Slideshow zo Sardínie

Slideshow zo Sardínie

Inšpirácia na fotografický výlet  /  Vladimir Kampf / 16.04.2023 / 19:55

Pre všetkých, ktorí sa cítia podobne postihnutí večným priestorovým nepokojom, túžbou spoznávať ľudí a krajiny a pri tom zostať lovcom obrázkov ja taliansky ostrov Sardínia ako stvorený. Je to skvelý tip na fotografický výlet najmä mimo horúcej letnej turistickej sezóny.

Ideálne v čase, keď sa tam niečo špecifické deje. Začiatkom roka sú to karnevaly s tradičnými maskami alebo zvyky Svätého či Veľkého týždňa s vyvrcholením počas Veľkej noci. Toto všetko je už síce tento rok za nami, ale ostrov ponúka kopu ďalších jedinečných príležitostí užiť si trebárs fotografovanie počas osláv rôznych svätých patrónov dedín a miest. Tie sú tiež jedinečné a veľkolepé.

Pripraveným šťastie praje. Vedieť aspoň zhruba kde sa čo deje a mať plán je dobré, ale príjemné je aj nechať sa pri tom prekvapovať.

Tému či akciu si síce môžem napozerať z fotiek ktoré už niekto urobil a niekam zavesil alebo si môžem pozrieť udalosť ako ju už niekto zaznamenal, nahral na youtube ale! Milujem prekvapenia. Masívnejšie mestské podujatia majú úplne inú atmosféru, ak malé vidiecke udalosti, ktoré ešte ani nemusia visieť na webe.

Sardínia je sotva dve hodiny letu od Bratislavy. Stačí si prenajať auto a vyraziť za adventúrou.

Pondelok

Lietadlo z Bratislavy pristálo v Alghere krátko popoludní. Dosť času na presun do mestečka Castelsardo uprostred severného pobrežia ostrova.

Jeden z najstarších a najznámejších obradov Svätého týždňa nie len na Sardínii. Bratstvo Oratorio di Santa Croce defiluje v sprievode s kapucňami a predmetmi, ktoré predstavujú umučenie, ukrižovanie a uloženie Krista. Bratia nesú symboly spojené s veľkonočnými udalosťami. Týchto desať tajomstiev prenášajú z kostola Santa Maria do opátstva Nostra Signora di Tergu a po liturgiách zasa naspäť. Tajomstvá sú nástroje Ježišovho umučenia.

Pondelková procesia prechádza mestom za tmy. Uličky lemujú sviečky a fakle.

Sprievod zastavuje v uliciach kde tri štvorhlasné zbory spievajú ťahavé chóry.

V Castelsarde má návštevník pocit, že sa vrátil v čase kamsi do stredoveku.

Utorok

V tento deň sa žiadna mimoriadna obrazová náboženská udalosť nedeje. Len omše v kostoloch. Deň ako stvorený na jazdu vnútrozemím.

Hustota obyvateľstva na Sardínii netrhá rekordy. Skôr naopak. Aj cesty sú z pohľadu stredoeurópana prázdne. Sardínčania používajú smerovky len málokedy, veď ani nemajú komu blikať. Šoféri sa tu nelepia autami jeden na druhého. Je čas zastaviť sa na dobrú malú kávu.

Káva kdesi v dedinke pri horskej ceste si drží cenu jedno euro. Je skvelá. Kto vie prečo je u nás všetko drahšie a kyslejšie? Nie len káva, ale trebárs aj drvené rajčiny.

Santa Teresa Gallura je miesto odkiaľ je najbližšie na francúzsky ostrov Korzika. Sotva hodinu trajektom. Skalnatý výbežok je plný facinujúcich detailov.

Stačí nasadiť ND filter a pomôcť vode k závoju. Ostré skaly a rozmazaná voda pôsobia efektne. Pri takýchto záberoch ani nie je čo pokaziť. Stačí len potiahnuť expozičný čas dlhšie ako na jednu sekundu.

Fotografujem vlajkovou loďou OM SYSTEM - fotoaparátom OM1, ktorý má v sebe ND filtre akoby integrované. Popravde žiadne nemá a ich účinok dokáže prístroj dokonale vytvoriť softverovo.

Streda

Presun krížom cez ostrov juhozápadne na Sant'Antioco, ktorý je ostrov ostrova Sardínia do rovnomenného mesta Sant'Antioco. Večerná procesia začala a skončila v kostole Panny Márie z Bonarie. Je úplne iná, ako tá stredoveká v Castelsarde. Pašiové hry v uliciach vyzerali miestami bizarne.

Pilát Pontský na korbe malého valníka čaká na Krista, ktorého odsúdi na smrť.

Zastavenie na krížovej ceste v Sant'Antioco.

Jeden muž a jeden pes zo Sardíne. Pán vyložil z okna domáceho maznáčika, aby pozdravil paničku v dave pútnikov, ktorí kráčali pod oknami.

Ukrižovaný v kostole Panny Márie z Bonarie.

Štvrtok

Vráťme sa do histórie a hlbokých tradícií. Mestečko Iglesias v juhozápadnej časti Sicílie. Obrady majú korene kdesi na konci 17. storočia. Vychádzajú zo španielskej kultúry.

Na Zelený štvrtok Baballotti sprevádzajú Sedembolestnú Pannu Máriu po siedmich mestských kostoloch pri hľadaní Ježiša za zvuku bubnov a rapkáčov, ktoré vytvárajú hypnotický hluk.

Veľkolepé procesie sú na Sardínii silne ovplyvnené španielskymi tradíciami. K nim patria naškrobené biele šaty a kapucňa, ktorá zakrýva celú hlavu.

Pokojnú procesiu narúšali dvojice mladých mužov s obrovskými hlučnými rapkáčmi.

Svätý týždeň v Iglesias znamená niekoľko procesií, ktoré patria medzi najstaršie a najfascinujúcejšie v Taliansku.

Príjemnejšia, ako rapkáče bola kapela, ktorá sprevádzala procesiu, aj keď hrali kvílivé melódie.

Piatok

Druhá cesta krížom cez ostrov. Prejazd horami vo výške cez 1200 metrov nad morom. Sardínia je úžasná. Mnohé dediny sú pomaľované nástennými maľbami. Hovoria im murales. Tá najpomaľovanejšia z pomaľovaných je Orgosolo.

Nástenné tu používajú ako účinný nástroj komunikácie

Maľované domy pochádzajú z minulého storočia z tábora anarchistov. Techniku obnovili počas talianskeho hnutia odporu. Maľby pribúdajú dodnes.

Nástenných malieb je v Orgosole isto viac, ako 300, možno až 350.

Stovky nástenných malieb rozprávajú príbehy o zvykoch, tradíciách, kultúre či intímnom nesúhlase autorov.

Maľované postavičky sú všade.Číhajú za každým rohom.

Večerná procesia v mestečku Galtelli síce neohuruje turistov a ani nie je súčasťou lákadiel v bedekroch. Procesia začala v Kostole svätého Petra. Bola bez doprovodu policajtov, zato ju však sprevádzali deti so špeciálnymi klepkáčmi. Na akoby kuchynskej doštičke na krájanie mali z každej strany na malých pántoch voľne namontované kovové „búchače“. Rachot to bol riadny.

Všetkým obradom predchádza starostlivá príprava.

Intenzívny zážitok na chvíľach intenzívnej a evokujúcej viery, ktorú na ostrove berú mimoriadne vážne.

Mŕtveho Krista nesú ulicami starobylého Galtelli.

Sobota

Olbia na severovýchode ostrova. Asi najnudnejší deň výletu s najmenším počtom nových obrázkov ma pamäťovej karte.

Ťahákom Archeologického múzea v Olbii sú staré stožiare, kormidlá a zvyšky telies skutočných rímskych lodí.

Súčasťou expozície je rekonštrukcia podpalubných priestorov dvoch nákladných lodí, ktoré spálili Vandali počas útoku na Rimanov približne v roku 450.

Nedeľa

vyvrcholenie Veľkého týždňa doslova vo veľkom štýle. Zlatý klinec týždňového veľkonočného výletu na Sicíliu je intenzívna streľba v mestečku Oliena.

Skupina mužov v krojoch a oblekoch strieľa na znak radosti Kristovho zmŕtvychvstania. Myslel som si, že si len pár krát vystrelia a dosť, ale... Chlapi dokázali robiť intenzívny hluk takmer dve hodiny. Pred kostolom po nich zostala kopa nábojníc.

Súčasťou sprievodov so sochami Panny Márie a Ježiša Krista, ktoré idú každá z iného kostola, sú desiatky krojovaných mužov a žien.

Sprievod čaká na povel, keď sa dajú sochy do pohybu a stretnú sa na hlavnom námestí pred Kostolom sv. Márie.

Tretí sprievod miništrantov kráča spolu s kňazom na stretnutie Márie a Ježiša.

Nosenie kroja má prísne a presné pravidlá.

Jeden z kolegov.

V neskorých večerných hodinách odlet do Bratislavy. Žiadne Zbohom! Dovidenia začiatkom budúceho roka na niektorom z karnevalov s tradičnými maskami.

 

Na Sardínii som prevetral fotoaparát OM System OM-1 s objektívmi Olympus M. Zuiko Digital ED 25mm f/1.2 PRO Olympus M. Zuiko Digital ED 17mm f/1.2 PRO Panasonic Leica DG SUMMILUX 9mm f/1,7 ASPH.

Slideshow zo Sardínie
0 5 with 0
 
počet hodnotení: 0

Komentáre

Pre pridanie komentára sa musíte prihlásiť...