Kompakty ešte žijú!

Kompakty ešte žijú!

Vystrčia nos, ktorým vidia  /  Vladimir Kampf / 18.07.2020 / 17:35

Hovorí sa, že majú na mále. Niektoré smartfóny ich dokážu zahanbiť. Obrazový výstup z nich je priam „božský“, bez akýchkoľvek znalostí fotografujúceho. Obraz mu automaticky softvérovo upravia tak, že nestíha oči otvárať nad tým, čo dokázal.

Kompaktné fotoaparáty sú skvelý spoločník na cestách pri ktorých ide o relax.

Napriek nástupu bežného fotografovania a obrazovej komunikácie pomocou jedného „placatého“ telefonovacieho prístroja na všetko majú kompakty stále svoje čaro. Ich hlavnou prednosťou je, že si oproti mobilom môžu dovoliť kvalitnejšiu optiku. Na zoomovanie nepotrebujú prepínať viaceré vstavané fotoaparáty. Jednoducho vystrčia „nos“, ktorým vidia, a majú navrch.

Goliáš

Okrem nosa majú dobré kompaktné fotoaparáty väčšie snímače. Štandardne s uhlopriečkou jedného palca, čo je oproti čipom v smartfónoch doslova goliáš.

V zhoršených svetelných podmienkach fotoaparáty v smartfónoch

Počet kompaktných fotoaparátov na trhu v posledných rokoch klesá. Už ich nie sú plné regály. V kamennom obchode PROlaika ich je v súčasnosti v ponuke niekoľko. Všetky majú slušnú svetelnosť a zaujímavý rozsah zoomu pri dobrej svetelnosti. Vlastne si stačí vybrať podľa obľúbenosti značky či niektorých špecifických funkcií.

Načo?

Pre radosť a možnosti, ktoré kompakty poskytujú. Trebárs aj na zábavky pri ktorých je veľký foťák otrava.

Nie každému stačí mobil a jeho funkcie, ktoré o mnohých veciach rozhodujú za fotografa. S kompaktom je to predsa len viac o slobode a viacerých možnostiach. Nezavadzia na bicyklovom výlete a ani pri výšľape do viníc či uličiek mestečiek a kláštorov. Všetky lepšie kompakty dobre fotia aj v horších svetelných podmienkach, napríklad v kostoloch či múzeách.

Je to hlavne o slobode pohybu a možnostiach techniky.

Panasonic

Ja som si vzal so sebou na jednodňový výlet k Dunaju do rakúskeho údolia Wachau kúsok za Viedňou Panasonic Lumix DMC-LX15. Zapáčil sa mi už v čase, keď som naň robil recenziu. TU je.

Panasonic Lumix DMC-LX15.

Aby som nevyplakával, že v mobile mám predsa viac hračičiek na fotenie, každá firma do svojich kompaktov pchá nejakú preferovanú vychytávku. Panáci tlačia vpred napríklad funkciu post focus. Ako to funguje, sa dozviete v článku: Teraz o tom, ako sa ostrenie odložiť na potom.

Alebo 4K foto. O ňom v článku: 4K foto je obrazové loto, v ktorom vyhrá skoro každý.

Napriek tomu, že tento fotoaparát je na trhu už pár rôčkov, stále skvele funguje, zodpovedá dobe a dokáže ponúknuť pekné obrázky. Trebárs aj len tak na surovo v RAWe alebo cez rôzne filtre.

Kaňonom Wachau sa Dunaj zarezáva medzi žulový Český masív a Vápencové Alpy.

Okrem iného je vybavený aj skvelým 4K záznamom videa. Je univerzálny a isto ho ocenia aj selfíčkari alebo vlogeri.

Pre náročnejších, ktorí sa chcú kochať možnosťou fotografovať akoby po starom s výhodami, ktoré ponúkali kompakty v minulosti, je určený Panasonic LX100 II alebo jeho starší braček Panasonic LX100.

Oba sú na vychádzku či výlet rovnako dobre použiteľné. Ten mladší má väčší snímač, novší obrazový procesor.

Sony

Sony ZV-1 nie je len fotoaparát, ale vrecková vlogovacia kamera. Kombinuje ľahko použiteľné funkcie s nekompromisnou kvalitou zobrazovacích technológií, čo z neho robí dokonalý nástroj pre každého tvorcu obsahu, nech už je úroveň jeho zručností akákoľvek. Okrem iného má aj vstupný konektor na externý mikrofón. Je to fakt zaujímavá „maličkosť“ pre súčasnosť.

Sony ZV-1.

Najpredávanejšie kompaktíky v súčasnosti sú Sony Cyber-Shot DSC-RX100. Nie je to len jeden fotoaparát na ľahké nosenie. Má niekoľko modelov s koncovým označením Mk I. až VII. Z nich sa treba vysomáriť a zvoliť si model, ktorý vyhovuje. Najdrahšia Sony Cyber-Shot DSC-RX100 Mk.VII je vybavený objektívom Vario Tessar 24-200 so svetelnosťou 2,8-4,5. Rozoznáva tváre ľudí aj zvierat, má vstup pre mikrofón, výkonnejšiu stabilizáciu a k dispozícii je elektronický hľadáčik.

Sony Cyber-Shot DSC-RX100 Mk.VII.

Ani základný model nie je na zavrhnutie. Viac o ňom TU. Točí „len“ FullHD, objektív má rozsah „len“ 28–100 pri clonách 1,8–4,9... Všetko to nie „len“ na štandardné túlačky stačí.

„Er iks stovečka“ je fajn foťáčik pre ľudí, ktorí majú väčší fotoaparát a chcú niečo do zálohy či na hranie sa na čas, keď nefotia úplne vážne.

Canon

Zaujímavé kompakty ponúka tiež Canon. K dispozícii je Canon PowerShot G5 X Mark II a jeho kolega, ktorý umožňuje fotografovi na relaxačných cestách vyzerať vážnejšie Canon PowerShot G5 X.

Canon PowerShot G5 X Mark II.

Novší model Canon PowerShot G7 X Mark III je jasný pomocník vlogerov. Sú to naozaj skvelé cestovné fotoaparáty.

Údolie Wachau

Jeden koniec má pri Kremse a druhý pri Melku. Je to dunajský kaňon, v ktorom pestujú víno a marhule. Tých bolo tento rok sotva 10 percent oproti normálu. Marhuľové slávnosti zrušila nielen neúroda, ale aj korona. Festivaly v Rakúsku zakázali.

Na výlet údolím Wachau odporúčam prejsť cestu tam po jednom brehu a späť po druhom. Autom je to s občasnými zastávkami zábavka na celý deň. Kompaktom sa tu dajú fotografovať krajinky, pamiatky, ľudkov, produkty...

V Kremse.

Začať a aj skončiť je ideálne v Kremse. Mimochodom: Mesto dalo svetu výnimočné veltlínske zelené víno a pikantnú horčicu. Aj tú podľa originálnej receptúry ochucujú vínom. V Kremse ju však už nevyrábajú. Závody presťahovali do iných miest.

Na pravom (južnom) brehu rieky medzi Kremsom a Melkom sú menej vychytené dedinky. Sú však malebné a veľmi príjemné.

Kláštorný komplex v Melku je najznámejší benediktínsky kláštor v Európe. V 17. storočí ho zničili Turci, ale veľmi si nepomohli. Po barokovej obnove je ešte honosnejší.

Richard I. Levie srdce sa zhora pozeral na Dunaj.

V údolí Wachau na hrade Durnstein väznili anglického kráľa Richarda I. Levie srdce. Na Vianoce v roku 1192 sa vracal z výpravy z východnej Ázie. V Rakúsku a Štajersku v tom čase vládol Leopold, ktorému bola každá „koruna“ dobrá. Richarda pre neho zadržal Hadmar II. z Kuenringu, rodine ktorého patril aj Dürnstein. V januári 1193 sa v Regensburgu dohodol unesený s únoscami na výkupnom. Za Richarda nakoniec zinkasoval 100 000 hrivien striebra. To by bolo kompaktov...

Kompakty ešte žijú!
0 5 with 0
 
počet hodnotení: 0

Komentáre

Pre pridanie komentára sa musíte prihlásiť...