12 najčítanejších článkov na FOTOma v roku 2018

12 najčítanejších článkov na FOTOma v roku 2018

Blog  /  FOTOma.sk / 27.12.2018 / 13:00

12 mesiacov ubehlo ako voda a my sme vybrali rovnaké číslo článkov, ktoré boli na FOTOma v roku 2018 najčítanejšie. Zaujali vás hlavne nové technológie a zvlášť mirrorless systémy. Medzi dvanástimi najčítanejšími je totiž šesť článkov o mirrorlessoch. Logicky najviac z nich je o nových Full Frame bezzrkadlovkách Canon a Nikon. Zo zrkadloviek vzbudil podobnú pozornosť len Nikon D7500. Aj toto poukazuje na trendy v digitálnej fotografii.

Jeden článok o objektívoch sa prepracoval do TOP dvanástky a bolo to práve ohlásenie nových objektívov Sigma zo séria ART.

Do výberu ste dostali svojím klikaním a čítaním aj tri články o fotografoch. Jeden je náš Michal Svítok, šéf fotograf TASR, druhý kontroverzný street fotograf v New Yorku, Jeff Mermelstein a tretí športový fotograf Dan Vojtěch, český Nikon a Fomei ambasádor. No a nakoniec vás zaujali aj súťaže, zvlášť tá so značkou Wacom, do ktorej ste poslali krásne fotografie.

 

Dva mesiace s fotoaparátom Fujifilm X-H1 

Fujifilm X-H1 bol svojim spôsobom prelomovým modelom značky, keďže sa zamaral ergonómiou na používateľov zrkadloviek – hlboký a veľký grip, zväčšenie rozmerov a zvýšenie váhy. Áno, ergonomický je určený na používanie s profi objektívmi, s ktorými tvorí vyvážený celok.

 

Fotoaparát, ktorý má svoje miesto. Nikon D7500

Nikon D7500 si pri svojom uvedení zlízol kritiku za jeden slot pre karty, ale zaostrovaním a obrazom presvedčil už mnohých o tom, že ide o jednu z najvydarenejších zrkadloviek strednej triedy.

 

Kreatívny svet Wacom

Wacom je overenou značkou v segmente grafických tabletov určených pre retuš či pokročilú úpravu fotografií ale aj pre kreatívne kreslenie a maľovanie. Značka navyše podporuje talenty a v súčasnosti nám beží už tretia súťaž s touto značkou: Za kreatívnymi fotografiami s tabletmi Wacom. Ste vítaní zúčastniť sa a vyhrať ceny v hodnote viac ako 800€.

 

Sigma predstavuje dva špičkové ART objektívy na portrét a makro

Sigma so svojou sériou objektívov "ART" urobila dieru do fotografického sveta. Značka, ktorá bola v mnohých ohľadoch v minulosti zaznávaná, zameraním sa na špičkové produkty znovu záskala dôveru fotografov. Art séria je už známa svojim kvalitným spracovaním, nekompromisnou ostrosťou a hladkým bokehom.

 

 

Canon predstavuje nový full frame fotoaparát a objektívy pre prelomový systém EOS R

 

Canon EOS R – prichádza zmena

Canon EOS R je prvým fotoaparátom s novým bajonetom a hlavne bez zrkadla. Mirrorless fotoaparáty ako jediné zatiaľ zaznamenávajú vzostup v predajoch a odzrkadľujú jasný trend, na ktorý nastúpila aj jedna z najznámejších foto značiek. Prístroj zaujal kompatibilitou s existujúcimi EF objektívmi, niektorých sklamal absenciou stabilizácie a slabšími špecifikáciami videa. Napriek tomu aj článok o uvedení nového systému aj recenzie EOS R vás zaujali natoľko, že sú v našej TOP dvanástke.

 

Prvé skúsenosti s novým mirrorlessom Nikon Z 7

Z 7 je jedným z dvojice uvedených mirrorless fotoaparátov značky Nikon. Je to výkonnejší model, ktorý ponúka špičkový obraz postavený na senzore podobnom vlajkovej lodi Nikon D850. Senzor je však ukrytý v menšom a ľahšom tele a je navyše stabilizovaný. Podobne ako EOS R má aj Z 7 len jeden slot na pamäťovú kartu, v tomto prípade však spoľahlivú a výkonnú XQD. Stabilizovaný senzor, plynulé preostrovanie pri natáčaní a video špecifikácie robia tento prístroj zaujímavým aj pre videografov.

 

Nabúchaná novinka Fujifilm X-T3

Najlepšie špecifikácie na video však prekvapujúco ponúkol Fujifilm X-T3. Zároveň je aj výkonným fotoaparátom s klasickým dizajnom. Fujifilm je u nás veľmi populárna značka, ktorá má veľa priaznivcov medzi dokumentárnymi a street fotografmi, ale aj medzi fotografmi svadieb. Zdá sa, že začne byť po novom populárna aj medzi filmármi.

 

Full Frame mirrorless vojna začala

V 2018-tom sa vyrojili Full Frame fotoaparáty ako huby po daždi. Mnohé zdieľajú podobné funkcie a parametre a tak sme ich porovnali, aby ste mali prehľad, čo ten – ktorý model dokáže. Ako niektorí z vás pod článkom podotkli – podobajú sa ako vajce vajcu, ale v niečom sa predsa len odlišujú. Možno práve to bude pre vás dôležité. V porovnaní chýba len zatiaľ ohlásený Panasonic S1 a S1R.

 

Fotograf, ktorého fotografie v jeden deň zmazal Instagram

Jeff Mermelstein je pohotový fotograf, ktorý v uliciach New Yorku zachytáva jedinečné momenty. Od času, kedy začal fotografovať obrazovky mobilných telefónov so súkromnými, často veľmi intímnymi, textovými správami náhodných cestujúcich zožal úspech ale aj kritiku. Instagram mu na jeden deň zrušil konto, no ľudia si ho vypýtali späť. Jeho tvorba však neustále vzbudzuje diskusie, z ktorých vyvstávajú dôležité otázky o ochrane súkromia a etike vo fotografii.

 

Michal Svítok: Fotil som olympiádu

Michal je skúseným fotografom, ktorému nie je cudzia reportáž z miestneho podujatia ani z Olympiády. O svojich skúsenostiach z veľkých fotení sa s nami podelil v rozhovore s Jankou Čavojskou.

Tak, toto bolo 12 najčítanejších článkov v našom online fotomagazíne FOTOma.sk. Ďakujeme vám za priazeň, veríme, že aj v novom roku 2019 budete s nami či už na stránkach magazínu, alebo v galérii fotografií.

Dan Vojtěch: Športová fotka je ako šport

Nikon a Fomei ambasádor Dan Vojtěch fotografuje pre známe magazíny a spoločnosti. Nebojí sa inštalovať športovcov do štúdia a striekať ich vodou či ohadzovať blatom, ale ani vytiahnuť do terénu niekoľko desiatok zábleskových svetiel.

12 najčítanejších článkov na FOTOma v roku 2018
5 5 with 1
 
počet hodnotení: 1

Komentáre

Pre pridanie komentára sa musíte prihlásiť...