Create Your Light: V spolupráci s matkou prírodou. Fotografovanie prímorských scenérií

Create Your Light: V spolupráci s matkou prírodou. Fotografovanie prímorských scenérií

Blog  /  Nikonblog SK / 30.09.2021 / 14:55

Ako úspešne pracovať s prirodzeným svetlo, nepredvídateľným počasím a neprekonateľným géniom – samotnou Matkou Prírodou?

Pre 24. tému #CreateYourLight sme sa s fotografom divokého oceánu a s mirrorless fotoaparátom Z 7II vrátili do nádhernej oblasti County Clare na západnom pobreží Írska. George svojimi fotografiami už viac ako 17 rokov ukazuje svoju lásku k divokej prírode. Dokonale zladený s prílivom a odlivom a s neustále sa meniacim írskym svetlom, George dokáže zachytiť krásne scenérie.

George nás zavedie k mohutným Moherským útesom a do ich okolia, aby zistil čo Z 7II dokáže v dobrom svetle, ale aj keď sa valia mraky a príboj. Sledujte ho, ako sa ponorí do prírodného sveta a dá tipy ako reagovať na každú náladu prírody.

„Najvzrušujúcejšie na fotografovaní prírody je, keď zachytíte magické svetlo, ktoré sa v momente objaví. Je to tá zázračná chvíľa, pre ktorú sme šťastní.“

 

Vždy pripravený pracovať v súlade s počasím

 

Nájdite západ slnka. Záber pláže Coumeenole Beach so stúpajúcou cestou cez kopce a slnkom zapadajúcim do oceánu. Foto: George Karbus

 

„Čím viac prírode dáte, tým viac sa vám vráti.“

Krása prírody je rovnako nepredvídateľná ako úžasná. George je presvedčený, že základom je byť pripravený. Fotí v podmienkach, aké práve sú: “Vždy buďte pripravení spolupracovať s prírodou okolo vás. Venujte prírode svoju pozornosť a ona sa vám odvďačí nezabudnuteľnými momentami.“

Ale ako si natrénujete svoju pohotovosť? Ak dokážete všetko zanechať a ísť, pretože je dobré svetlo, podarí sa vám vystihnúť úchvatné západy slnka a dramatické oblaky. Ale čo ak je váš kalendár nemenný alebo príliš plný na to, aby ste si mohli dovoliť byť spontánni? Žiadne obavy. Stále môžete fotiť aj v takých podmienkach, aké práve sú.

Ako reakciu na aktuálnu náladu prírodu, George radí komponovať fotografiu podľa počasia. Ak sú na oblohe veľké búrkové mraky, nasaďte široké ohnisko, aby ste ich dostali do záberu. Ak je obloha modrá a jasná nájdite si iné fyzické objekty. Vo videu uvidíte ako George komponuje v popredí s kvetmi morskej ruže.

 

Nasaďte portrétny objektív pre neuveriteľnú hĺbku ostrosti

 

Poznajte svoje objektívy. Záber na Moherské útesy, slnko sfarbilo skaly a oblaky doružova, tráva v popredí je rozmazaná. Foto: George Karbus

 

Ako sme videli pri Georgovom neštylizovanom rodinnom fotografovaní, poznanie objektívu je veľmi dôležitá súčasť tvorby záberu. Keď pochopíte, ako jednotlivé objektívy reagujú na svetlo, a ktorá ohnisková vzdialenosť je vhodná pre váš záber, budete si vedieť správne vyberať objektívy podľa prostredia, v ktorom fotografujete.

Fotografia Moherských útesov zaliatych v ružovom svetle bola vyfotená s NIKKOR 105mm f/1.4 ED. Tento skvelý objektív sa zvyčajne používa na portréty, ale George vedel, že vďaka ostrosti, rozlíšeniu a bokehu je tou správnou voľbou pre tento okamih.

Krajina sa väčšinou fotografuje na stredne vysokú clonu, často na hodnoty f/8, f/11, kedy hĺbka ostrosti odhalí detaily na skalách, kôre stromov, tráve. Ale keď raz viete, ako fungujú vaše objektívy, žiadne fixné pravidlá pre vás neexistujú. Táto fotografia je dôkazom, že fantastický krajinársky záber sa dá nafotiť aj so svetelným portrétnym objektívom a malá hĺbka ostrosti vytvorí zaujímavý efekt.

 

Maľovanie s oblohou

 

Nebojte sa fotiť slnko. Moherské útesy pod sivo-ružovými makrelovými oblakmi, slnko na horizonte. Foto: George Karbus

 

„Oblaky sú nádherný filter pre slnko. Neustále sa menia. Keď je slnko na okraji oblakov, alebo keď je medzi oblakmi malá trhlika, svetlo je neuveriteľné.“

Keď George fotí krajinu bez živých objektov v zábere, hľadá oblaky alebo svetlo. Najradšej fotí skoro ráno alebo večer, keď je kúzlo svetla najintenzívnejšie. Ale také isté kúzlo sa môže objaviť kedykoľvek, keď sa príroda rozhodne skombinovať oblaky a slnko v špeciálnej svetelnej šou. Na západnom pobreží Írska nikdy neviete, kedy to bude!

Keď je slnko priamo v zábere, expozícia je kritická. Rád exponuje tak, aby boli stále viditeľné detaily v krajine, ale nie príliš, aby nebolo slnko vypálené. V príspevku zjemní malý, rozfúkaný slnečný kruh na horizonte – spojí kúzlo oblohy a filtrujúcich mrakov s ostrými detailami útesu, ktoré dokáže Z 7II zachytiť.

Ak sa chcete vyhrať s vašimi zábermi skôr, ako ich odfotíte, váš Nikon Z fotoaparát vám umožňuje regulovať expozíciu s pomocou osobitného tlačidla (+/-). Fotografujte v režime S alebo A pre automatický výber clony alebo rýchlosti závierky a použite tlačidlo +/- pre úpravu expozície podľa vašej voľby.

Ak záber podexponujete, či už úmyselne alebo náhodou, nemajte obavy. Vynikajúce spracovanie obrazu Z 7II a veľký dynamický rozsah Nikon RAW súborov vám pri úprave umožní dostať späť, čo potrebujete.

 

Zabudnite na statív – EXPERIMENTUJTE!

 

Zvoľte vhodnú rýchlosť závierky. Oceánske vlny obtekajúce skaly so sivými búrkovými oblakmi na oblohe. Foto: George Karbus @1/3 s, f/22, ISO 31, 33 mm

 

„Musíte sa pohrať s expozičným časom a rýchlosťou závierky... najzábavnejšie je pre fotografov experimentovať. Hrať sa. Prejsť z 1 sekundy na 1/8, 1/3. Je to zábava a výsledky vidíte ihneď.“

Podľa Georga statív na bežné fotky krajiny nepotrebujete. VR v Z 7II zaručí ostré zábery, aj keď fotíte na vyššie clony, a tým aj trochu dlhšie časy z ruky.

Vymeňte objektív. Hýbte sa. Urobte dva kroky tam, tri zas inde. Hľadajte nové spôsoby ako zarámovať to, čo vidíte. Toto je pre Georga radosť z fotografovania prírody. Jeho tvár sa rozžiari, keď rozpráva o tom, že sa pre každý záber dá nájsť ideálna kombinácia nastavení. Napríklad kombinácia, ktorá rozmaže vodu bez toho, aby sa z mrakov vytratila dráma.

Fotografia (hore) bola vyfotená na clonu f/22 a 1/3 s expozíciou, vďaka čomu je voda rozmazaná a oblaky nad ňou sú stále ostré. Na západnom pobreží Írska vejú silné vetry a mraky sa rýchlo pohybujú, na takýchto miestach George neodporúča fotiť na dlhšie časy ako 3 sekundy. Avšak úspech každej fotky záleží od vôle skúšať rôzne nastavenia. Vaša vlastná ideálna kombinácia vo vašom prostredí a pre záber, ktorý chcete dosiahnuť, sa mení zo dňa na deň a z hodiny na hodinu v závislosti od podmienok a miesta.

 

Kedy použiť dlhší čas

Dlhé expozície majú svoje miesto. Moherské útesy s hmlovou sukničkou, rozmazanými oblakmi a oceánom. Foto: George Karbus @ 30 s, f/10, 24mm, ISO 64

 

George si vie nájsť dôvod, prečo predĺžiť expozíciu a rozložiť statív! Tento záber bol vyfotený zo statívu na 30 sekundovú expozíciu, aby zdôraznil tok hmly. Ak odfotíte hmlu rýchlym časom, stratí sa jemnosť a pohyb, ktoré sú krásnou kontrou k tvrdým skalám.

 

Vytvorte krásnu kompozíciu

 

Naučte sa komponovať. Lúky s dúhou. Foto: George Karbus

 

„Moment vystihujú dramatické oblaky, nádherné svetlo alebo skáčuce zviera... obraz je taký, ako ho skomponujete. Orámovanie je veľmi dôležité pri každom krásnom obraze. Kompozícia je najdôležitejšia.“

Možno práve rámovanie je podstatnou súčasťou spolupráce s Matkou Prírodou. Je dôležité naučiť sa aspoň základné kompozičné pravidlá, ako je pravidlo tretín, tak ako George v časoch, keď s fotením ešte len začínal. Využívajte popredie. Umiestnite objekty záujmu do širšej tretiny obrazu. Povedú oko k oblohe s dúhou. Zapnite v hľadáčiku mriežku, ktorá vám pomôže umiestniť objekty a udržať rovný horizont.

Príroda je všade okolo nás. Keď sa neučíte ju vnímať, vašou prácou budete ju vedieť zachytiť spôsobom, ktorým vyjadríte emóciu a krásu momentu. Tak bude všetko vypovedané.

„Je to láska,“ hovorí o emóciách pri svojich fotografiách. Fotografujte to, čo milujete a ukážte to v tom najkúzelnejšom svetle.

 

 

Objavujte s nami!

Ako zdôrazňujete krásu prírody? Veľkou oblohou alebo malými detailami – ukážte nám vaše obľúbené fotografie z vášho obľúbeného miesta. Označte fotografie na sociálnych sieťach tagom #CreateYourLight, aby ste sa mohli objaviť v našich galériách.

Create Your Light: V spolupráci s matkou prírodou. Fotografovanie prímorských scenérií
0 5 with 0
 
počet hodnotení: 0

Komentáre

Pre pridanie komentára sa musíte prihlásiť...