FOTOma v roku 2023

FOTOma v roku 2023

Ktoré boli najčítanejšie články, kto bol najúspešnejším autorom fotografii?  /  FOTOma.sk / 03.01.2024 / 06:00

Veríme, že ste si rok 2023 užili rovnako ako my. Od Februára 2023 sme Fotomu rozbehli na plné obrátky. Zmenili sme štruktúru článkov, ktorých bolo takmer 250. Články sme rozdelili do sekcií blog, škola fotografie, novinky, sprievodca kúpou… Pripravili sme pre vás aj niekoľko súťaží a akcií. Tou najvýznamnejšou bol Narodeninový týždeň Pro.Laika.

5+5 najčítanejších článkov roku 2023

Z publikovaných článkov ste mali najväčší záujem o recenzie techniky.

  1. Fujifilm X-T5
  2. Canon EOS R7
  3. OM System OM-5
  4. Canon EOS R6 Mark II
  5. Najlepšie fotoaparáty na cesty a dovolenky

 

Teší nás, že aj naša Fotoškola a Blog sa tešili vášmu záujmu. Budeme pokračovať v témach pre začiatočníkov, ktorí potrebujú najväčšiu pomoc. Už začiatkom roka rozbehneme dva nové seriály, prvý bude venovaný čiernobielej digitálnej fotografii a druhý fotografovaniu mobilnými telefónmi.

  1. Svetlo: čarovná zlatá hodinka
  2. Malá odšumovacia revolúcia v Lightroome Classic CC
  3. Je tu koniec digitálnych zrkadloviek?
  4. MFT systém a malá hĺbka ostrosti
  5. Čo mi pomohlo zlepšiť sa vo fotografii

 

V desiatich podcastoch sme vyspovedali napr. Jozefa Sadeckého, Marcela Rebra, či Richarda Kubicu. Všetky nájdete na našom YT kanále.

5 najpopulárnejších fotografii roku 2023

Najpopulárnejšie fotografie roku 2023 sme vybrali podľa celkového skóre.

Fantastické celkové skóre 100 bodov získala fotografia „Po západe slnka“, ktorej autorom je Dávid Ilkovič.

 

Foto: Dávid Ilkovič.

 

Fotografia „Vo vlnách oblakov“, ktorej autorom je Radoslav Černický je so skóre 95,9 bodov na druhom mieste.

 

Foto: Radoslav Černický.

 

Dávid Ilkovič zabodoval aj fotografiou „Magický moment“, so skóre 86,1 bodov na treťom mieste.

 

Foto: Dávid Ilkovič.

 

„Na jazere“ je názov fotografie Jozefa Macáka, ktorá so skóre 86 bodov je na štvrtom mieste.

 

Foto: Jozef Macák.

 

Fotografia Jozefa Macáka zabodovala aj na piatom mieste, so skóre 80,9 bodov a má názov „Prašnou cestou“.

 

Foto: Jozef Macák.

5 najpopulárnejších autorov fotografii roku 2023

Z obrovským náskokom je najnavštevovanejší profil Dušana Strelka. Za ním nasledujú Dávid Palička, Miroslav Chrobačianský, Jan Petrášek a Tibor Šnajdár. Nás potešilo, že máte obľúbených autorov rôznych žánrov.

 

 

Súťaže

Po stopách Karla Plicku v Čechách a na Slovensku

V roku 2023 prebehla veľká súťaž „Po stopách Karla Plicku v Čechách a na Slovensku“. Do súťaže bolo prihlásených fantastických 1714 fotografií a stránku súťaže ste navštívili 17 tisíc krát.

Odbornej porote predsedal fotograf, dokumentarista Alan Hyža. Porota bola zložená zo zástupcov agentúry CzechTourism, spoločnosti PRO.Laika a redakcie FOTOma. Víťazné fotografie si môžete pozrieť tu.

 

1. miesto: Tomáš Kozel - Strýko Jožko z Terchovej

 

Ešte stále prebieha súťaž,  ktorá dokumentuje históriu Slovenských a Českých miest a obcí. Výsledkom má byť čo najširší obraz o ich vývoji – o ich podobe, ľuďoch a okolitej krajine. Vyhrať v nej môžete napr. Ricoh GRIII .

Fotosúťaž: Historické Slovensko a Česko

Akcie

Pro.Laika narodeninový týždeň

Pri príležitosti 30. narodenín Pro.Laiky sme zorganizovali narodeninový týždeň. V týždni od 18. - 23. septembra 2023 sme pre vás pripravili bohatý program s množstvom besied, workshopov a predvádzania techniky. Veríme, že ste si aj zasúťažili a využili akcie, ktoré sme pre vás pripravili. Plánujeme, aby sa narodeninový týždeň stal pravidelnou tradíciou.

 

 

Fotenie vtákov v Národnom parku Skadarské jazero

PRO.Laika pri príležitosti svojich 30. narodenín v spolupráci so spoločnosťou Canon pripravili pre záujemcov workshop - Fotenie vtákov a wildlife v Národnom parku Skadarské jazero. Workshop viedol Jozef Chavko, predseda Ochrany dravcov na Slovensku. Účastníci si mohli vyskúšať modely EOS R3, R5, R6 a R7 a teleobjektívy RFy. Každý si chcel nie len siahnuť na 1200 mm objektív, ale ho aj chvíľu ponosiť a vyskúšať  na vtákoch. Súčasť workshopu bolo aj predstavenie IS ďalekohľadov s ich praktickým využitím. Viac v reportáži Vladimira Kampfa.

 

 

 

Canon Cinema Workshop: Základy natáčania profesionálnej reklamy

PRO.laika v spolupráci so značkou Canon uskutočnila dňa 22. 4. 2023 workshop so zameraním na videotvorbu profesionálnou hybridnou kamerou Canon EOS R5 C a ďalšími produktami z radu Cinema EOS.

Na workshope sme sa venovali natáčaniu hranej scénky v profesionálnej reklame. Pracovalo sa s kamerou Canon EOR R5 C a pevnými kinematografickými objektívmi Canon Sumire. Okrem nich však boli k dispozícií aj iné Canon RF a EF objektívy, kamery Canon C300 a Canon R3. Scéna bola svietená svetlami značky Nanlite a Nanlux. 

Do procesu boli zapojení profesionálny herci aj samotný účastnici, ktorí si priamo vyskúšali stáť za kamerou, švenkovať, ostriť na profesionálny monitor.

 

Slovenská premiéra Nikon Z8 v PRO.Laika

Asi najlepším fotoaparátom roku 2023 je Nikon Z8. Jeho slovenskú premiéru ste mohli navštíviť v obchode Pro.Laika. Predviedol ho špecialista spoločnosti Nikon – Filip Barták. Tí, ktorí sa osobne na predstavenie nedostali, sa mohli o tejto novinke dozvedieť v našom videu.

 

Pripravujeme v roku 2024

V roku 2024 budeme pokračovať v nastolenom tempe a pripravujeme ďalšie vylepšenia fotoma.sk.  Ak sa podarí, stránka prejde kompletným redizajnom. Pripravujeme pre vás celoročnú súťaž a niekoľko workshopov.

 

Za redakčný kolektív FOTOma, ale aj zamestnancov obchodu Pro.Laika, vám prajeme dobré svetlo počas celého roka 2024.

FOTOma v roku 2023
5 5 with 2
 
počet hodnotení: 2

Komentáre

Pre pridanie komentára sa musíte prihlásiť...