Dvetisíc fotografií v Badene pri Viedni

Dvetisíc fotografií v Badene pri Viedni

La Gacilly – Baden Photo festival kúsok od našich hraníc  /  Jana Čavojská / 19.06.2018 / 14:25

Jeden z najväčších fotografických festivalov v Európe prináša do Badenu pri Viedni dvetisíc fotografií tridsiatich štyroch renomovaných svetových fotografov v open-air galérii prístupnej každému bezplatne.

Mesto sa zmenilo na galériu pod holým nebom.

Brent Stirton, Elliot Erwitt, Tim Flach, Teo Becher, Arthur Rimbaud, Joel Sartore a ďalšie veľké mená súčasnej fotografie vystavujú v Badene, kam sa na celé leto presúvajú výstavy vlaňajšieho ročníka fotografického festivalu La Gacilly vo Francúzsku.

Prehliadka vystavených galérií priamo s ich autormi, ktorí pricestovali do Badenu na otvorenie festivalu.

Festivalom sa nesie téma I love Africa – Milujem Afriku. Takže portfólio dopĺňajú fotografie afrických autorov. Legendárnych ako bol napríklad Malick Sidibé, Jean Depara, Seydou Keita či James Barnor, aj súčasnej mladej generácie.

Tradičné africké fotoštúdio.

Tradičné africké fotoštúdio si priamo v Badene rozložila malijská fotografka Fatoumata Diabaté. Pripomína zlaté časy pouličnej portrétnej fotografie v Mali, keď fotografi cestovali z miesta na miesto s jednoduchou plachtou na fotografické pozadie a zábavnými rekvizitami a fotili ľudí, ktorí sa prezliekli do pestrých kostýmov. Kto sa počas niektorého z letných víkendov zastaví v jej pouličnom fotoštúdiu, prenesie sa z Európy 21. storočia priamo do ulíc Bamaka v zlatom veku tamojšej pouličnej fotografie desiatky rokov nazad. Teda aspoň na výslednom obrázku, ktorý vám priamo na festivale vytlačia. Navyše, fotografka v tradičných pestrých afrických šatách a pokrývkach hlavy prináša do Badenu skutočnú atmosféru Afriky, veselú, žiarivú, radostnú a živelnú.

V pouličnom štúdiu Fatumaty Diabaté.

Festival do Badenu dotiahol rakúsky fotograf Lois Lammerhuber. My Slováci ho môžeme poznať hlavne vďaka jeho dlhoročnej spolupráci s nemeckým časopisom Geo. Dlhé roky aj viedol jeho rakúsku redakciu. Pracoval na vyše tritisíc reportážach, je autorom niekoľkých fotografických kníh. Fotografoval napríklad Matku Terezu aj Jána Pavla II. A teraz, vo svojich šesťdesiatich šiestich rokoch, si zaumienil, že v Badene bude každý rok open-air fotofestival.

Lois Lammerhuber.

Na galériu pod holým nebom sa na štyri mesiace od júna do septembra premenilo celé kúpeľné mestečko. Vrátane jazera v parku Doblhoff. Na jeho hladine toto leto plávajú fotografie zvierat britského fotografa Tima Flacha. Ten pred fotografické pozadie vo svojom londýnskom štúdiu postavil už aj vlka.

Fotografie Tima Flacha nainštalované na hladine jazera.

Alebo starej opustenej budove v centre mesta, kde už pätnásť rokov nikto nebýva, no ešte tu zostali zvyšky tapiet, kachličiek či umývadiel po dávnych nájomníkoch, a kurátori sem nainštalovali fotografie Phila Hatchera Moora o následkoch nukleárnych testov v Kazachstane.

Phil Hatcher Moore otvára svoju výstavu o následkoch nukleárnych testov v Kazachstane.

Najväčšia vystavená fotografia má 70 metrov štvorcových. V Badene veru netrochárili. Aj napriek tomu, že všetky printy budú musieť byť po ukončení festivalu zničené.

Najväčšia fotografia má 70 metrov štvorcových. Jej autorom je Paras Chandaria z Kene. Fotografoval národný park priamo v hlavnom meste Nairobi.

Lois Lammerhuber má s La Gacilly dohodu zatiaľ na päť ročníkov festivalu. No už teraz je presvedčený, že z toho bude dlhoročná spolupráca. Baden však v žiadnom prípade nechce byť iba pasívny člen. „Viem si predstaviť malý festival dokumentárnych filmov ako súčasť fotofestivalu, fotoworkshopy, stretnutia, pozývanie viac fotografov z východu – Baden má ideálnu polohu na to, aby sa tu stretli fotografi zo Západnej a Východnej Európy. Napríklad tento rok vystavuje v La Gacilly iba jeden ruský fotograf. A to je podľa mňa škoda.“

Inštalácia v parku.

Festival bude v Badene pri Viedni do 30. septembra 2018. Do La Gacilly priláka každé leto okolo 400 000 priaznivcom fotografie. Ktovie, koľko ľudí príde do Badenu. Každopádne sa to oplatí. A máme to zo Slovenska blízko.

Fotografie zaplnili aj fasády budov v centre mesta.

Dvetisíc fotografií v Badene pri Viedni
5 5 with 2
 
počet hodnotení: 2

Komentáre

Pre pridanie komentára sa musíte prihlásiť...