Tri dámy v Medickej záhrade

Tri dámy v Medickej záhrade

Alebo ako magnólie nespolupracovali a mi sme s nimi urobili len dve fotografie.  /  Srnec Karol / 20.03.2024 / 06:00

Zimu sme preskočili, nebolo dostatok snehu a dali sme prvú tohtoročné fotenie, hneď jarné. Tohto roku prišla Jar skoro a ja som už koncom Februára postoval na soc. siete fotografie rozkvitnutých jabloní. Dámy to zobrali ako výzvu a navrhli spoločné fotografovanie. Niekoľko daždivých dní spôsobilo, že sme museli počkať.

 

 

Janka Dekanková, skvelá swingová a jazzová speváčka navrhla, ako lokáciu, Medickú záhradu. Okrem toho, že je sama o sebe atraktívnym prostredím, kvitnú tam na Jar magnólie. Nie inak tomu je aj tohto roku a z trolejbusu som videl veľké bielo cyklamenové kvety. Keď sme sa stretli na mieste, ukázalo sa, že kvety sú rozkvitnutá až na vrcholkoch stromov. Rýchlo som urobil dva zábery z podhľadu, aby boli vidnom kvety a začal som hľadať vhodnejšie miesta. Ešte pár záberov v pupeňmi a ide sa ďalej.

 

Z podhľadu som do záberu dostal atmosféru rozkvitnutých magnólií.

 

Janka miluje stromy a vždy keď nejaký vidí, vylezie naň aj v šatách a lodičkách.

 

Presúvame sa na vhodnejšie miesto.

 

V Medickej záhrade je malá skrinka s knihami, tak som si jednu požičal ako rekvizitu. Veľmi dávno som urobil pri jednom strome street fotografiu pána, ako si číta a vyhrieva sa na slniečku. Je to jeden z najkrajších stromov v Bratislave a samotný som ho fotografoval už veľakrát.


 

Mojou obľúbenou súčasťou Medickej záhrady je múr, tvorený je tvarovanými betónovými monolitmi. Pri pohľade zboku vytvára, spolu so stromami, pekný efekt zbiehajúcich sa línii.


 

Na krátko sme sa presunuli k labutej fontáne, ale ešte v nej nestrieka voda a tak nebola až tak zaujímavá. Ďalší presun, tentokrát k živému plotu a na trávnik. Tu vznikajú moje najobľúbenejšie zábery z tohto fotenia.

 

Inak pekná fontána sa ukázala, bez vod, nezaujímavá.

 

Presúvame sa ďalej.


 

Naša fotosešn pomaly končí, presúvame sa k výhodu zo záhrady a robíme ešte niekoľko záberov. Napokon drzo vpadneme na pozemok fakulty medicíny a využívame rozkvitnutý strom.


Záver

Fotografoval som so zostavou Sony A7R V + Sony FE 85/1,4 GM. Mal som nastavenú detekcie tváre a očí, kontinuálne zaostrovanie AF-C. Fotografoval som s predvoľbou clony A, clonou som riadil hĺbku ostrosti. Pri pohybových záberoch som použil mechanickú uzávierku, aby som predišiel rolling shutter efektu, ktorý sa môže prejaviť aj pri pomalšom pohybe.

 

Ďalšie príjemné fotografovanie s trojicou dám, z ktorých je každá iná a tvoria tak pestré trio. Na koniec im chcem poďakovať, akčnej Janke, bláznivej Meri a elegantnej Stanke.

Sony A7R V v ponuke obchodu Pro.Laika

Sony FE 85/1,4 GM v ponuke obchodu Pro.Laika

 

Odporúčané články:

Dobový piknik so Sony FE 70-200/4 G OSS II

Veselé synkopy

Príbeh fotografie: Bratislavské rožky

Príbeh fotografie: Jesenný portrét s bleskom

Tri dámy v Medickej záhrade
0 5 with 0
 
počet hodnotení: 0

Komentáre

Pre pridanie komentára sa musíte prihlásiť...