Panasonic Lumix S 28-200mm a lupienky margarétky

Panasonic Lumix S 28-200mm a lupienky margarétky

Pre fotoreportérov a lovcov náhodných motívov  /  Vladimir Kampf / 15.04.2024 / 05:00

Mám ich rád, nemám ich rád, mám ich rád, nemám ich rád... Naozaj neviem či superzoomy milujem alebo ich nemusím. Jeden taký som dostal na pár dní na vyskúšanie v obchode PROlaika.

Vraj ho mám prevetrať a nemám podliehať predsudkom. Panasonic Lumix S 28-200mm f/4-7,1 Macro OIS je na zamilovanie sa doň pre jeho rozsah. Zdržanlivosť pred okamžitým zamilovaním sa mi spôsobuje jeho hendikep v svetelnosti.

Marek z Panasonicu ma rád presviedča, že so svetelnosťou ich moderných výrobkov to predsa nie je žiadna tragédia. Problémy so šumom pri veľkom ISO dnes ozaj tragicky vníma iba málokto.

To je pravda. Ani ja už dnes citlivosť moc neriešim. Na ošemetnej svetelnosti objektívov mi prekáža obmedzenie, ktoré mi to spôsobuje. Jednoducho keď to nemá poriadnu „dieru“ tak ju to nemá a ja som sa o to menej môžem zabávať s hĺbkou ostrosti.

Ale, veď aj tak zvyčajne pricloním, pretože nízke clonové číslo síce znamená lepšie rozmazané pozadie a zaujímavejší bokeh, ale zasa to môže pokaziť obraz, pretože zaostrím len veľmi napresno. Záleží na to čo kto chce.

Nebudem haniť, ani trhať lupienky margarétiek. Jednoducho: Objektív s takýmto rozsahom je príjemne univerzálny. Odporúčam ho na rodinnú fotografiu, na všedné nosenie, tvorivú pouličnú fotografiu, šport, krajinku...

Panasonic sa chváli, že je to najkompaktnejší, najľahší a kto vie aký ešte objektív v tomto rozsahu. Je. Preto je super na každodenné nosenie keď fotograf zrána ani netuší k čomu všetkému sa dostane. Je to skvelý priateľ pre fotoreportéra či lovca náhodných motívov.

Na ulici je jeho rozsah krásne rozšafný. Stačí si vybrať medzi odvážnym fotografom, ktorý má odvahu priblížiť sa a viac menej na drzovku fotografovať naširoko alebo decentný či možno zbabelý číhajúci s teleobjektívom bez toho, aby o ňom fotografovaný vedel alebo vedeli. Raz tak, raz tak...

Mám ho rád, nemám ho rád? Mám! Nečakal som síce zázraky, ale zázrak to je. Kto chce vedieť viac technických detailov, nech sa páči nahliadnuť do produktovej karty obchodu PROlaika.

Ja na technické detaily nie som. Zaujíma ma výsledok a s ním som spokojný. Ak porovnám cenu, výkon, parametre a schopnosti tak som doslova nadšený. Tento FullFrame objektív sa rozmermi vyrovnáva podobným rozsahom v APS či Mikro 4/3 systéme.

Škoda, že sme na seba mali tak málo času a nemal som kedy ho poriadne potrápiť. Možno niekedy nabudúce. Mám ho rád.

Objektív Panasonic Lumix S 28-200mm f/4-7,1 Macro OIS si môžete kúpiť v obchode PROlaika.

Panasonic Lumix S 28-200mm a lupienky margarétky
0 5 with 0
 
počet hodnotení: 0

Komentáre

Pre pridanie komentára sa musíte prihlásiť...