Mandarínky na Malom Dunaji

Mandarínky na Malom Dunaji

Kačičky mandarínske so Sony A9 III.  /  Srnec Karol / 29.02.2024 / 12:00

 

Potreboval som otestovať nový Sony A9 III, konkrétne rýchlosť zaostrovania, detekciu objektov, správanie hľadáčika, kontinuálne snímanie a vplyv citlivosti ISO na šum. Vybral som sa preto do Čúnova, k nádrži fotografovať vtáctvo. Je tam rozhľadňa pre pozorovanie operencov. Môžete zahliadnuť čajky, kačice, kormoránov, volavky, husy a dokonca aj orliaka morského. Ja som ale nenafotil nič. Kormoránov z veľkej vzdialenosti a jednu letiacu volavku, ktorá tiež nebola najbližšie. Tesne nado mnou preplachtil orliak, ale cez koruny stromov sa nedal nafotiť. Ešte aj labute na kanáli predo mnou uleteli. Nezachytil som jediný publikovateľný záber. Bol som veľmi sklamaný.

Mal som veľké štastie, tento rok sa ukázali až štyria samčekovia.

Vyskúšal som šťastie u nás, vo Vrakuni na Malom Dunaji. Pri modrom moste je vždy aspoň párik kačíc. S počiatku to nevyzeralo nádejne. Jediný kormorán sa so mno hral na schovávačku, využívajúc pri tom svoje dokonalé schopnosti potápania sa. Labuť sa schovávala v šáchorí a spoločnosť mi robili len kačice a holuby. Ďalej nad vodou je strom na ktorom družne sedeli jedna čajka a jedna kačička mandarínska. Príliš ďaleko na môj 400 mm objektív. Na náprotivnom brehu Malého Dunaja som zbadal až troch samcov kačičky mandarínskej a jednu samičku. Tiež príliš ďaleko. Ani nemalo zmysel sa presunúť na druhý breh, pretože v tom momente by preplávali tam, kde som bol teraz. Nezostávalo nič iné, len sa obrniť trpezlivosťou a dúfať.

 

 

Nafotil som kačice, holubov a aj labuti sa uráčilo priplávať bližšie. Bez fotky neodídem. A potom to prišlo. Mandarínky sa preplavili na moju stranu rieky. Promenádovali sa predo mnou a oddychovali na povalenom strome, ku ktorému sa dá dostať poza krátke slepé rameno. Skončilo to tak, že som musel použiť druhú 128 GB kartu a po troch hodinách som skončil, kvôli vybitej batérii. I tak som bol rád, ako to dobre dopadlo.

 

 

Citlivosť sa pohybovala v rozsahu ISO 400 - 4000. Fotografie som upravil v programe Adobe Lightroom Classic CC. Sú odšumené pomocou funkcie Denoise, doostrené, celkovo upravené podľa môjho vkusu tak, aby tvorili sériu.

Zhodnotenie Sony A9 III si nechám na recenziu, v ktorej nájdete fotografie v plnom rozlíšení a s decentnými úpravami.

 

Sony A9 III v ponuke obchodu Pro.Laika

Sony FE 100-400/4,5-5,6 GM OSS v ponuke obchodu Pro.Laika

Mandarínky na Malom Dunaji
4.33333 5 with 3
 
počet hodnotení: 3

Komentáre

Pre pridanie komentára sa musíte prihlásiť...