V štýle Karola Plicku

V štýle Karola Plicku

Alebo ako som hľadal Plicku vo svojom archíve.  /  Srnec Karol / 13.04.2023 / 06:00

Nemusíme len obdivovať dielo Karla Plicku, ale môžeme sa ním aj inšpirovať. Časy, kedy vznikli jeho fotografie sa už nikdy nevrátia, ale to nie je zlé. Môžeme voľne interpretovať jeho štýl na súčasné pomery a prihlásiť sa do našej súťaže.

Povedal som si, či nevyskúšať vybrať nejaké fotografie z archívu a neupraviť ich v štýle Karola Plicku? Bohužiaľ nemám žiadne zábery ľudí v krojoch, ktoré sú pre Plicku najtypickejšie. V galérii nájdete fotografie z Liptova a okolia, ktoré som nafotil v priebehu niekoľkých rokov, na workshopoch i počas výletov s kamarátmi. Sú teda nafotené rôznymi fotoaparátmi, niektoré aj upravenými infrafotoaparátmi. Už menej navštevujem Prahu, ale aj z nej som vybral pár záberov.

Postprocesing

Fotografie upravujem v programe LIghtroom Classic CC. Vyberal som zo svojich kolekcii z Liptova  a okolia, kde sa pohyboval aj pán Plicka. Aby som nezrušil úpravy, ktoré som na fotografiách mal, vytvoril som virtuálne kópie. Je to šikovný spôsob, ako si vytvoriť duplikát fotografie bez toho, aby ste vytvorili jej fyzickú kópiu.

Z vybraných fotografii som urobil virtuálne kópie a upravil na ČB.

 

Vybrané fotografie som spracoval samozrejme čiernobielo. Použil som ako základ jeden z monochromatických presetov, ktoré som si stiahol z internetu. Snažil som sa, aby fotografie pôsobili analógovo.

 

Upravil som jeden z presetov a aplikoval na všetky vybrané fotografie.

Úpravu si môžeme ukázať na jednej fotografii z Liptovskej Tepličky. Ja používam Lightroom, ale obdobné funkcie má takmer každý RAW konvertor.

Najprv som vytvoril virtuálnu kópiu, aby som zachoval aj farebný súbor.

 

Surový RAW, tak ako bol nafotený, bez úprav.

 

Základný prevod do ČB, kliknite na Black & White, alebo stlačte klávesovú skratku “V”.

 

V paneli "Basic" som zvolil úpravu “Auto”. Každý parameter samozrejme môžete doladiť.

 

V paneli “Basic” som nastavil “Texture” a “Clarity”. Texture zvýrazňuje, alebo potláča jemné textúry. Ja som zvolil jemné potlačenie textúr, aby som dosiahol analógovejší vzhľad. Clarity som nastavil do plusu, čím sa zvýraznila štruktúra dreva.

 

Prí prevode farieb do odtieňov šedej zohráva významnú úlohu funkcia miešania farieb. V Lightroome ju nájdete v paneli “B&W”. Pomocou posuvníkov môžete stmavovať, alebo zosvetlovať jednotlivé farby a ním zodpovedajúce odiete šedej. Toto je veľmi silný nástroj, ktorý by ste mali ovládať.

 

Ďalším krokom k dosiahnutiu analógovejšieho vzhľadu je úprava v štýle “Matt”. Tá spočíva v orezaní čiernej a bielej pomocou funkcie kriviek (Curves). Adjust musí byť nastavený na biele koliesko. Potom stačí chytiť krajné rohy gradačnej krivky, bielu posunúť mierne dole a čiernu naopak mierne hore. Fotografia potom už nebude obsahovať čistú čiernu, ani bielu tak, ako tomu často býva u starých fotografii.

 

Ja som pridal efekt jemnej vinetácie. Kto chce ešte filmovejší vzhľad, môže pridať aj efekt filmového zrna. A tým máme vyvolanie RAW, v štýle Karola Plicku, hotové.

 

Nakoniec som pridal ešte rámček. Lightroom nemá funkciu rámčekovania, ale ja som využil funkciu “Transform/Scale“, ktorá vytvorí biely rámček (passpartu).

 

Pri exporte do formátu JPG som ešte pridal vodoznak.

 

Hotová štylizovaná fotografia, úprava netrvala ani minútu.

 

Celý proces úpravy môžete kopírovať a použiť na ostatné fotografie, ktoré sa vám hodia do série. Zvlášť vydarenú úpravu si môžete uložiť ako preset pre neskoršie použitie. Nezabudnite, že po aplikovaní presetu musíte fotografie individuálne doladiť.

Tip: Ak máte bezzrkadlovku a zvolíte monochromatický obrazový profil, budete mať v hľadáčiku aj na displeji čiernobiely obraz. To vám pri fotografovaní pomôže lepšie vnímať svetlá a tiene, tvary, štruktúry a textúry. Pri fotografovaní do RAW bude výsledný súbor farebný a je na vás, či ho potom spracujete farebne, alebo čiernobielo.

Záver

Práve prebieha súťaž “Po stopách Karla Plicku v Čechách a na Slovensku“.  Nevyskúšate do nej prihlásiť svoje fotografie (max. 10) a pokúsiť sa vyhrať zaujímavé ceny? Môžete tak urobiť až do 31. 07. 2023. To je dosť času vybrať niečo z archívu, alebo sa vybrať na miesta, ktoré Karol Plicka navštívil a zdokumentoval.

 

Na úplný koniec ešte posledný tip. Knihy Karola Plicku sú inšpiratívne a obľúbené a pomerne často sa objavujú v antikvariátoch. Takmer zaručene ich objavíte aj na knižnej burze, ktorá sa koná tekmer každú sobotu v Starej tržnici v Bratislave. Aspoň ja tam vidím nejaké pokaždé a to som pravidelným návštevníkom.

Fotosúťaž “Po stopách Karla Plicku v Čechách a na Slovensku“. 

V štýle Karola Plicku
0 5 with 0
 
počet hodnotení: 0

Komentáre

Pre pridanie komentára sa musíte prihlásiť...