Podvodníci v akcii

Podvodníci v akcii

Najlepšie fotografie spod hladiny – Underwater Photographer of the Year 2019  /  Jana Čavojská / 25.03.2019 / 11:40

Ako som zostupoval do hlbiny, cítil som, že mi srdce bije o trochu rýchlejšie než zvyčajne. Podo mnou boli stovky žralokov. Nešťastná ryba plávala sem a tam medzi koralmi a hľadala úkryt. Žraloky ju nasledovali. Jeden žralok belasý zrazu zahryzol rybe do hlavy a druhý ju podplával, aby získal lepšiu pozíciu. Ryba sa v zúfalstve pustila rovno ku mne. Narýchlo som urobil zopár záberov a schúlil som sa do klbka. Útoky žralokov zatiaľ pokračovali. Z ryby nakoniec zostalo len zopár šupín.

Víťaznú fotografiu odfotil Richard Barnden vo Francúzskej Polynézii.

Takto si fotograf Richard Barnden spomína na to, ako odfotil útok žralokov pri ostrove Fakarava vo Francúzskej Polynézii. Za túto fotografiu získal ocenenie Underwater Photographer of the Year 2019. Fotografie spod hladiny si oproti fotografovaniu na pevnej zemi vyžadujú niečo navyše. Techniku, väčšinou aj potápačské zručnosti. Občas dôkladnú znalosť podmorského sveta a správania zvierat, aby sa potápač vyhol prípadnému nebezpečenstvu. A už ani nehovorím o nasvietení, ak fotograf pracuje so svetlami, a rôznych ďalších špecialitkách... Nie každý sa na to cíti, nie každý sa na to dá. Podvodná (existuje správnejší výraz?) fotografia je skutočne špecifická kategória.

Luc Rooman vytvoril tento záber pomocou dvojitej expozície - skombinoval západ slnka a žaby v delikátnej situácii.

Hovorí sa, že o vesmíre máme viac poznatkov než o dne oceánov. Podmorský svet zostáva tajomný. Súťaž Underwater Photographer of the Year obnovili nadšenci Alex Mustard, Dan Bolt a Peter Rowlands pred štyrmi rokmi. Stavali na bohatej tradícii fotografických súťaží v Spojenom kráľovstve. Práve tu udeľujú najprestížnejšie svetové ocenenie fotografie divej prírody Wildlife Photographer of the Year. A známy Brightonský podvodný filmový festival existoval od roku 1965. Udeľovali na ňom aj ocenenie pre najlepšieho podvodného (opäť to znie čudne) fotografa. Lenže v 90. rokoch jeho popularita upadla.

Sirachai Arunrugstichai vyfotil stovky obrázkov stredoškolských študentov počas vyučovacej hodiny neziskovej organizácie Shark4Kids. No žiadny záber nestál za to. Chcel sa upokojiť a odohnať frustráciu, tak ponoril hlavu pod vodu. A tam zbadal túto scénu. Zábavný odraz. Konečne. Ako fotožurnalista nikdy nič nearanžuje. Táto situácia s jej odrazmi mu prišla veľmi vhod.

Súťaž Underwater Photographer of the Year opäť spojila fotografov spod vody z celého sveta. Od začiatku bola medzinárodná a okrem ľúbivých obrázkov má ambíciu reflektovať aj vážne ekologické problémy, s ktorými sa potýka vodstvo na našej planéte. Preto v aktuálnom ročníku pridali kategóriu Marine Conservation Photographer of the Year.

 

Pozrite si svet pod hladnou na víťazných fotografiách jednotlivých kategórií:

 

Kategória Širokouhlý objektív - víťaz

Francois Baelen (Reunion): Nežní giganti

Fotografia vznikla v oceáne v blízkosti ostrova Reunion.

Deň už končil, keď táto samica vráskavca dlhoplutvého dovolila Francoisovi plávať len pár centimetrov od svojho chvosta. Neďaleko plávalo jej mláďa. Bolo hravé a zvedavé. Fotograf poprosil kamaráta, že chce mať v zábere aj jeho. „Vráskavce dlhoplutvé sú úžasné a mierumilovné zvieratá a nedokážem uveriť, že ich ľudia v dnešnej dobe ešte lovia,“ povedal o fotke Francois.

 

Kategória Širokouhlý objektív – druhé miesto

Jessica Farrer (USA): Zvedavý tuleň krabožravý

Fotografia vznikla v zátoke Pleneau v Antarktíde.

Jessica je biologička. Skúma tulene už dlhé roky a od roku 2009 pravidelne cestuje do polárnych oblastí. „Záber som odfotila počas dramatického dňa, obloha nemohla vyzerať lepšie... Bola tam skupina ôsmich tuleňov krabožravých. Šantili okolo ľadovcov, skákali, špliechali vodu a krúžili okolo nás.“

 

Kategória Makro – víťaz

Fabio Iardino (Taliansko): Rýchla sépia v Triestskom zálive

„V prvých troch mesiacoch roka často cestujem do Triestskeho zálivu. Robím tam nočné ponory a fotografujem malé sépie,“ hovorí Fabio. Keď zbadal tohto krásavca, napadlo mu vyskúšať pohybový efekt, aby dodal fotografii dynamiku.

 

Kategória Makro – druhé miesto

Flavio Vailati (Taliansko): Medzi vajíčkami

Fotografia vznikla v Anilao na Filipínach.

Flavio cestoval na Filipíny presne kvôli záberom týchto tvorov. „Na tento záber som dlho čakal, chcel som totiž, aby sa reťaz vajíčok uložila do pozície, akú som si predstavoval. Nakoniec som mal príležitosť len na jeden záber. Vajíčka sa hýbali príliš rýchlo.“

 

Kategória Makro – tretie miesto

Henley Spiers (Filipíny): Tigria vlna

Fotografia vznikla v Anilao na Filipínach.

Henley zachytil parmovca veľkozubého s otvorenými ústami, plnými vajíčok, cez modré morské vlny. Tento druh je špecifický tým, že starať sa o ikry je úlohou samca. Nosí ich v ústach, kým nie sú pripravené na liahnutie. „Toto správanie ma dlho fascinovalo,“ hovorí Henley. „S touto jednou konkrétnou rybou som strávil tri ponory. Pomaličky som si získal jej dôveru. Nakoniec mi dovolila prísť dosť blízko na to, aby som mohol urobiť túto fotku.“

 

Kategória Vraky – víťaz

René B. Andersen (Dánsko): Veľké zbrane

Fotografia vznikla pri írskom pobreží

Audacious bola vojnová loď, ktorú v roku 1914 poslala ku dnu mína. Dnes leží v hĺbke 64 metrov. „Na zachytenie jej obrovských diel a mňa vedľa nich som použil statív a scénu som nasvietil tromi video svetlami Big Blue,“ vysvetlil René. „Trvalo nejaký čas zachytiť túto scénu v hĺbke 64 metrov. A pod vodou je čas vzácny a skutočne rýchlo letí. To je najväčšia výzva fotografovania vrakov v hlbinách.“

 

Kategória Správanie zvierat – druhé miesto

Scott Portelli (Austrália): Horúce preteky

Fotografia vznikla vo vodách okolo súostrovia Vavau v Kráľovstve Tonga.

Hodiny, ba aj celé dni dokážu veľrybí samci súťažiť o priazeň samice. S vráskavcami dlhoplutvými často plávajú delfíny. „V ten deň sme narazili na skupinu šestnástich veľrýb a päťdesiatich delfínov,“ spomína Scott. „Skúšali sme nájsť čo najlepšie miesto na zachytenie tohto úžasného divadla, ktoré doteraz videlo len zopár ľudí. Byť súčasťou toho všetkého bol skutočne adrenalín. Takmer na infarkt.“

 

Kategória Správanie zvierat – tretie miesto

Fu Liang (Čína): Na vrchole

Fotografia vznikla na ostrove Lembeh v Indonézii

Úhor morský má na sebe kôrovca, ktorý ho čistí. „Mojím zámerom bolo použiť silné tiene, aby som zdôraznil kontakt medzi úhorom a kôrovcom,“ vysvetľuje Fu Liang. „Fotil som na výšku, aby som zaplnil celý záber. Jedno svetlo som použil na nasvietenie oka úhora a druhé na kraba.“

 

Kategória Portrét – víťaz

Nicholas Samaras (Grécko): Leť a usmievaj sa

Fotografia vznikla pri Stratoni na gréckom polostrove Chalkidiki.

Nicholas navštívil v auguste 2018 Stratoni trikrát kvôli projektu výskumu morských koníkov. V zálive sa ťaží zlato, takže sa tam dovolenkári ani potápači nehrnú. „Chcel som odfotiť skupinu morských koníkov, keď sa zjavila malá raja. Plával som za ňou a umiestnil som fotoaparát pod ňu, aby som ju zachytil odspodu. Vyzerá to ako šťastná usmiata tvár anjela,“ myslí si Nicholas.

 

Kategória Čierno – biela fotografia – víťaz

Henley Spiers (Filipíny): Medzi dvomi svetmi

Fotografia vznikla na ostrove Espiritu Santo v Kalifornskom zálive v Mexiku.

„Ocitol som sa medzi dvomi svetmi,“ spomína Henley. „Podo mnou, kam som dovidel, boli ryby. Nado mnou jeden jediný kormorán. Pozoroval vodnú hladinu a občas strčil hlavu pod vodu.“ Kormorán lepšie pláva ako lieta. Fotograf vedel, že sa potopí a neuveriteľnou rýchlosťou vrhne za rybami. Kŕdeľ rýb sa pokúsi uniknúť. Jednotný pohyb rýb sťaží kormoránovi zaostrenie zraku na jeden cieľ.

 

Kategória Čierno – biela fotografia  - druhé miesto

Ken Kiefer (USA): Strieborný tunel

Fotografia vznikla na Kajmanských ostrovoch.

„S manželkou sme Kajmanské ostrovy navštívili po prvýkrát. Väčšinou sme sa potápali z lode. Vedeli sme, že tu možno vidieť obrovské húfy strieborných rybiek. Je to zriedkavý úkaz, ale úplne magický,“ rozpráva Ken. Mali šťastie, natrafili na takéto húfy rýb. Státisíce malých štíhlych rybiek so strieborným leskom sa hmýrili okolo ako živé striebro a snažili sa nestať večerou veľkého tarpona, ktorý číhal opodiaľ.

 

Kategória Kompakt – víťaz

Enrico Somogyi (Nemecko): Vlasáč počas východu slnka

Fotografia vznikla na ostrove Ambon v Indonézii.

„Vstal som skoro ráno, aby som zachytil polený záber rybárskej lode a východu slnka,“ hovorí Enrico. Použil dvojitú expozíciu, aby na výslednú fotografiu dostal aj morského čerta. Pravidlá súťaže to umožňujú.

 

Kategória Nováčik (fotograf, ktorý ešte nebol ocenený a jeho fotografie ešte neboli publikované) – víťaz

Taeyup Kim (Južná Kórea): Raj

Fotografia vznikla na Južnej Fakarave vo Francúzskej Polynézii.

Nad vodou je rezort s palmami a chatkami priamo pri vode. Pod vodou farebné koraly a rybky. „Na tejto fotke som pracoval tridsať minút. Vodná hladina nebola pokojná, loď robila vlny,“ spomína Taeyup Kim. „Navyše som v tej plytčine na ostrých koraloch ledva držal stabilitu.“

 

Kategória Britské vody – druhé miesto

Jack Perks (Spojené kráľovstvo): Užovka v záhradnom jazierku

Fotografia vznikla v Nottinghamshire.

„Vždy hľadám nezvyčajné sladkovodné živočíchy, a po užovkách idem už celé roky,“ hovorí Jack. „Dozvedel som sa o jazierku, kde často vídajú čudnú starú užovku, ako hľadá žaby. Obliekol som si suchý oblek a vošiel do vody.“ Fotograf videl spočiatku iba rozčerenú hladinu. Pomaly sa ponoril, z vody mu trčali iba oči. A potom urobil vytúžený záber.

 

Kategória Britské vody kompaktom – víťaz

Martin Edser (Spojené kráľovstvo): Čas na hranie?

Martin miluje potápanie s tuleňmi a ich fotografovanie. Obvykle ich vyhľadáva na Britských ostrovoch. Toto bola jeho prvá cesta na ostrovy Farne. „Hlavne mláďatá boli na nás veľmi zvedavé,“ usmieva sa Martin. „Tento rozkošný tuleň robil okolo mňa kotúle a piruety. Nakoniec začal víriť piesok, aby ma prinútil hrať sa s ním. Skúšal som zaostriť na jeho tvár a zachytiť jej výraz, ale chcel som mať na fotke aj čaro celej situácie.“

 

Kategória Záchrana morí – víťaz

Eduardo Acevedo (Španielsko): Kareta obrovská

Fotografia vznikla na Tenerife.

Karety obrovské strávia väčšinu života v otvorených oceánoch. Na Kanárske ostrovy sa dostávajú z pláží v Karibiku. Musia preplávať celý Atlantik. „Táto cesta im môže trvať roky. A musia sa vyhnúť nebezpečným pascám ako sú plasty, povrazy a rybárske siete,“ vysvetľuje Eduardo. „Táto korytnačka bola zachytená v sieti... Ale mala šťastie. Pomohli jej dvaja podvodní fotografi.“

 

Kurz začíname s podvodnou fotografiou

Aj vy túžite fotografovať pod vodou a neviete presne, ako na to? Rezervujte si miesto na našom workshope Fotografovanie a portrét pod vodou. Tento kurz vám pomôže sa v tematike zorientovať, oboznámiť sa s riešením špecifických problémov a získať praktické skúsenosti pod vodou s rôznou fototechnikou. Fotografovať čo najbezpečnejšie a zachytiť snímky, ktoré spravia radosť vám prekvapia vaše okolie. Workshop bude viesť fotograf nad aj pod vodou, rescue diver, advanced freediver a hráč podvodného ragby Michal Lindner.

Kurz prebehne 10. a 11. mája 2019. 

Viac informácií tu:

https://www.fotoma.sk/workshopy/fotografovanie-a-portret-pod-vodou/

 

Podvodníci v akcii
0 5 with 0
 
počet hodnotení: 0

Komentáre

Pre pridanie komentára sa musíte prihlásiť...