Základné charakteristiky ďalekohľadov Nikon: konštrukcia a odolnosť

Základné charakteristiky ďalekohľadov Nikon: konštrukcia a odolnosť

Blog  /  Julo Kotus / 13.02.2023 / 17:10

Súčasné ďalekohľady určené na pozorovanie, ktoré má vo svojom portfóliu Nikon, možno rozdeliť podľa konštrukčného riešenia na dve skupiny, dva typy. Ide o binokuláre a monokuláre. Ako už sám názov naznačuje, binokulárny ďalekohľad umožňuje pozorovanie obidvoma očami cez dva objektívy s okulárom, pre každé oko jeden. Monokulár tvorí jeden objektív s okulárom pre pozorovanie jedným okom.

Binokuláry vďaka dvom optickým sústavám umožňujú priestorovejšie vnímanie reality, lepší odhad vzdialenosti a pre menšie priblíženie aj pozorovanie „z rúk“ bez extrémneho roztrasenia obrazu.

Monokuláre zas umožňujú postaviť výkonnejšiu optickú sústavu a tak dosiahnuť výraznejšie priblíženie. Pre extrémne priblíženie a veľkosť / váhu kvalitných monokulárov je pri pozorovaní potrebné použiť statív.

 

Binokuláre

Binokuláre, podľa spôsobu lomenia svetla / typu optickej sústavy, delíme na porroprizmatické (Porro Prism Design) a strechové (ROOF Prism Design). Porro ďalekohľady majú hranoly lomiace svetlo z objektívu do okuláru vyosené, kým ROOF ďalekohľady (priame) majú optické prvky v osi objektívu. Zvyčajne sú na prvý pohľad rozpoznateľné aj pri pohľade zvonku.

Kým ROOF dizajn objektívov ďalekohľadu je rovný, u porroprizmatických sú objektívy akoby zalomené. Každý dizajn má svoje výhody. Pôvodný dizajn prvých ďalekohľadov bol porroprizmatický. Je jednoduchší na optický výpočet aj na zhotovenie. Priamy strechový typ ďalekohľadu je kompaktnejší a v prípade nových špičkových technológií dokáže kvalitou obrazu (rozlíšenie, kontrast) prekonať klasickejší porroprizmatický dizajn.

Niektorí skúsení používatelia tvrdia, že širším rozpätím objektívov majú klasické ďalekohľady v porro dizajne o trochu výraznejšie 3D vnímanie. Predajcovia zas hovoria o zákonitosti, že vzhľadom na menšiu náročnosť v dizajne, v rovnakej cene u rovnakej značky je zvyčajne porroprizmatický ďalekohľad kvalitnejší. Myslím si, že podobne, ako v prípade objektívov na fotoaparát, to závisí na konkrétnej optickej sústave a jej antireflexných vrstvách. Pri dnešných technológiách obidva typy dokážu poskytnúť vynikajúcu kvalitu obrazu. Optická sústava sa samozrejme oklamať nedá a tak záleží na tom, aké očakávania máte a koľko chcete do ďalekohľadu investovať. Vo všeobecnosti platí, že za vyššiu cenu dostanete vyššiu optickú kvalitu.

 

Monokuláre

Ich telo tvorí veľký objektív s jedným okulárom. Vzdialené predmety tak pozorujeme jedným okom, na čo si treba zvyknúť. Druhé oko zvyčajne musíme pri pozorovaní privrieť, čo pri dlhodobom pozorovaní nemusí byť komfortné. Odmenou je ale omnoho väčšie priblíženie takéhoto ďalekohľadu.

Monokuláre Fieldscope sa vyrábajú v priamom dizajne alebo so zalomením okuláru (hľadáčia) podľa toho, na aký účel ich chcete primárne používať. Ak chcete napríklad pozorovať vtácstvo tesne pri vodnej hladine alebo zemi, alebo popri pozorovaní kresliť, vyhovovať vám bude skôr zalomený hľadáčik. Pri pozorovaní priamo postojačky zo statívu zas priamy dizajn hľadáčika. 

 

Výmenné okuláre umožňujú na rovnaký objektív nasadiť rôzne optické sústavy s rôznou silou priblíženia. S pomocou redukcií v niektorých prípadoch umožňujú pripojenie fotoaparátu k ďalekohľadu podobným spôsobom ako extrémne výkonné teleobjektívy. Svoje monokuláre Nikon označuje FIELDSCOPE a SPOTTING SCOPE. Ich určenie je na pozorovanie napríklad malého vtáctva alebo extrémne vzdialenej väčšej zveri.

Ako sme minule písali v článku o rozdelení športovej optiky Nikon, značka má aj špeciálne ďalekohľady na špecifické použitie – napríklad laserové diaľkomery. Tým ale venujeme osobitný článok.

 

Odolnosť ďalekohľadov

Odolnosť voči nečistotám

Ďalekohľad, ak opomenieme použitie v divadle, opere alebo športovej hale) drvivú väčšinu času používame v exteriéroch. Obzvlášť v prírode. Preto je dôležité, aby ďalekohľad spĺňal aj určité nároky na kvalitu spracovania a odolnosť. Lepšie ďalekohľady majú na vstupných a výstupných šošovkách ochrannú vrstvu, ktoré odpudzuje vody a nečistoty a v prípade ušpinenia sa lepšie čistí.

 

Vodotesnosť

Voči kvapkajúcej vode (dažďu) je dnes odolný snáď každý Nikon ďalekohľad. Samozrejmosťou už nie je vodeodolnosť v zmysle ponorenia do vody. Dajte si pozor, v špecifikáciách ďalekohľadu sa dozviete, či je odolný aj v prípade ponorenia do vody alebo nie. No a to nie je všetko. Tesnenia sú rôzne a poskytujú rôzny stupeň ochrany. Základný stupeň ochrany je, keď ďalekohľad ponorený vo vode v hĺbke 1 m vydrží po dobu 1 minúty. Odolnejšie ďalekohľady vydržia aj 10 min v hĺbke 2 m. Opäť platí zákonitosť, že čím je ďalekohľad drahší, tým lepší stupeň ochrany poskytuje.

 

Plnenie dusíkom

Dusík je inertný plyn ktorý len veľmi ťažko alebo vôbec reaguje s inými zlúčeninami. Zabezpečuje, že vo vnútri ďalekohľadu nevyrastie nijaká pleseň ani sa nevyzráža chemická zlúčenina. Je veľmi dôležité aj to, že pri zmenách teploty sa vo vnútri ďalekohľadu plneného dusíkom nevyzráža rosa na povrchu šošoviek. Môžete tak používať ďalekohľad aj v chladnom prostredí či ho prenášať z chladného do teplého prostredia. V prípade, že ďalekohľad nie je plnený dusíkom sa pri prechode zo studeného do teplého prostredia vyzráža vlhkosť na povrchu šošoviek a ďalekohľad môže byť aj niekoľko hodín až dní nepoužiteľný. Preto je toto jednou z najdôležitejších charakteristík ďalekohľadov. Kupovať lacné ďalekohľady bez jasného potvrdenia plnenia dusíkom je riskantné a neodporúčal by som to ani vtedy, ak chcete ďalekohľad používať iba v interiéroch.

 

Pogumovanie pre bezpečné držanie a ochranu pred nárazmi

Väčšina outdoor ďalekohľadov je vybavená ochranným pogumovaním, ktoré umožňuje bezpečný úchop bez šmýkania. Zároveň plní funkciu tlmenia nárazov a pádov. Sklená optika je krehká a pri prudkom náraze sa môže poškodiť, rozbiť alebo posunúť či vyosiť optický člen. Je preto dobre pozerať sa po ďalekohľade, ktorý ponúka nárazu vzdornosť zvlášť vtedy, ak ho aktívne využívate a takéto udalosť pri tom hrozí.

 

Ďalekohľady Nikon kúpite v obchode Prolaika.

 

Základné charakteristiky ďalekohľadov Nikon: konštrukcia a odolnosť
0 5 with 0
 
počet hodnotení: 0

Komentáre

Pre pridanie komentára sa musíte prihlásiť...