Video: Natáčanie videa s Nikon Z6 a Z7

Video: Natáčanie videa s Nikon Z6 a Z7

Blog  /  Julo Kotus / 25.04.2019 / 15:00

So školiteľom a špecialistom na fototechniku Nikon Filipom Bartákom sme sa rozprávali o natáčaní videa novými mirrorless fotoaparátmi radu Z.

 

 

Spoločnosť Nikon je už dlho jedným z popredných výrobcov zrkadloviek a kompaktov, prečo až teraz s novou sériou Z začína viac komunikovať video?

S uvedením nového radu Z, ktorý zatiaľ zahŕňa dva fotoaparáty a 3 (medzitým už 4) objektívy a bude sa postupne rozrastať, sa Nikon dostal na vyššiu úroveň natáčania videa. Je to vďaka full-frame snímaču, stabilizácii či novému systému zaostrovania na snímači. Slabosti natáčania videa zrkadlovkami, ktoré nemôžu zastúpiť kamery (nie ani z hľadiska kvality, ale v jednoduchosti používania), sa v rade Z eliminovali.

Teda kvalita obrazu a videa je rovnaká, ale výhoda je v užívateľskom komforte? V čom konkrétne vynikajú bezzrkadlovky oproti zrkadlovkám?

Nejaké kvalitatívne rozdiely napríklad v porovnaní s D850 sa nájdu, ale ten najväčší rozdiel je v konštrukcii. Zaostrovanie či meranie prebieha u bezzrkadloviek priamo na obrazovom snímači a tak neprichádza k žiadnemu mechanickému pohybu. Vďaka zaostrovaniu pomocou fázovej detekcie priamo na snímači, fotoaparát dokáže presne a rýchlo preostrovať.

Po viac ako 60 rokoch prišiel zároveň Nikon s novým bajonetom F, ktorý umožňuje konštruovať precíznejšie objektívy, ktoré sú vhodné i na video. Nové objektívy majú dokonale tiché ostrenie, plynulý chod pre pohyb napríklad na gimbale či Follow Focus krúžkoch.

Fotoaparáty majú aj ďalšie nastavenia, ktoré sú špeciálne určené na natáčanie videa.

 

Po prvýkrát uviedol Nikon  vo svojich fotoaparátoch stabilizáciu obrazu pomocou snímača. Ponúka táto vlastnosť nejakú výhodu pri natáčaní?

Je to práve jedna z výhod oproti zrkadlovkám. Pri zrkadlovkách Nikon nevyužíva stabilizovaný snímač, pretože cez zrkadlo je jeho implementácia zložitejšia. Pri natáčaní videa je stabilizovaný snímač pohodlný najmä pri natáčaní z ruky. Nikon ponúka aj elektronickú stabilizáciu, ktorú profíci zvyknú odsudzovať, ale pre bežných ľudí, ktorí nemajú prístup k dobrým softvérom, je vyriešená priamo v aparáte a oveľa jednoduchšia ako následná stabilizácia v počítači.

Vďaka novému radu môžeme mať stabilizované video aj so staršími objektívmi bez stabilizátora...

Nech nasadíme akýkoľvek objektív, stabilizátor nám bude fungovať. Dokonca po nasadení stabilizovaného Nikon objektívu budú obe stabilizácie spolupracovať a efektívnosť funkcie sa ešte mierne zvýši.

 

Stabilizácia v snímači je určite efektívna, ale je dostačujúca aj pri profesionálnom natáčaní videa?

Záleží od štýlu natáčania. Pri natáčaní akčnejších záberov by som odporučil pomôcku, akou je napríklad gimbal, ktorého možnosti sú väčšie, ako iba pri stabilizácii na malej ploche priamo vo fotoaparáte. Gimbal má obrovské možnosti vo variabilite pri rýchlych pohyboch. Okrem toho sú gimbaly vybavené rôznymi funkciami ako prelet, otáčanie okolo osi a iné. Navyše majú výhodu priameho spojenia s fotoaparátom s možnosťou zaostrovania, zoomovania, či zmeny nastavenia fotoaparátu bez nutnosti chytať fotoaparát, čím sa eliminuje možnosť roztrasenia záberu. Existuje možnosť pripojenia telefónu, ktorý slúži ako externý displej. Gimbal neporovnateľne zvýši komfort hlavne pri natáčaní akčnejších scén.

Čo na nových Z prístrojoch ocenia amatérski videografi a čo profíci?

Pre amatérskych a akčnejších hlavne zaostrovanie, detekciu tváre a mechanickú stabilizáciu senzora, automatické nastavenia a tiež rôzne farebné profily pre natáčanie. Pre náročnejších je to video výstup v 4K kvalite, v kompresii 4:2:2, v 10 bitovej hĺbke, N-log (cez HDMI na externý rekordér), ktorý je vhodným formátom pre následný grading a spracovanie na počítači. Potom je to manuálne ostrenie, peaking v 4 farbách a 3 úrovniach, zväčšenie obrazu na 100%, zebra, ktorá je nastaviteľná v niekoľkých úrovniach... Možnosť snímať 30, 24, 25 snímok za sekundu v 4K alebo vo Full HD až 120 sn./s.

 

Znamená to jednoduché a plynulé spomalenie záberu.

Fotoaparát má dve varianty. Amatérsku, keď záber priamo spomalí a video sa už prehráva už spomalené, alebo klasicky sníma frekvenciou 120 sn./s a užívateľ si video sám spomalí tak, ako to potrebuje. Ďalej má rozsiahle možnosti časozberného snímania, tzv. timelaps. Na rozdiel od zrkadloviek majú fotoaparáty radu Z tichý režim, pri ktorom sa nespúšťa mechanická závierka, takže fotoaparát nevytvorí žiaden pohyb ani zvuk a dá sa použiť aj na zložitejšie aplikácie.

Video: Natáčanie videa s Nikon Z6 a Z7
0 5 with 0
 
počet hodnotení: 0

Komentáre

Pre pridanie komentára sa musíte prihlásiť...