Festival La Gacilly-Baden Photo 2021 začal

Festival La Gacilly-Baden Photo 2021 začal

Býval výborný a je z roka na rok lepší  /  Vladimir Kampf / 20.06.2021 / 13:55

Tohtoročný Festival La Gacilly-Baden Photo pod Viedňou je podľa mňa ten najlepší, aký tu kedy bol. Keď som ho pred organizátorom Loisom Lammerhuberom vychválil do nebies, tešil sa a spokojne dodal: „To teda! Každý ďalší ročník musí byť lepší a lepší ako ten predošlí. Dúfam, že si to isté hovoril aj minulý rok.“ Hovoril.

Fotografka Luisa Dörr sa narodila v roku 1988 v Brazílii. Jej veľkorozmerné portréty zdobia srdce Rozária.

Viva Latina!

Ústrednou témou štvrtého ročníka Festivalu La Gacilly v Badene je Viva Latina! Predstavuje špeciálne fotografie z Latinskej Ameriky, ktoré odrážajú zložitosť histórie tohto kontinentu. Revolúcie, nádej, tradície v ktorých sa sny o Západe miešajú so šamanizmom. Fotografie dotýkajú aj násilia v protiklade s odhodlaním a radosťou obyvateľov Latinskej Ameriky.

Záplava fotovýstav na čerstvom vzduchu šokuje a hladí dušu súčasne.

V tohtoročnom festivalovom katalógu je o fotografoch napísané: „Či už pochádzajú z Brazílie, Ekvádoru, Čile, Mexika alebo Argentíny, všetci majú pevné korene v každodennom živote. Zachytávajú rozmanitosť, skúmajú mestský chaos a lamentujú nad škodami na prírode... Robia to poeticky, tvorivo a vtipne. Ich fotografické umenie je plné energie a vynaliezavosti.“

Carl de Souza z Brazílie fotografie nespokojných obyvateľov Amazonie s plánmi politikov a podnikateľov.

Tohtoročný Baden je tiež oslavou biodiverzity našej planéty. Okrem latinskoamerických fotografov dostali priestor njalepší fotografi zaznamenávajúci podstatu a význam biodiverzity na Zemi.

Sebastião Salgado a jeho zlatá baňa uprostred kúpeľného mestečka pod Viedňou, ktorá je považovaná za najdrahšie mesto na život na svete.

Kvalita zadarmo!

Na obrazovom podaní Viva Latina a biodiverzity sa v parkoch, uliciach, podlubiach Badenu podieľa 22 fotografov, 5 kolektívov fotografov a 16 dolnorakúskych škôl.

Lois Lammerhuber a jeho fotografie liečiteľstva, keď je choroba disharmóniou medzi človekom, prostredím a kozmom.

Na očiach okoloidúcich sú Emmanuel Honorato Vázquez, Sebastião Salgado, Marcos López, Luisa Dörr, Cássio Vasconcellos, Carolina Arantes, Pablo Corral Vega, Tomás Munita, Carl de Souza, Pedro Pardo, Martin Bernetti, Greg Lecoeur, Nadia Shira Cohen, Emmanuel Berthier, David Bart, Coline Jourdan, Sébastien Leban, Ulla Lohmann, Catalina Martin- Chico, Pascal Maitre, Éric Valli a Lois Lammerhuber.

Lpis Lammerhuber s manželkou Silviou sú hlavní organizátori festivalu fotografie pod holým nebom v Badene. Tento ročník otvorila Johanna Mikl-Leitner, županka dolnorakúskeho kraja. (Vľavo.)

Pre lepší prehľad je festival rozdelený na dve trasy, záhradnú a mestskú. Verejný priestor ozdobilo približne 1 500 fotografií, niektoré gigantické zaberajú plochu až 280 m štvorcových. La Gacilly-Baden Photo je to najväčší festival fotografie pod holým nebom v Európe.

Najväčším ťahákom tohto ročníka je Sebastião Salgado.

Minulý ročník navštívilo podľa štatistík od mobilných operátorov aj napriek pandémii a obmedzujúcim opatreniam 306 024 návštevníkov. Vysoká kvalita La Gacilly-Baden Photo je zadarmo.

Fotografia jedinečného ručne vyrobeného dopravného prostriedku z Južnej Ameriky od Loisa Lammerhubera.

V Badene stále vymýšľajú niečo nové. Počas prvého ročníka som bol nadšený z výstavy v starom dome. Tento rok je príjemným spestrením fotoostrov na jazierku v rozáriu. K „tradičným“ plávajúcim fotografiám pribudli neplávajúce na ostrove.

Badenským majstrovstvom je umenie zapasovať fotografie do priestoru.

Viac informácií o prvom ročníku nájdete TU. O druhom TU a o treťom TU.

Mapa výstav.

Festival La Gacilly-Baden Photo 2021 začal
0 5 with 0
 
počet hodnotení: 0

Komentáre

  • Tomasz Anusiewicz / 14.07.2021 20:18:06
    Ano ano, suhlasim, stoji to za to navstivit Baden kvoli fotografiam, aj mimo festivalov - obdivovat fotografie vystavene po celom centre. Bol som tam este za lockdownu v maji 2021. Musiel som svoj dojem reportersky zaregistrovat - v prilohe.
Pre pridanie komentára sa musíte prihlásiť...