DXO PureRaw3 - pre ostrejšie fotografie bez šumu

DXO PureRaw3 - pre ostrejšie fotografie bez šumu

Revolúciu vo fotografii spôsobuje AI.  /  Srnec Karol / 21.03.2023 / 17:30

Minulý týždeň bola predstavená tretia generácia programu DXO PureRaw. Program slúži predovšetkým na redukciu šumu. Na rozdiel od tradičných metód, používa strojové učenie. Výsledky sú preto oveľa lepšie, ako keď odšumujete fotografie napríklad v Lightroome, či Photoshope. DXO je laboratórium s veľkou databázou fotoaparátov a objektívov, ktorú využíva pri korigovaní chýb objektívov, aj v tomto programe. PureRaw naviac používa kvalitnejšie demozaikovanie fotografii z CMOS snímačov, čoho výsledkom je vyššia ostrosť, vernejšie farby a lepší dynamický rozsah.

Nárast kvality fotografii spracovaných programom DXO PureRaw3 je markantný. Akoby vám niekto upgradoval techniku za lepšiu.Nebudem sa tu o ňom podrobne rozpisovať, toto nie je recenzia. Odporúčam, aby ste si stiahli a odskúšali ho. Použitie je veľmi jednoduché.

Používam DXO PureRaw od prvej verzie a chcel by som vám porozprávať, ako zmenil moje workflow úprav.

Program pracuje samostatne, alebo ako doplnok pre Lightroom Classic CCa Photoshop CC. Fotografie môžete spracovávať aj dávkovo.

DXO PureRaw3 používa technológiu DeepPrime XD, ešte účinnejšiu ako u predchodcu.

Korekcia šumu

Osobne mi vyšší šum pri vysokých citlivostiach až tak nevadí a fotografie som odšumoval len jemne. Posledné dva roky sa ale živý ako fotograf a niekedy fotografujem eventy za veľmi zlých svetelných podmienok, bežne na ISO 6400-12800. A to aj s dobrým plnoformátovým fotoaparátom budete mať pomerne veľa šumu. Klient si to ani nemusí všimnúť, dnes ide veľa fotiek len na sociálne siete. Ale ako profesionálny fotograf chcete odovzdať čo najkvalitnejšiu prácu. Klasickým spôsobom fotografie nikdy dokonale nezbavíte šumu. S DXO PureRaw3 sa ale tomu priblížite. Mám rýchly Apple Mac Studios procesorom M1 Max, ktorý podporuje ML a tak je spracovanie fotografii oveľa rýchlejšie, ako keď som mal Mac s procesorom Intel. Teraz môžem všetky fotografie z akcie, bežne aj okolo 2000, prehnať programom DXO PureRaw3. Nielen že sa zbavím šumu, ale vylepším aj ostrosť. Naviac je kvalita fotografii konzistentná, pretože je jedno, s akou citlivosťou sú nafotené. Pred niekoľkými rokmi som predpovedal, že raz prídu snímače, ktoré budú produkovať fotografie bez šumu, aj pri vyských citlivostiach. Neprišli snímače, ale softvér. Výsledok je ale rovnaký. A snímače i softvér sa budú naďalej vyvíjať.

 

Aj tak skvelý fotoaparát ako Sony A7R V produkuje pri ISO 12800 výrazný šum.

 

Použitie klasickej metódy odšumovania vedie k strate detailov.

 

DXO PureRaw3, odšumenie je účinné a pritom sú zachované aj jemné detaily.

Vyššia ostrosť a korekcia chýb objektívu

Môže sa zdať, že zmysel má, pomocou DXO PureRaw3, upravovať len fotografie s vysokou mierou šumu. Nie je tomu tak. Možno ešte viac vás uchvátia výsledky, ktoré program dosahuje pri zlepšení ostrosti a korekcii chýb objektívov. Mám k svojím fotoaparátom tie najlepšie objektívy a som s nimi maximálne spokojný. Všetky moje fotoaparáty majú snímač typu CMOS, tak ako väčšina. A to je problém, z hľadiska ostrosti. Pixely dokážu snímať len jednu z RGB farieb a pre komplexnú informáciu si musia požičiavať dáta z okolitých pixelov. Tomuto procesu sa hovorí demozaikovanie. Výsledkom demozaikovania sa obrazové body s plnohodnotnými obrazovými informáciami, ale fotografie sú mierne neostré. Preto majú RAW konvertory štandardne nastavené doostrovanie. DXO PureRaw3 má lepší demozaikovací algoritmus, ako štandardne nájdete v obľúbených RAW konvertoroch a bitmapových editoroch. Viditeľný nárast ostrosti zaznamenáte pri priemerných i špičkových objektívoch.

Dnes je bežná korekcia chýb objektívov už priamo vo fotoaparáte. DXO laboratórium ale disponuje najprepracovanejšou databázou a tak sú výsledky aj tu najlepšie.

 

Záber snímaný pri základnom ISO 100. Žiaden problém zo šumom. I objektív je ostrý. Ale s DXO PureRaw3 je ostrosť ešte lepšia. 100% zväčšenie.

Vylepšite staré fotografie

Kedysi technika nebola tak kvalitná ako dnes. V archíve mám množstvo fotografii, ktoré sa mi páčia, ale nie som spokojný s ich technickou kvalitou. A práve tu sa ponúka ďalšie využitie DXO PureRaw3.

 

Kamarátka Zuzuliena v roku 2009 nefotila tento záber. S Nikonom D300, pri veľmi obtiažnych podmienkach.

 

Lightroom Classic vie dobre opraviť prekreslenie svetiel a tieňov, ale pri tom sa zvýši úroveň šumu.

DXO PureRaw3 dokáže zlepšiť ostrosť a eliminovať šum. Vylepší staré fotografie.

Záver

Fotografujte do formátu RAW a nikdy ho nevymažte, pokrok v softvéri pre spracovanie obrazu vám umožní výrazne vylepšiť aj staršie zábery.

Dnes sme si predstavili DXO PureRaw3, ale je tu aj veľmi dobrý konkurenčný Topaz Photo AI. Vyskúšajte obidva a sami sa rozhodnite, ktorý vám vyhovuje viac. Nevýhodou je, že DNG súbor vygenerovaný z DXO PureRaw3, je aj 3x väčší, ako tradičný RAW. A program je náročný na výkon počítača.

https://shop.dxo.com/en/dxo-pureraw-3.html

DXO PureRaw3 - pre ostrejšie fotografie bez šumu
5 5 with 1
 
počet hodnotení: 1

Komentáre

Pre pridanie komentára sa musíte prihlásiť...