Zariaďovanie štúdia a technika, ktorú používame

Zariaďovanie štúdia a technika, ktorú používame

Blog  /  Peter Ľahký / 26.01.2023 / 16:45

Práve sme spustili nový projekt Prolaika Podcast. Ide o rozhovory s našimi fotomákmi, fotografmi a tvorcami. Okrem zvukových náhrávok - podcastov, ich uverejňujeme aj vo forme videí na našom Youtube kanáli. Pre tento účel sme zriadili štúdio, v ktorom budeme rozhovory nahrávať. Tu je naše štúdio a technika ktorú používame.

Zariadenie štúdia

Ako prvé sme na stenu namontovali držiak papierového pozadia. Používame nadrozmerné biele pozadie so široké 3,5 metra. Pre celok nie je ani táto šírka dostatočná. Preto sme po stranách doplnili závesy. V scéne máme štýlové kresielka, stolíky a pod nohami koberec. Ten eliminuje aj odrazy zvuku od podlahy, ale jemné echo priestoru je ešte potrebné znížiť akustickými penami na stenách.

Štúdio využívame aj na natáčanie recenzií, v ktorých dojem "nekonečného stola" vytvára doska položená na klasický stôl.

Svetlá a statívy

Na nasvietenie štúdia využívame primárne štyri svetlá. Dva reflektory so sofboxami a dve trubice.

Trvalé štúdiové LED svetlá Nanlite FS-200 v kombinácií s veľkými parabolickými softboxami priemeru 120 cm sú schopné osvietiť celú scénu z pomerne malej vzdialenosti. To je presne to, čo sme potrebovali.
Svetlá napájame zo siete a ich výkon je na tento účel viac ako dostatočný. Majú teplotu okolo 5600K. Ovládame ich na diaľku a taktiež majú zabudované rôzne efekty svietenia, ktoré zatiaľ nevyužívame. 

Trubicové LED svetlá Nanlite Pavotube II 15X u nás primárne slúžia ako kontry. Vytvárajú obrysy, ktoré ľudí v scéne odpichnú od pozadia. Na Pavotube môžete nastaviť akúkoľvek farbu RGB spektra. Nakoľko ich máme nastavené na 3200K, používame mriežku, ktorá zamedzuje nežiadúcemu rozptylu svetla.

Pavotuby máme umiestenné na kompaktných statívoch Nanlite LS-186. Svetlá FS-200 stoja na statívoch typu C-stand od Kupo. Toto riešenie je dostatočne robustné a dovoľuje umiestniť svetlá kdekoľvek pomocou ramien. Kedže svetlá často presúvame, vymenili sme klasické nohy za podstavec na kolieskach. Na svetle s ramenom používame dva sandbag-y, aby sme zamedzili jeho prevráteniu.

Ďalšie statívy, ktoré používame sú kamerové statívy Sirui SH-25, 15 a 05 s fluidnou hlavou za veľmi priaznivú cenu. Na prekvapenie sú výborné. 

Kamera

Na statívoch máme osvedčené videocentrické bezzrkadlovky Panasonic Lumix GH5, ktoré nám plne postačujú napriek tomu, že ich dnes už nahradil nový model GH6, ktorý má podstatne väčší výkon a vyššie možnosti.

Panasonic Lumix GH5 je nadčasový model, ktorý dokáže poskytnúť veľmi slušný výkon aj pri internom zázname. Rozhovory natáčame do 4K 25p 10-bit 4:2:2 v HLG prípadne VLOG. B-roll natáčame do 4K 50p 8-bit alebo FullHD 50p 10-bit ak je to nutné. Batéria na GH5 vydrží dve hodiny natáčania, čo nám postačuje na celý diel podcastu. Na kamerách používame výborné objektívy Panasonic Leica 12-60mm f/2.8-4. Jeho rozsah ohnísk nám dovoľuje vysokú variabilitu šírky záberov z jedného štandu a minimálna zaostrovacia vzdialenosť pri ohnisku ekvivalentnom 120mm na FullFrame je iba 24 cm, čo dovoľuje urobiť aj detailné zábery produktov. 

Zvuk

Dobrý zvuk je polovica úspechu a preto sme sa rozhodli pre overenú kvalitu od australskej firmy RODE. Pretože okrem zvukového záznamu prezentujeme aj obraz, rozhodli sme sa upustiť od štúdiových či podcastových mikrofónov, ktoré by bolo vidno na záberoch a využiť nenápadné bezdrôtové klopové mikrofóny Rode Wireless GO II. Ide malé krabičky so zabudovanými mikrofónmi a možnosťou pripojiť k nim externé mikrofoný. Vyrábajú ich nie len v čiernej ale aj bielej farbe, ktorú na bielej košeli nevidno.

Pre kontrolu zvuku pri natáčaní ale aj počas postprodukcie videí, používame slúchadlá Rode NTH-100. Sú výborné, veľmi pohodlné a ds sa s nimi na hlave pracovať celý deň.

Pri reportážnom natáčaní mimo štúdia ale aj nahrávaní voice-overov v štúdiu používame Rode Videomic NTG. Je to smerový mikrofón určený na priame pripevnenie na kameru ale jeho možnosti sú omnoho väčšie. 

Kde nájdete naše podcasty a videá?

Veríme, že sa Vám naše štúdio a nový obsah bude páčiť a tešíme sa na vás v podcastoch a videách. Podcasty si môžete vypočuť >>> TU <<< alebo pozrieť ako video na našom YT kanáli >>> TU <<<

Ďakujeme našim vendorom a dodávateľom za spoluprácu pri zariaďovaní štúdia zvukovou technikou značky RODE, kamerovou technikou značky Panasonic, svetelnou technikou značky Nanlite a statívmi Sirui.

 

Zariaďovanie štúdia a technika, ktorú používame
5 5 with 1
 
počet hodnotení: 1

Komentáre

Pre pridanie komentára sa musíte prihlásiť...