Dojímavý príbeh jednej fotografie

Dojímavý príbeh jednej fotografie

Blog  /  Julo Kotus / 14.08.2015 / 17:35

Ako jediná fotografia spojila tri rodiny a vytvorila nové priateľstvá.

Veríte, že v momente, keď stlačíte spúšť aparátu a zachytíte zlomok sekundy zo života človeka, zachytíte aj kúsok energie? Energie, ktorá má vplyv na to, čo sa následne udeje. Niekedy je vplyv zanedbateľný, inokedy sú dôsledky „cvaknutia“ omnoho výraznejšie.

O svojej skúsenosti s fotografiou na svojom blogu píše Nikola Smernić, chorvátsky fotograf, ktorý v roku 2013 s emotívnou fotografiou vyhral v súťaži National Geographic Photo Contest:

Nikola Smernić bol so svojou priateľkou Martinou na cestách po Novom Zélande. V posledný deň, uponáhľaní, sa v Queenstowne zrazu dostali do scény, ktorá ich fascinovala krásou, jednoduchosťou a dojímavosťou. Pianista hrá nostalgické melódie pod holým nebom a dievčatko precítene počúva. Hudba bola silne emotívna ako aj celá scéna. Nikola s priateľkou mali ale tak naponáhlo, že rýchlo vyhotovili niekoľko záberov a pokračovali bez toho, aby vedeli mená zúčastnených osôb či hudbu, ktorá sa im tak veľmi páčila.

O niekoľko mesiacov neskôr, nečakane, fotografia, ktorú Nikola vyhotovil, vyhrala jedno z 10 ocenení prestížnej fotografickej cestovateľskej súťaže magazínu National Geographic. Bolo to neuveriteľné, no bláznivé udalosti mali ešte len prísť a boli podľa Nikolu lepšie, ako výhra samotná.

O niekoľko dní po zverejnení výsledkov súťaže Nikola dostal správu od Mathiasa Piano Man. Mathias je pianista, ktorý figuruje na víťaznej fotografii. Zablahoželal Nikolovi k výhre a poslal mu link na svoju nádhernú hudbu. V tej chvíli sa prežitý okamih a nálada z Queenstownu začala vracať. Nikola s priateľkou si užívali nové priateľstvo a hudbu, ktorá ich úplne opantala.

O niekoľko ďalších dní dostali email od matky dievčatka na fotografii. V maili bola priložená aj táto fotografia.

Matka písala v mene dievčatka Jemma, ktorej sa veľmi páčila hudba a aj výherná fotografia. Dievčatko a jej rodina sa nepoznali s Mathiasom a v ten deň boli podobne na odchode s Queenstownu. No od tejto chvíle si všetky tri rodiny intenzívne písali.

Nikola obom poslal zarámované fotografie z dojímavého momentu, ktorý ich spojil. Mathias poslal Nikolovi a priateľke Martine 4 originálne albumy s neuveriteľnými inštrumentálnymi skladbami. Hudba na nich sa im tak zapáčila, že kúpili práva používať ju do slideshow pre svojich klientov.

Nikola a Martina sa rozhodli, že sa vezmú a začali snívať o tom, že by Mathias hral na ich svadbe, no boli si vedomí toho, že je to len sen, Nový Zéland bol naozaj priďaleko. Ale Mathias sa onedlho ozval, že plánuje v tom čase navštíviť rodinu v Európe a tak mu zabezpečili cestu do Chorvátska. Mathias nakoniec hrá na svadbe Nikolu a Martiny! Prišiel aj so svojou priateľkou a dcérou. Tajomný muž z opačného konca zemegule je zrazu tu a na Nikolovej svadbe hrá tú istú nádhernú hudbu, ako pred rokom v Queenstowne v onen rozhodujúci okamih stlačenia spúšte...

A čo ďalej? Nikola tvrdí, že ostáva ešte stretnúť a spoznať Jemmu a jej rodinu... :-)

Ďakujem Nikolovi, že sa s nami všetkými podelil o tento príbeh, ktorý veľa napovedá o správnej komunikácii a vzťahu fotografa k ľuďom a svojmu okoliu. Pretože ani jedno stlačenie spúšte neostáva bez energie a bez povšimnutia...

Originál blog Nikolu Smernića: http://nikolasmernic.com/blog/this-is-why-we-travel
Hudba Mathiasa Piano Man: http://www.mathiaspianoman.com/
Víťazné fotografie National Geographic Photo Contast: http://travel.nationalgeographic.com/travel/traveler-magazine/photo-contest/2013/entries/gallery/winners-winners/#/8

Dojímavý príbeh jednej fotografie
5 5 with 3
 
počet hodnotení: 3

Komentáre

  • Julo Kotus / 14.08.2015 17:38:10
    K tomuto príbehu som sa dostal náhodne, keď som sledoval najnovšie výsledky National Geographic Photo Contest. Potvrdzuje to, že s akou energiou a náladou s ľuďmi jednáme, taká sa nám vracia. :) Platí to aj v street fotografii a ako vidíme aj v dokumente. Pekný víkend všetkým. :)
  • Hana Velická / 14.08.2015 17:48:39
    Neuveriteľné a hudba je naozaj dobrá ...
  • Nina Horná / 14.08.2015 17:51:28
    pohodový optimistický článok na víkend, ďakujem
  • Alexander Bačo / 14.08.2015 22:08:31
    myslím, že každý, kto si tento príbeh prečíta a má rád fotografiu, tak ju bude mať ešte radšej:)
  • Martin Farkaš / 15.08.2015 08:37:46
    Súhlasím s Alexandrom + dodávam, že kto má rád piano, tak sa aj hudbe poteší. Hudba je super!
  • Tibor Cibira / 15.08.2015 08:40:32
    Pekne opísaný príbeh. Rád som si ho prečítal a určite prispel k tomu že bude dnes krajší deň. Bodaj by aj každý ďalší ... :-)
  • Daniela Rapava / 15.08.2015 13:41:03
    Krasny pribeh, no prekvapilo ma, ze mohol dat do sutaze fotku ludi, od ktirych nemal suhlas na publikovanie. V pravidlach sa obvykle pozaduje potvrdit, ze dielo neporusuje prava inych osob...tak byma zaujimal vas nazor...ja s tym mam problem stale, kedze na mieste obvykle nie je cas a moznost taketo veci riesit. Ina vec je odfotit bez namietok a ina takto publikovat. Kvoli takej neistote asi vela dobrych fotografii zostava svetu ukrytych.:)
  • Daniela Rapava / 15.08.2015 13:41:03
    Krasny pribeh, no prekvapilo ma, ze mohol dat do sutaze fotku ludi, od ktirych nemal suhlas na publikovanie. V pravidlach sa obvykle pozaduje potvrdit, ze dielo neporusuje prava inych osob...tak byma zaujimal vas nazor...ja s tym mam problem stale, kedze na mieste obvykle nie je cas a moznost taketo veci riesit. Ina vec je odfotit bez namietok a ina takto publikovat. Kvoli takej neistote asi vela dobrych fotografii zostava svetu ukrytych.:)
    Julo Kotus / 15.08.2015 22:09:44
    Vo väčšine civilizovaného sveta možno fotiť bez opýtania a povolenia kohokoľvek na verejnom priestranstve na umelecké a spravodajské účely (kým niekomu neprimerane nevstúpite do súkromia). Na komerčný účel (fotka slúži na predaj tovaru alebo služby) je nutné samozrejme povolenie, najlepšie písomné. Súťaž nie je komerčné využitie fotografie, dokonca ani predaj umeleckej fotografie. Je to zaujímavá téma, na street workshope ju preberáme. Samozrejme, v rozvojových krajinách či islamských tieto demokratické pravidlá a zákony neplatia. Keď fotografujem streetku, nechám sa vidieť fotografovanými, aby som im dal možnosť zareagovať (inak sa nedozviem, či soom im neprimerane nevstúpil do súkromia :) ). Na mojich street workshopoch sa preto teleobjektívom nefotí. :)
  • Lukáš Nagy / 17.08.2015 14:01:24
    pekný príbeh. fotka ma síce príliš neoslovila, no hudba je fantastická. už počúvam tretí album - a za 10 dolárov si tie albumy asi aj kúpim :) vynikajúci marketing mu spravil fotograf :D
  • Ďuro Mika / 19.08.2015 17:25:19
    Je to zaujímavá zhoda náhod, pekne opísané a aj fotografie je pekná, najmä výraz dievčatka.
  • Drsnak Jake / 19.08.2015 17:43:20
    Na moj vkus je to malo drsne, az by som povedal, ze sladke...
  • Laura Kováčová / 20.08.2015 09:13:39
    Pekný príbeh ... áno, sladký, ale pohladí dušu ... :)
  • Laura Kováčová / 20.08.2015 09:13:39
    Pekný príbeh ... áno, sladký, ale pohladí dušu ... :)
    Nina Horná / 20.08.2015 11:24:49
    Súhlas. :)
Pre pridanie komentára sa musíte prihlásiť...