Smelo do projektu

Smelo do projektu

Dlhodobý projekt je jedným zo spôsobov, ako sa zlepšiť vo fotografii.  /  Srnec Karol / 06.11.2023 / 06:00

Čo si predstaviť pod projektom? Napríklad sériu fotografii, ktoré majú niečo spoločné. Zvyčajne námet a spracovanie. Predstavte si, že študujete fotografiu na škole a na konci roka máte predložiť portfólio fotografii na posúdenie. V našom prípade sú to napríklad vaši priatelia na Facebooku, alebo užívatelia fotoma.sk sledujúci vašu tvorbu v galérii.

Nebudem vám dávať námet na váš projekt, ten by mal vyjadrovať váš subjektívny pohľad na fotografiu. Môžem vás len inšpirovať či naviesť, kúsok popostrčiť.

Námet a jeho spracovanie

Ak si vyberiete námet blízky svojmu srdcu, bude vás to viac baviť. Preto vám žiaden námet neponúkam, vyberte si svoj vlastný. Ja vám predstavím tri svoje obľúbené série, ktoré fotografujem už roky. Fotografie som urobil desiatkami rôznych fotoaparátov a objektívov, ale snažím sa, aby tvorili homogénnu sériu. Rovnaký námet i jeho spracovanie.

Botanica Noir

Mám rád flóru a čiernobielu fotografiu. Preto jeden z mojich projektov spája oboje. Rastliny fotografujem už roky a nikdy s tým neprestanem. Fascinujú ma. Preto ma ich fotografovanie baví. Fotogenická môže byť aj obyčajná burina.

Pri fotografovaní volím radšej tieň. Vítam aj keď preniká trochu svetla pomedzi konáre stromov. Alebo využívam protisvetlo, ktoré prežiari kvety a listy. Zjednocujúcim prvkom celej série, ktorú fotografujem už od roku 2015, je monochromatické spracovanie v štýle low key s prevahou tmavých tónov. Kde sa dá, využívam malú hĺbku ostrosti.

 

Textúry fotografujem v tieni, alebo pri zamračenom počasí.

 

Využívam protisvetlo. Za fotografovaným objektom hľadám tmavé pozadie.

 

Pri mixovaní som využil veľký kontrast medzi svetlou žltou a tmavou zelenou.

Portrét v štyroch ročných obdobiach

Projekt, ktorý vznikol tak trochu neplánovane. Zoznámil som sa so speváčkou Jankou Dekankovou a jej dvomi kamarátkami, Stankou a Mari. Obľubujú všetko čo je vintage a retro. Navrhol som im, že by sme mohli urobiť pekné portrétne fotenie. To bol v roku 2024, na Jeseň. Potom sme urobili zimné, jarné i letné fotografovanie, opäť jesenné a mali sme nafotené portréty v štyroch ročných obdobiach. Chcel som materiál nejako zúžitkovať a tak som navrhol nechať urobiť fotoknihu, napokon ale zvíťazil kalendár. Ten vyšiel minulý rok.

Dámy si zakladajú na vhodne zvolenom oblečení. Preto je väčšina fotografii farebná. Spracovanie prispôsobujem farbám oblečenia a ročnému obdobiu.

 

Prvé jesenné fotografovanie.

 

V zime na Kolibe.

 

Jar pri kotolíku Sv. Mikuláša.

 

Leto na Pečnianskej riviére.

 

Titulka nášho kalendára, v štýle Art Deco.

Chróm a krivky

Môj druhý projekt som započal v roku 2016. To som ale ešte nevedel, že veterány budem fotografovať vždy, keď sa naskytne príležitosť. Začal som na veľkej výstave v Slávkově u Brna. Už vtedy som sa zameral na detaily, lebo pri celkových záberoch som mal stále niekoho v zábere. To sa mi osvedčilo a fotografujem tak dodnes. Aj u tejto série je zjednocujúcim prvkom monochromatické spracovanie v štýle low key. Ale ak je námet vhodnejší na klasickú gradáciu, alebo high key, nespracujem ho nasilu do low key. Pri fotografovaní sa snažím zachytiť charakteristické krivky a prvky dizajnu, kontrast materiálov.

 

Fanúšikovia automobilov isto spoznajú charakteristické krivky a kolesá Jaguáru E-Type.

 

Že ide o Mercedes spozná snáď každý.

 

V štýle high key.

Záver

Môj kamarát Izzino fotografuje po svete poštové schránky. To je jeho dlhoročná séria. Kamarát Stano zase vinohrady. Asi na začiatku ani netušil, že z jeho fotografii napokon vznikne kniha.

Podaril sa vám váš projekt? Ak áno, škoda by bolo toho nevyužiť. Nemusíte hneď robiť výstavu, ale napríklad taká fotokniha je hmatateľnou a peknou  pamiatkou na vaše niekoľkomesačné úsilie.

 

Odporúčané články:

Čo mi pomohlo zlepšiť sa vo fotografovaní

V štýle Karola Plicku

Projekt: Mono(chróm) a krivky veteránov

Príbeh fotografie: Jesenný portrét s bleskom

Smelo do projektu
5 5 with 1
 
počet hodnotení: 1

Komentáre

Pre pridanie komentára sa musíte prihlásiť...