Rýchly prehľad ďalekohľadov Nikon

Rýchly prehľad ďalekohľadov Nikon

Blog  /  Julo Kotus / 17.01.2023 / 18:20

Ďalekohľad nie je žiadna povinná výbava fotografa, ale sú aj takí, ktorí si bez neho fotografovanie a výlety do prírody nevedia predstaviť. Áno sú to fotografi prírody, ktorí si práve takto môžu jednoducho priblížiť vzdialenú realitu a hľadať zaujímavé objekty na fotenie. Jednoznačne, kto si už na seba zavesil v prírode ďalekohľad a sledoval ním okolie, vie o čom je reč.

Zrazu sa totiž pozeráte na svet inými očami. A keďže obidvoma, zážitok je veľmi autentický a uchváti vás, trúfnem si povedať, ešte viac, ako pohľad do hľadáčika fotoaparátu, nech je akýkoľvek dobrý. Teda, platí to v prípade, že pozeráte cez kvalitný ďalekohľad s dobrou optikou.

Nikon má dlhú tradíciu vo výrobe ďalekohľadov. Je to už viac ako 100 rokov, čo bol vyrobený prvý model v roku 1918. Súčasná športová optika prináša pôžitok z pozorovania. Priblížením si prírody objavíte jej tajomstvá a budete jej súčasťou, so špeciálnymi ďalekohľadmi určenými na golf bude vaša hra presnejšia. Všetko, čo je ďaleko uvidíte zblízka – športové zápasy, kultúrne podujatia, pamiatky, detaily, miesta, na ktoré sa neviete dostať. Ďalekohľad má oveľa väčšie využitie, ako si myslíme. Len na neho netreba zabúdať, keď ho už máme doma a zavesiť si ho na krk, keď idete – vlastne takmer kamkoľvek. Špecifickým využitím ďalekohľadu je potom pozorovanie plachých drobných živočíchov „na blízko“. Môžete tak pozorovať žaby či plachý hmyz, ktorý by ste inak vyplašili, keby ste podišli bližšie. Tu využijete ďalekohľady, ktoré majú malú minimálnu vzdialenosť zaostrenia.

Portfólio ďalekohľadov je široké. Nikon má aktuálne v ponuke 42 modelov v rôznych cenách. Kúpiť môžete model aj pod 100 eur až do sumy cez 10 000 €. To nie je samozrejme vôbec bežná suma. Väčšina modelov stojí rádovo v stovkách eur. Líšia sa zväčšením aj priemerom objektívu a rôznymi funkciami. Na základe týchto vlastností si viete vybrať viac-menej ideálny prístroj, podľa toho, na čo ho budete najčastejšie používať. Ak vás fascinuje pozorovanie naozaj vzdialenej prírody, ďalšou a zároveň ideálnejšou (z hľadiska kvality pozorovania a priblíženia) možnosťou sú monokuláre. Špeciálnou kategóriou sú laserové diaľkomery. Vďaka pridanej funkcii merania vzdialenosti laserom ich využijú najmä hráči golfu, ale aj lesní pracovníci, geológovia a prírodovedci, ktorí potrebujú rýchlo a presne určiť vzdialenosti v teréne či výšku objektov. Ďalším špeciálnym typom ďalekohľadu sú ďalekohľady s kompasom na určenie azimutu.

Poďme si ale pekne poporiadku a konkrétnejšie predstaviť, ktoré modely športovej optiky Nikon sú vhodné na aké použitie vzhľadom na ich špecifikácie.

 

Pozorovanie prírody

Príroda je plná nádherných úkazov, tvorov a výhľadov. Stačí si ich priblížiť ďalekohľadom či monokulárom Fieldscope.

Ak pozorujete prírodu v zalesnených oblastiach vhodné zväčšenie pre vás bude od 6x do 10x. Ak skôr holinách, či v oblasti jazier, kde nie je vysoký porast zvoľte 8x až 12x zväčšenie.

Ak chcete ďalekohľadom sledovať krajinu širokouhlo, zvoľte pri výbere široké zorné pole. Uvidíte cez neho väčšiu časť krajiny. Môžete s ním sledovať napríklad celé kŕdle vtákov.

Vďaka zoomu môžete pozorovať krajinu širšie a priblížiť si detail, ktorý vás zaujme.

Čím väčšie je priblíženie ďalekohľadu, tým vyššie je riziko roztrasenia obrazu. V takýchto prípadoch je potom vhodné použitie statívu. Podľa toho, ako pevné či pokojné ruky máte, záleží, či budete obraz vidieť roztrasený alebo ostrý. Niekto má problém udržať ďalekohľad bez chvenia už pri 10x priblížení. Určite podporu statívu potrebujete, ak pozeráte s extrémnym priblížením pomocou monokulárov Fieldscope.

Ďalekohľady s predsunutím výstupnej pupily 15 mm a viac sú ideálne pre ľudí, ktorí nosia okuliare.

Počasie môže byť nevyspytateľné, vodotesný ďalekohľad v takom prípade určite oceníte. Plnenie dusíkom zas zabezpečuje, aby sa vám povrchy šošoviek vo vnútri ďalekohľadu nezahmlili pri teplotných zmenách a zmenách vlhkosti.

Čím väčší efektívny priemer šošovky objektívu zvolíte, tým bude vyššie rozlíšenie a jasnejší obraz. Za denného svetla však extrémne vysoká svetelnosť môže byť skôr na obtiaž, hlavne ak už máte po štyridsiatke a vaše rohovky sa nedokážu tak efektívne stiahnuť a regulovať množstvo svetla dopadajúce do oka. V rakom prípade vás môže svetelný ďalekohľad za jasného počasia oslňovať. Preto mnohí starší ľudia, napríklad poľovníci, cez deň používajú menej svetelný ďalekohľad a za šera svetelnejší ďalekohľad s väčším priemerom šošoviek.

 

Produkty Nikon vhodné na pozorovanie prírody:

Najvyššia trieda:

Stredná trieda:

Ekonomická až stredná trieda:

Ekonomická trieda:

Špeciálna kategória:

 

Voľný čas

Ak si náhodou niekto myslí, že príroda je jediné miesto, kam sa dá ďalekohľad zobrať, mýli sa. Možností je naozaj veľa. A nemyslím teraz na sledovanie susedov. Divadelné predstavenie, koncert ak sa vám neušli lístky v prvý radoch, športové zápasy či preteky, pri ktorých si poviete, že viac by ste uvideli doma v telke, čokoľvek čo je ďaleko a vy svojím zrakom nemáte šancu vidieť detaily, maľby vo vysokých klenbách kostolov, pamiatky mesta z hradného návršia. Určite vám teraz napadla nejedna možnosť, kde by vás ďalekohľad potešil.

Ďalekohľad so širokým zorným uhlom oceníte pri sledovaní rýchleho pohybu pri športe, alebo na kultúrnych podujatiach. Všade tam, kde naraz chcete vidieť širší priestor.

Ak chcete pozorovať cez ďalekohľad aj v noci, veľká výstupná pupila vám poskytne jasný obraz.

A sledovanie športov v exteriéri zvoľte 8x až 12x zväčšenie, v interiéri 4x až 8x, vo veľkých halách vám dobre poslúži 8x až 10x zväčšenie. Na koncerty vonku zvoľte 7x až 10x a vo vnútri v koncertnej sále či na divadelnom predstavení 4x až 8x a skôr ľahší a kompaktnejší model.

 

Produkty Nikon vhodné na pozorovanie voľnočasových aktivít

Ekonomická až stredná trieda:

Ekonomická trieda:

Špeciálna kategória:

 

Golf

Špeciálnou kategóriou sú ďalekohľady určené na golf. Veľké vzdialenosti na ihrisku sú výzvou, ktorú pomáhajú prekonať ďalekohľady Coolshot. Ponúkajú technológie, ktoré značne pomôžu pri hre. Technológia STABILIZED (stabilizácia obrazu) meria rýchlo a presne vzdialenosť, technológia LOCKED ON zobrazuje vzdialenosť k najbližšiemu objektu a technológia ID poskytuje informáciu o vzdialenosti upravenej o sklon.

 

Produkty vhodné na pozorovanie pri golfe

 

Tip pre dobrodruhov na mori

7×50CF WP GLOBAL COMPASS je ďalekohľad, s ktorým sa nestratíte. Je vybavený globálne vyváženým osvetleným kompasom, ktorý presne určí smer, a to či sa nachádzate na južnej alebo severnej pologuli. So širokým zorným poľom pre sledovanie morských šírav i diaľav. Samozrejme dostatočne odolný a vodotesný, aby odolal aj búrke na mori.

 

Tip pre lesných pracovníkov, vedcov, geológov

S Forestry Pro II môžete merať vzdialenosť ale aj výšku objektov, napríklad porastu stromov, skál…

Nehovorím, že ďalekohľad musí byť súčasťou každej domácnosti ani ho nemusí mať každý fotograf. Je to vec, na ktorú si treba zvyknúť, nezabúdať ho doma a využívať. Poskytne krásne pohľady a mnoho informácií. Ak sa však pre neho rozhodnete, v portfóliu Nikon nájdete široké spektrum možností, verím, že si vyberiete a som si istý, že budete spokojní.

Teraz, keď sme si stručne predstavili kategórie ďalekohľadov podľa použitia, nabudúce si postupne vysvetlíme ich špecifikáie, optické vlastnosti aj technické termíny.

 

Ďalekohľady Nikon kúpite v obchode Prolaika.

 

Rýchly prehľad ďalekohľadov Nikon
4 5 with 1
 
počet hodnotení: 1

Komentáre

  • Peter Tham / 27.01.2023 07:30:26
    Niektoré ďalekohľady zdraženly v jan.2023 , napr. objednal som Nikon ACULON A211 8x42 Binokulárny ďalekohľad za 95.- a volali mi že už stoji 125.- a že cena 95.- neplatí v mojej objednávke .... !
Pre pridanie komentára sa musíte prihlásiť...