Poďte na panáka! Prehľad aktuálnych atraktívnych modelov fotoaparátov Panasonic

Poďte na panáka! Prehľad aktuálnych atraktívnych modelov fotoaparátov Panasonic

Blog  /  Vladimir Kampf / 23.11.2017 / 10:25

Spoločnosť Panasonic má pestré portfólio fotoaparátov z ktorého by si mal dokázať vybrať hádam každý, kto sa chce fotografii venovať viac či menej vážne. Výhodou tejto značky je aj to, že vo svojich fotoaparátoch myslí nie len na fotografov, ale aj na videografov. Prečo sa oplatí ísť na "Panáka"?

Panasonic Lumix DMC-GX8

RECENZIU NÁJDETE TU

FOTOAPARÁT V OBCHODE PROLAIKA

Výsledné 4K videá z ich ostatných modelov vyzerajú skvele a k ich kvalite dopomáhajú nie len obrazové procesory, ale aj stále lepšie stabilizátory objektívov a snímačov, ktoré pri modeloch, ktoré si navzájom sadnú dokážu fungovať často až neuveriteľne a hlavne už sa dajú zapnúť aj počas nakrúcania videa. Asi posledným modelom, ktorý nemal túto vychytávku zapnutia stabilizátora snímača počas nakrúcania videa bol Panasonic Lumix DMC-GX8.

Panasonic Lumix DMC-GX8.

Stabilizácia v tele pri fotografovaní funguje perfektne. Je to model, ktorý v súčasnosti používam najradšej a skoro stále. Už sa neviem dočkať jeho nasledovníka u ktorého predpokladám aj možnosť stabilizácie videa. Zatiaľ ho pri serióznej práci musím dávať na statív alebo na ručný trojosí elektronicý gimbal.

Tento model má výrazný grip v kombinácii s primeranou hmotnosťou umožňuje fotoaparát bezpečne nosiť pri tele v jednej ruke a byť tak neustále pripravený na akciu. Rýchlosti ovládania napomáhajú analógové voliče hodnôt. Vrchným kotúčom volíte režim snímania, pod ktorým nájdete väčší kotúč s korekciou expozície. Ešte ma nesklamal.

Panasonic Lumix DMC-GX80

RECENZIU NÁJDETE TU:

FOTOAPARÁT V OBCHODE PROLAIKA

O čosi novší, menší model Panasonic Lumix DMC-GX80 už perfektne stabilizuje aj šestnásťmegový snímač aj počas nakrúcania videa.

Panasonic Lumix DMC-GX80.

Tento zmenšený braček sa s menším objektívom zmestí do väčšieho vrecka. Vyhovuje na každodenné použitie a aj špeciálne fotografické práce. Staré a nové funkcie z neho robia slušnú náhradu oveľa väčších prístrojov.

Panasonic Lumix DMC-GX800

RECENZIU NÁJDETE TU

FOTOAPARÁT V OBCHODE PROLAIKA

A aby toho nebolo málo. Komu je veľa, môže mať v rukách ešte menej. V ponuke je ešte menší braček Panasonic Lumix DMC-GX800.

Panasonic Lumix DMC-GX800.

Je nielen menší, ale aj skromnejší a cenovo dostupnejší. Všetko má kompaktnejšie. Fotoaparát nemá hľadáčik. Kam by ho aj umiestnili? Displej je dostatočne prehľadný a veľký a má dotykovú obrazovku. Ale, to sú už dnes pre Panasonic samozrejmosti. Nabíjanie fotoaparátu výrobca vyriešil priamo cez fotoaparát. Baterka však toho veľa nevydrží a pre intenzívnejšie fotenie je dobré mať pri sebe rezervnú – nabitú.

Panasonic Lumix DMC-LX15

RECENZIU NÁJDETE TU

FOTOAPARÁT V OBCHODE PROLAIKA

Moja kamarátka v službách slovenskej diplomacie, ktorá pred nedávnom odišla na misiu do exotiky si už v minulosti na moje odporúčanie kúpila malý kompakt od Panasonicu. Bol to model, ktorý vyzeral a fungoval navlas rovnako, ako kompakt Leica, akurát, že bol za polovicu. Leica s Panasonicom už si podobné psie kusy odpustili a nevyrábajú to isté za priepastne odlišnú cenu, ale príkladne spolupracujú, takže človek si takto môže „skočiť na panáka“ s legendárnou Leica oprikou.

 Panasonic Lumix DMC-LX15.

Zuzane som poradil odporučil Panasonic Lumix DMC-LX15. Je to dvadsaťmegáčik pre bežných smrteľníkov a aj pre príležitostných krajinárov či portrétistov. Vyskúšal som ho aj na reportáže. Keby jeho malé rozmery nebudili u laikov dojem neprofesionality, isto by som si ho strčil do vrecka a používal ho častejšie. Môže poslúžiť aj ako športová kamera na kvalitnejší záznam videa, len treba dávať pozor na jeho vysunutý objektív.

Panasonic Lumix DMC-LX100

RECENZIU NÁJDETE TU

FOTOAPARÁT V OBCHODE PROLAIKA

Tento model je zo všetkých, ktoré tu spomínam, najstarší.  Aj on bol svojho času prekvapením Panasonicu. Panasonic Lumix DMC-LX100 osadili 4/3 senzorom, aký používjú vo svojich mirrorless fotoaparátoch. Aj keď prístroj nevyužíva jeho plnú plochu a rozlíšenie, stále ide o jeden z najväčších senzorov zabudovaných do kompaktu. 

Panasonic Lumix DMC-LX100.

Skvelý je aj svetelný objektív Leica DC Vario Summilux 24-75mm f1,7-2,8. So zväčšeným senzorom sa už dá pracovať aj s hĺbkou ostrosti a tým je zvýšenie kreativity vo fotografii. 

4K Photo

Všetky posledné modely od Panasonicu ponúkajú aj funkcie 4K Photo a už aj viac. V skratke: Je to väčšinou v podstate videozáznam s frekvenciou 30 obrázkov za sekundu v celkom príjemne komprimovanom osemmegovom rozlíšení. Fotograf si z neho môže vybrať jedno nasnímané políčko – osemmegovú fotografiu vo formáte JPG. Z testov vyplynulo, že môžeme zo záznamu dostať ešte kvalitnejší obraz, keď ho nevyberieme priamo na malom displeji fotoaparátu, ale vyexportujeme ho z videoeditora alebo video prehrávača, ktorý to umožňuje. 4K Photo je splnenie sna niektorých fotografov, ktorý rojčili o tom, ako budú jednoducho snímať fotografie v rýchlej sérii a následne si z nich minimálne jeden vyberú.

Panasonic Lumix DMC-G80

RECENZIU NÁJDETE TU

FOTOAPARÁT V OBCHODE PROLAIKA

Za dobrú cenu s vysokým výkonom je model Panasonic Lumix DMC-G80. Telo z pevnej horčíkovej zliatiny, pevný úchop pre pravákov, k tomu dva otočné voliče. Jeden na palec, druhý na ukazovák. Dajú sa nimi nastavovať rôzne parametre.

 Panasonic Lumix DMC-G8.

Tlačidlá rýchlych prístupov sú rozložené intuitívne a veľmi rýchlo padnú do ruky aj novému majiteľovi. Ovládanie a menu je prehľadné a k dispozícii je aj rýchle menu Quick Menu. Ak sa nastavenie niektorého z tlačidiel rýchleho prístupu nepáči, stačí ho dlhšie podržať a vybrať si z ponuky iných funkcií.

Panasonic Lumix DC-GH5

RECENZIU NÁJDETE TU:

FOTOAPARÁT V OBCHODE PROLAIKA

Kto sa nechce obmedzovať siahne po vlajkovej lodi. Panasonic Lumix DC-GH5. Má všetko čo fotoaparát v dnešnej dobe má mať a má aj všetko, čo v dnešnej dobe má mať aj nadupaná kamera. GH5 však zostáva malá mašinka do ktorej výrobca napchal čo sa len dalo, aby neutŕžil ani najmenšiu hanbu.

 Panasonic Lumix DC-GH5.

Vpred ju posúva najmä stabilizácia obrazu. Výrobca tvrdí, že tento zázrak ustojí až 5EV. To znamená, že ak normálne niekto v rukách udrží šesťdesiatinu sekundy, tak s duálnou stabilizáciou ustojí pol sekundy. Legendárni výrobcovia vychytenejších zrkadloviek, ktorých mená dobre znejú stále tvrdohlavo odolávajú stabilizovaniu snímačov.

Panasonic Lumix DC-G9

PRVÁ INFORMÁCIA O FOTOAPARÁTE TU

Posledná novinka Panasonic Lumix DC-G9, ktorá by mala byť ozdobou tohtoročných Vianoc bola prekvapením. Znalci očakávali všetky možné a aj nemožné modely, ale, že príde trochu zjednodušená a menšia verzia GH5 si trúfol odhadnúť len málokto.  Ponúka vôbec najkvalitnejší obraz v histórii systémových kompaktov série LUMIX G.

 Panasonic Lumix DC-G9.

Snímač Digital Live MOS s rozlíšením 20,3 megapixelov bez antialiasingového filtra zachytí každý detail. Obrazový procesor Venus Engine sa stará o vynikajúce zobrazenie detailov pri zachovaní maximálnej vernosti snímok.

 

Poďte na panáka! Prehľad aktuálnych atraktívnych modelov fotoaparátov Panasonic
0 5 with 0
 
počet hodnotení: 0

Komentáre

Pre pridanie komentára sa musíte prihlásiť...