Fotoadventúra v Čiernej Hore

Fotoadventúra v Čiernej Hore

Dobrodružné výpravy PRO.Laiky nekončia  /  Vladimir Kampf / 05.12.2023 / 06:00

Bola to jazda. Na začiatku októbra sa vďaka obchodu s fototechnikou PRO.Laika a spoločnosti Canon vybrala partička nadšencov v dvoch plných mikrobusoch ku Skadarskému jazeru do Čiernej Hory.

Čierna Hora je prímorský štát na pobreží Jadranského mora v západnej časti Balkánskeho polostrova. Názov tejto krajiny sa prvýkrát objavil v listine v roku 1435 a je odvodený od vysokých, ťažko dostupných hôr.

Na začiatku októbra tu PRO.Laika ponúkla zákazníkom možnosť stráviť jedinečné dobrodružstvo pri príležitosti 30. narodenín obchodu. V spolupráci so spoločnosťou Canon pripravili workshop - Fotenie vtákov a wildlife v Národnom parku Skadarské jazero. Všetky fotografie v tomto článku sú od "účastníkov zájazdu".

Národný park Skadarské jazero je domovom približne 280 druhov vtákov, historických miest, stredovekej architektúry a stáročných viníc. V parku sú mokrade, rieky, jazerá a ostrovy, ktoré poskytujú vtákom ideálne prostredie na život a rozmnožovanie.  Workshop ponúkol to najlepšie, čo sa dá vidieť a zažiť v tejto oblasti aj vďaka znalcovi Balkánu a priľahlých končín Viktorovi z obchodu PRO.Laika.

Workshop viedol Jozef Chavko, predseda Ochrany dravcov na Slovensku. Ochrane voľne žijúcich dravcov sa venuje už viac než 40 rokov. Je odborník na tému vtákov a prírody všeobecne. Vedomosti a skúsenosti si nenecháva len pre seba, ale odovzdáva ich s nadšením ďalej. Zvlášť, keď sa zíde partia ako pri Skadarskom jazere.

Skadarské jazero je krasové jazero na hraniciach Čiernej Hory a Albánska. Je to najväčšie jazero na Balkáne. Jeho rozloha kolíše od 370 km² do 530 km², z čoho približne jedna tretina pripadá Albánsku a zvyšné dve tretiny Čiernej Hore. Dosahuje hĺbku až 44 m.

O hĺbku jazera ani tak nešlo, ako o hĺbku zážitkov a kopy možností zafotiť si. Základný program nemal pevné korene. Organizátori ho vďaka tomu dokázali veľmi ľahko prispôsobiť požiadavkám, prírodným vplyvom a možnostiam, ktoré príroda ponúkla. Nebol problém z večera do rána prenajať člny na živej lokalite.

V salinách na nás doslova čakali trebárs kŕdle plameniakov. Táto Adventúra nebola iba o Skadarskom jazere, ale aj o niekoľkých ďalších jazerách a kanáloch. Nakoniec sme prešli krížom celú Čiernu Horu, videli kopu zaujímavých miest a Peter z obchodu vzal jeden plný mikrobus do Albánskych hôr. Skvelá partia sa vždy dokázala dohodnúť a rozdeliť do áut.

Čierna Hora nebola len o výlete. Pro.Laika a Canon nenechali účastníkov dobrodružstva bez možnosti siahnuť si na špičku fotografickej techniky a vyskúšať si ju. Modely EOS R3, R5, R6 a R7 a teleobjektívy RF išli ako teplé rožky. Každý si chcel nie len siahnuť na 1200mm objektív, ale ho aj chvíľu ponosiť a namieriť na vtáky pri jazerách. Súčasť workshopu bolo aj predstavenie IS ďalekohľadov s ich praktickým využitím.

Po tejto dobrodružnej skúsenosti s PRO.Laikou v Čiernej Hore pripravuje PRO.Laika ešte väčšie dobrodružstvo. Na neskoršiu jar 2024 chystajú expedíciu do dunajskej delty, vodného sveta s kopou vtáctva, života v prírode, divých koní a srdečných ľudí Lipovancov. Tie najúžasnejšie časti delty sú dostupné iba po vode.

Fotoadventúra v Čiernej Hore
5 5 with 1
 
počet hodnotení: 1

Komentáre

  • miloš Macejka / 06.12.2023 15:47:38
    Ťažko by niekto ,pár riadkami, lepšie opísal tento roadtrip.Vlado je skúsený novinár, s bystrým okom a veľkým srdcom.Na vode je doma rovnako ako v meste.Čokoľvek by som o tomto skvelom výlete napísal, by bolo navyše.To, že som sa mohol zúčastniť, a spoznať krásnu krajinu a fajn ľudí, považujem za veľké štastie.Ešte raz -Veľká vďaka všetkým!
  • Valerij Gabal / 06.12.2023 17:34:51
    Vlado to vystihol. Výborná akcia, super zorganizovaná, dobrá partia a pre mňa "wildlifera" je Montenegro zaujímavá krajina. Ďakujeme a tešíme sa na Deltu Dunaja a ďalšie...
Pre pridanie komentára sa musíte prihlásiť...