S Fujifilm GFX100 II v Štokholme

S Fujifilm GFX100 II v Štokholme

Exkluzívne prvé fotografie s novinky Fujifilm GFX100 II.  /  Srnec Karol / 14.09.2023 / 09:00

Ako jediný žurnalista zo Slovenska som sa zúčastnil európskej premiéry a predstavenia novej vlajkovej lode radu GFX, modelu GFX 100 II a nových objektívov, ktorá sa konala v rámci Fujifilm X-Summitv Šokholme.  Špecifikáciu si môžete naštudovať v tlačovej správe.

Historické centrum Stockholmu

Ubytovaný sme boli v hoteli At Six, priamo v centre Stockholmu. Vo voľnom čase som tak mohol ísť na prechádzky, samozrejme s novým GFX-kom. Fascinje ma všetko, čo je spojené s morom, najmä plachetnice. Prišiel som si na svoje. Historické centrum Stockholmu je krásne, hoci pomerne prázdne. To je pre nás fotografov ale dobrá správa.

Fotografiska

Predstavenie a program prebiehali v múzeu súčasnej fotografie Fotografiska. Nádherné miesto pre všetkých milovníkov fotografie. Konajú sa  v ňom eventy, výstavy, môžete sa tam najesť alebo navštíviť obchod venovaný fotografii. Počas našej návštevy sme si mohli pozrieť výstavu Petra Lindbergha (bol som 3x).

 

Z výstavy Petra Lindbergha.

 

Okrem predstavenia nového fotoaparátu a objektívov bol pre nás pripravený program v podobe prednášok a možnosti vyskúšať si novinky v praxi.

https://www.fotografiska.com/sto/

Cestou na Artipelag

V hlavný deň nás čakala ešte večerná plavba do Artipelagu. Artipelag je umelecké múzeum nachádzajúce sa na súostroví v Štokholme. Budova bola otvorená v júni 2012 a navrhol ju zosnulý architekt Johan Nyrén, aby zapadla do okolitej krajiny. Fotoaparáty sme si mohli vyskúšať počas plavby, pričom tesne pred vylodením nás prekvapil krásny západ slnka, pri ktorom sme paradoxne aj zmokli.

https://artipelag.se/en/

Záver

Nepoznám, alebo som aspoň nikdy neskúsil fotoaparát s lepším obrazovým výstupom. Pritom je moderný, nabúchaný najnovšími technológiami, ergonomický, dobre ovládateľný. Zhrňme si hlavné inovácie. Tou prvou je nový snímač využívajúci o 30% viac svetla, účinnejšia stabilizácia, o generáciu novšie zaostrovanie využívajúce AI, zväčšený buffer a rýchlejšie spracovanie dát. Príjemnou novinkou je nový obrazový profil simulujúci film Reala Ace. Obrovský skok urobil prístroj vo videu.

Fujifilm GFX100 II vo mne opät prebudil túžbu stať sa špecializovaným portrétnym a krajinárskym fotografom. Ale tým by som sa neuživil a ani na ňu nenasporil. Takže je to len fotoaparát mojich snov, dúfam, že mi ho občas požičajú. Tento fotoaparát posúva hranice systému GFX. Robí ho univerzálnejší a približuje sa univerzálnosti plného formátu.

 

P.S. Takže to boli prvé dojmy, samozrejme pripravujeme recenziu s fotografiami v plnom rozlíšení. Novinku si môžete ohmatať už 20. 9. v rámci narodeninového týždňa v Pro.Laike, kde vám s polu s Martinom Kopcom predstavíme novinky podrobnejšie na večernej prednáške.

S Fujifilm GFX100 II v Štokholme
5 5 with 1
 
počet hodnotení: 1

Komentáre

Pre pridanie komentára sa musíte prihlásiť...