Nikon inšpirácie na Photokina 2018

Nikon inšpirácie na Photokina 2018

Blog  /  Julo Kotus / 08.10.2018 / 23:10

Technika, technológia, ale aj fotografie, diskusie a prednášky. Taká bola Photokina 2018 na "stánku" Nikon. Známy claim SOM | NIKON skončil a všade sa objavoval nový CAPTURE TOMORROW, zachyťte zajtrajšok.

Nech sa páči, krátke video z mobilného telefónu na priblíženie nálady. :-)

Tohto roku sme sa dočkali dlho očakávaných mirrorless fotoaparátov. Keďže boli predstavené tesne pred najväčším fotografickým veľtrhom, dalo sa predpokladať, že na Photokine v Kolíne nad Rýnom bude Nikon najviac ukazovať práve tieto nové produkty.

Digitálny strom s displejmi a prezentáciami

Nikon Z stanovište

Veľmi som sa potešil, keď som sa dozvedel, že vďaka Prolaike a Nikonu môžem navštíviť Photokinu a inšpirovať sa nielen modernými technológiami, ale aj inými autormi, ktorí mali na veľtrhu výstavy, alebo prednášali o svojej práci. Musím povedať, že najviac mi utkvel v pamäti fotograf David Yarrow.

Okrem vyveseného programu boli návštevníci informovaní o prezentáciách aj pomocou centrálneho systému LCD panelov

Plná prednášková sála dokazuje popularitu Davida Yarrowa

Pamätám si niekoľko jeho výrokov, z ktorých ma zaujali tie, ktorými popisoval svoju prácu. Na obrovskom plátne ukázal niekoľko nádherných čiernobielych kontrastných fotografií zvierat, ktoré boli vyfotené širokouhlým objektívom. Fotografie boli dramatické kontrastom i širokouhlou perspektívou. Väčšina bola vyfotografovaná v protisvetle alebo bočnom svetle. Keď cíti, že mu slnko zohrieva zátylok, vie, že stojí zle. Najradšej má slnko na 10-15 stupňov od osi snímania. Keď mu položili otázku, či je wildlife fotografom, odpovedal, že je jednoducho fotografom. Má vo svojom portfóliu fotografie rôzneho žánru a hovorí, že fotografuje hlavne srdcom. Nemá rád škatuľkovanie. Neznamená, že keď nafotil krásne čiernobiele fotografie zvierat, bude navždy a výlučne wildlife fotografom. Keď bude vedľa neho stáť nudná zebra a jeho krásny malý synovec, nebude predsa fotografovať zebru a nie synovca len preto, lebo je wildlife fotografom. Podľa jeho slov nezáleží na tom čím, ale čo fotografujeme a či to robíme zo srdca. Či naše fotografie majú dušu. On sám je šťastný, keď sa mu počas roka podarí zachytiť 4-5 takých fotografií...

Nikon Z stanovište, v pozadí Nikon DSLR stanovište

V hale 2.2 mala značka okrem prednáškovej miestnosti samozrejme aj prezentáciu techniky. Návštevníci mohli navštíviť jedno stanovište s kompaktnými fotoaparátmi Nikon Coolpix, jedno stanovište so zrkadlovkami Nikon a tri stanovištia s mirrorless fotoaparátmi Nikon Z 7. Posledné stanovištia s novým systémom boli najnavštevovanejšie. Druhými boli zrkadlovky a najmenej ľudí sa pristavilo pri kompaktných fotoaparátoch Coolpix. Zachraňovala ho novinka ultrazoom s najdlhším ohniskom na svete Nikon Coolpix P1000 s ohniskovou vzdialenosťou neuveriteľných 3000mm. Sám som si ho poťažkal a vyskúšal megapriblíženie. Prekvapil ma v nej nielen maximálny zoom, ale aj výkonný stabilizátor obrazu.

Návštevníci s najväčším ultrazoomom Nikon Coolpix P1000

Pokušeniu vyskúšať Nikon Coolpix P1000 som neodolal ani ja :-)

So všetkými zrkadlovkami Nikon som už zžitý a tak som veľa času strávil práve pri nových Z-etkách. S chuťou som si vyskúšal FTZ adaptér v kombinácii s klasickými manuálnymi objektívmi radu Ai a Ais. Bol som natešený, ako ľahko a rýchlo sa dá pomocou veľkého hľadáčika a funkcie focus peaking zaostriť. Bolo to pohodlné  a presné.

Nikon Z 7, FTZ adaptér a starší manuálny objektív Nikkor 50mm f/1,2

Nikon Z 7, FTZ adaptér a starší manuálny objektív Nikkor 50mm f/1,2

Zdá sa, že staré manuálne objektívy práve vďaka moderným mirrorlessom ešte zažijú svoj comeback. Na Z 7 som si skúsil aj najnovší teleobjektív pre zrkadlovky, raritku v podobe AF-S 500mm f/5,6E PF ED VR. Ultraľahký a malý výkonný teleobjektív so špeciálnou Fresnelovou šošovkou, ktorá radikálne znižuje jeho veľkosť i hmotnosť. 

 AF-S 500mm f/5,6E PF ED VR na Nikone Z 7 cez FTZ adaptér

Okrem fotoaparátov vystavoval Nikon aj športovú optiku. Vyskúšal som si niekoľko ďalekohľadov, na ktoré som bol zvedavý a nakoniec som si vychutnával milú zábavu na stanovišti so cinemabotom. Cinemabot bol robot s niekoľkými ramenami, ktorý dokázal neuveriteľne dynamicky a do hudby natáčať a v sekundách zostrihať živý videoklip. Práve tu sa odohrávala najlepšia zábava návštevníkov prezentácie Nikonu. Mohli ste si nechať natočiť a poslať vlastný videoklip, čo návštevníci s obľubou aj využívali. Za mnohými vitrínami Nikon vystavoval svoju súčasnú fototechniku a nechýbalo ani zliatinové šasi nových mirrorless fotoaparátov, prierezy ale i realistická maketa ohláseného nového ultrasvetelného objektívu Noct 58mm f/0,95!

Najväčšie vzrušenie Noct 58mm f/0,95!

Prezentácia Nikonu na Photokine 2018 bola zaujímavá technicky ale aj inšpiratívna fotograficky a verím, že sa na Photokinu s Nikonom dostanem aj na budúci rok. Od roku 2019 totiž Photokina bude raz ročne, nie každý druhý rok, ako tomu bolo doteraz. Podľa slov organizátorov je vraj vývoj v zobrazovacích technológiách tak prudký, že zvýšenie frekvencie raz ročne je žiaduce pre mnohých vystavovateľov i návštevníkov. Tak dovidenia Photokina už v máji 2019 ...

Nikon inšpirácie na Photokina 2018
5 5 with 1
 
počet hodnotení: 1

Komentáre

Pre pridanie komentára sa musíte prihlásiť...