchlejšie, ako u snímačov štandardnej technológie. Nájdete ho zatiaľ len v pár prístrojoch, spočítate ich na prstoch dvoch rúk. Napríklad u Sony A9II/A1, Nikonu Z8/Z9, Canonu EOS R3, OM Systemu OM-1, či Fujifilmu X-H2s. U Nikonu si dokonca dovolili úplne odstrániť mechanickú uzávierku. Vrstvený snímač stále ukladá dáta po riadkoch, aj keď veľmi rýchlo, stále je tu preto malé obmedzenie. Definitívnym riešením problémov elektronickej uzávierky je tzv. globálna uzávierka.

U globálnej uzávierky sa čítajú dáta zo snímača všetky naraz. Je to veľmi náročné a preto má Sony A9 III “len” 24 Mpx. Poďme ale k výhodám:

 

Flickering - už žiadne pásy na obrazovke, ostávajú problémy s nerovnomernou expozíciou, ale tu je ľahkým riešením použitie funkcie Antiflickering. Ľahšie sa nastavuje antiflickering vo videu.

Pásy na fotografii? S globálnou uzávierkou už sa s nimi nikdy nestretnete.

 

Rolling Shtter efekt - už žiadne pohybové deformácie vo fotografii aj videu.

Deformácia pohybu, aj tento problém je preč s globálnou uzávierkou.

Synchronizácia s bleskom - fotoaparát je možné synchronizovať s bleskom pri všetkých časoch a pritom nie je nutné použiť high speed synchronizáciu. To prináša úplne nové možnosti použitia blesku, najmä v exteriéri.

Prekresľovanie hľadáčika - vďaka vysokej rýchlosti čítania dát je možné plynulé zobrazovanie obrazu v hľadáčiku, bez tmavých prestávok.

Automatické zaostrovanie - vyššia rýchlosť snímača sa prejavuje aj pri automatickom zaostrovaní, je rýchlejšie a plynulejšie. Ľahšie zvláda sledovanie objektov, pri fotografovaní i videu.

Sériové zábery, pre-capture - ak fotoaparát nebrzdí mechanická uzávierka, ani pomalé čítanie dát po riadkoch, môže byť sériové snímanie extrémne rýchle. Dôkazom je 120 obr./s. vo formáte RAW u Sony A9 III a to aj s AF/AE.

Iné - v budúcnosti môžeme predpokladať využitie rýchlosti globálnej uzávierky vo výpočtovej fotografii. Tu dobre poznajú majitelia špičkových fototelefónov. Auto HDR, nočné zábery z ruky (bez šumu), živé fotografie, focus stacking bez zdržania atď.

Záver

Následujúce roky môžeme očakávať postupné rozšírenie vrstveného snímača aj do prístrojov strednej triedy. Potrvá roky, kým globálna elektronická uzávierka bude dominovať v profesionálnych prístrojoch, najmä tých s vysokým rozlíšením. Keď budú mať všetky fotoaparáty globálnu uzávierku, bude to hlavne o softvéri. V roku 2008 bola predstavená prvá digitálne bezzrkadlovka, vtedy asi nikto netušil, že je to začiatok konca zrkadloviek. Sony A9 III je ďalším miľníkom, korý posíva technológiu bezzrkadloviek o významy krok do buduúcnosti.

Odporúčané články:

Flickering vo fotografii

CSC - rolling shutter vo fotografii

Globálna elektronická uzávierka
5 5 with 1
 
počet hodnotení: 1

Komentáre

Pre pridanie komentára sa musíte prihlásiť...