Už prileteli včelárikovia

Už prileteli včelárikovia

Ak máte dostatočne výkonný teleobjektív, môžete vyskúšať menej náročný wildlife.  /  Srnec Karol / 03.05.2023 / 06:00

Včelárik zlatý alebo včelárik európsky (lat. Merops apiaster) je vták z čeľadi včelárikovité. Obýva teplé a suché miesta Európy, Afriky a Ázie. Včelárik zlatý meria 27 – 29 cm s rozpätím krídel 44 - 49 cm a váži okolo 60 g. Pestré farby, dlhý ohnutý zobák a predĺžené stredné chvostové perá sú najdôležitejšie poznávacie znaky. Na hniezdiská prilieta v máji a odlieta v auguste a na začiatku septembra. Na hniezdenie vyžaduje šikmé steny. Prirodzené sú brehy vodných tokov a zosuvy. Loví veľký lietajúci hmyz ako vážky, motýle, osy, čmele a včely.

 

Včelárik zlatý. Jeden z napestrofarebnejších vtákov, ktorého môžete vidieť na Slovensku. Olympus OM-D E-M1 Mark II, M.Zuiko 300/4 IS PRO + MC-14. Ekvivalentná ohnisková dĺžka 840 mm.

 

 

Včelárikov fotografujem už niekoľko rokov. Nie som wildlife fotograf, ale na Sandbergu sa k ním dá dobre priblížiť, aj bez maskovania. Najčastejšie používam techniku Olympus/OM SYSTEM, kvôli výhode dvojnásobného faktora orezu. Štandardne používa pevný teleobjektív M.Zuiko 300/4 IS PRO v kombinácii s dvojnásobným telekonvertorom MC-20. Svetelnosť sústavy klesne na F8, ale u bezzrkadlovky to nie je žiaden problém, dokáže dobre zaostrovať a obraz v hľadáčiku, na rozdiel od zrkadlovky, nie je tmavý. Ekvivalentná ohnisková dĺžka je výborných 1200 mm.

Plusom sú malé zaostrovacie body, vďaka ktorým viem zaostriť presne na oko. V posledných rokoch mi naviac pomáha detakcia vtákov, ktorá sa čoraz častejšie objavuje v pokročilých bezzrkadlovkách. Veľkým plusom je kompaktnosť M43 systému a špičková obrazová stabilizácia, vďaka ktorým sa zaobídem bez statívu a pri niekoľkohodinovom fotografovaní. Kvôli všade prítomnému piesku som rád za utesnenú konštrukciu profesionálnych fotoaparátov a objektívov.

 

Olympus OM-D E-M1 Mark III, M.Zuiko 300/4 IS PRO + MC-20. Ekvivalentná ohnisková dĺžka 1200 mm.

 

Olympus OM-D E-M1X, M.Zuiko 150-400/4,5 TC PRO. Ekvivalentná ohnisková dĺžka 1000 mm.

 

Olympus OM-D E-M1X, M.Zuiko 300/4 IS PRO + MC-20. Ekvivalentná ohnisková dĺžka 1200 mm.

 

OM SYSTEM OM-1, M.Zuiko 300/4 IS PRO + MC-20. Ekvivalentná ohnisková dĺžka 1200 mm.

 

Včelárikov som skúšal fotografovať aj s plnoformátovým systémom. S dosť prekvapujúcou kombináciou fotoaparátu a objektívu. Fotoaparátom bol Canon EOS R5, u neho som využil vysoké rozlíšenie a možnosť prepnúť ho do APS-C režimu. Objektívom bol RF 800mm f/11 IS STM. Je to trochu zvláštny objektív s veľkou ohniskovou dĺžkou, ale zlou svetelnosťou. Za dobrých svetelných podmienok sa ale veľmi dobre osvedčil. Zaostrovanie fungovalo bez problémov a v APS-C režime bola ekvivalentná ohnisková dĺžka skvelých 1280 mm. Vzhľadom na cenovú kategóriu a jednoduchú optickú konštrukciu objektívu prekvapila dobrá kresba.

 

Canon EOS R5 (v APS-C režime), objektív RF 800mm f/11 IS STM.

 

Canon EOS R5 (v APS-C režime), objektív RF 800mm f/11 IS STM.

 

Canon EOS R5 (v APS-C režime), objektív RF 800mm f/11 IS STM.

 

Niektoré fotoaparáty majú funkciu procapture, je to kontinuálne snímanie do medzipamäte. Pri namačknutej spúšti fotoaparát neustále sníma, ale neukladá fotografie na kartu. Po stlačení spúšte sa uloží niekoľko fotografii, ktoré sa uložili do medzipamäte ešte pred úplným stlačením spúšte a niekoľko fotografii po jej stlačení. Výrazne sa tým zväčšuje šanca, že zachytíte ten pravý okamih. Ja procapture využívam pri fotografovaní príletu a odletu včelárikov.

 

 

Na zábery príletov a odletov využívam funkciu procapture. Olympus OM-D E-M1 Mark III, M.Zuiko 300/4 IS PRO + MC-20. Ekvivalentná ohnisková dĺžka 1200 mm.

 

Tip: Pokročilé fotoaparáty majú možnosť uložiť si vlastné (užívateľské) expozičné režimy. Ja mám jeden pripravený pre fotografovanie vtákov a jedn naviac s funkciou procapture. Vďaka tomu môžem rýchlo prestavovať fotoaparát otočením programového voliča. Ide to aj rýchlejšie, ak si užívateľský program namapujete na niektoré funkčné tlačidlo.

Včeláriky sú plaché, s trochou trpezlivosti a plíženia sa k ním ale dá priblížiť na niekoľko metrov. Keď ich vyplašíte, je dobé sa stiahnuť a počkať kým sa vrátia, potom sa k ním opatrne priblížiť.

Nastavenia

Keď je pekné slnečné počasie a svetla je dostatok, fotografujem s programom predvoľby clony (A/Av), citlivosť ISO mám nastavenú na základnú hodnotu. To samozrejme platí pre statické zábery, keď včelárikovia sedia na konároch. Aj pri horšej svetelnosti vychádzajú dostatočne krátke časy, minimálne v stotinách sekundy. Ak nemáte techniku s účinnou stabilizáciou, strážte si expozičný čas, tak aby ste mali minimálne taký, ktorý udržíte z ruky. Môžete samozrejme použiť statív alebo monopod, ale fotografovanie s nimi už nie je tak flexibilné a ste aj nápadnejší.

Pri fotografovaní príletov a odletov používam program predvoľby času (S/TV) v kombinácii automatickým nastavením citlivosti ISO. Na fotoaparáte nastavím krátky expozičný čas, minimálne 1/1000 s. Záleži v ktorej fáze letu včelárika fotografujete. Niekedy potrebujete aj 1/2500 s. Dôležité je aj nastavenie vyváženia bielej. Nepoužívajte AUTO WB, ale pevne zvoľte WB podľa svetelných podmienok. 

Tip: Aj keď sa pri fotografovaní pohybuje citlivosť do ISO 1000 a na fotografiách nie je veľa šumu, kvôli čo najkrajšiemu bokehu, používam AI odšumovací program DXO PureRaw, ktorý fotografie perfektne odšumí a naviac fotografie doostrí, čo pri operencoch určite oceníte.

Technika

Ekvivalentná ohnisková dĺžka objektívy by mala byť 800 mm a viac. Vo výhode sú tu majitelia fotoaparátov s menším snímačom, vďaka faktoru orezu majú objektívy potom väčšie priblíženie. U plnoformátových fotoaparátov je výhodou vysoké rozlíšenie, vďaka ktorému je možné prepnúť fotoaparát do APS-C formátu, alebo urobiť v počítači dodatočný výrez. Z aktuálnej ponuky na trhu som pre vás vybral niekoľko vhodných zostáv.

 

 

Odporúčaná technika:

Tipy

  • včelárikovia majú svoje obľúbene konáre, na ktoré sa vracajú
  • najzaujímavejšie sú keď sa dvoria samčekovia samičkám a nosia im ako pozornosť potravu
  • pokiaľ nemáte dostatočne výkonný objektív, využite kompozíciu s negatívnym priestorom
  • výhodou je bezzrkadlovka s detekciou vtákov, vďaka nej sa nemusíte zaoberať zaostrovaním, ale len komponujete a sledujete správanie včelárikov
  • šance zachytiť správny moment zvýšite použitím sériového snímania, ak máte bezzrkadlovku, využite tichý režim
  • letovky sa fotografujú veľmi ťažko, ak sa pre ne rozhodnete, prepnite bezzrkadlovku do režimu mechanickej uzávierky, aby ste predišli rolling shutter efektu
  • pri fotografovaní nezabudnite sledovať aj pozadie, malá zmena polohy môže znamenať veľký vplyv na to, čo bude v pozadí

 

Ak nemáte dostatočne výkonný objektív, alebo ste príliš ďaleko, využite kompozíciu s negatívnym priestorom.

 

Časť pozadia som vyplnil pekným mladým dubom.

 

Hniezdenie trvá niekoľko týždňov, najradšej mám dvorenie samčekov samičkám.

Záver

Aj keď včelárikovia nie sú ohrozený druh, sú chránené. Správajte sa k prírode ohľaduplne, nech si týchto krásnych majstrovských letcov užijú aj ostatní. Pri samotnom hniezdení by ste ich už nemali vyrušovať. Vzhľadom na to, že hniezdia priamo pri hlavnom výletnom chodníku, rušeniu turistami sa nedá vyhnúť.

Už prileteli včelárikovia
5 5 with 1
 
počet hodnotení: 1

Komentáre

Pre pridanie komentára sa musíte prihlásiť...