Ako si vybrať fotoaparát?

Blog  /  Martin Farkaš / 03.12.2013 / 00:00

Otázku, „ktorý fotoaparát si mám kúpiť“, dostávame v obchode často. Otázka znie jednoducho a preto by sa mohlo zdať, že aj odpoveď bude jednoznačná a ľahká. Vybrať ten správny fotoaparát nie je až také zložité, ale potrebujete k tomu niekoľko základných informácií a zodpovedať niekoľko otázok. V kamennom obchode vám naši predajcovia radi poradia a nasmerujú pri výbere tým správnym smerom, aby ste boli s fotoaparátom spokojní a aby splnil vaše požiadavky. Iná situácia je pri nákupe cez internet. Zákazník sa nemá s kým poradiť, aby mu odporučil fotoaparát, ktorý mu bude vyhovovať. To je dôvodom, prečo tento článok vznikol. Idú Vianoce a množstvo ľudí uvažuje nad kúpou fotoaparátu pre seba, rodinu, či pre svojich blízkych. Poďme sa preto spoločne pozrieť, ako pri výbere fotoaparátu postupovať.

Určite si svoje požiadavky

Prvým dôležitým krokom ako si vybrať ten správny fotoaparát je, určiť si, čo od neho očakávate. Odpovedzte si na tieto základné otázky:

  • čo budem predovšetkým fotiť?
  • aké výsledky očakávam a akú kvalitu potrebujem?
  • za akých podmienok budem najčastejšie fotografovať?
  • koľko financií chcem do novej fototechniky investovať?

 

Ak ste si na tieto otázky odpovedali, budete vedieť, ktorým smerom sa vybrať a na ktorú skupinu fotoaparátov sa zamerať. Vo všeobecnosti bežné súčasné fotoaparáty pre širokú verejnosť rozdeľujeme nasledovne:

  • kompaktné fotoaparáty
  • ultrazoom fotoaparáty (starší názov EVF - electronic viewfinder)
  • kompaktné systémové fotoaparáty s výmennými objektívmi (mirrorless – bezzrkadlovky)
  • digitálne zrkadlovky

 

Pri výbere je potrebné uvedomiť si jednu dôležitú vec. Dokonalý fotoaparát neexistuje. Každý fotoaparát so sebou prináša určité výhody, ale aj nevýhody. Veľa ľudí si myslí, že nájde fotoaparát, ktorý bude veľký ako najmenší kompakt, bude mať neuveriteľný zoom a bude fotografovať rovnako dobre a rýchlo ako profesionálna zrkadlovka. Ak by taký fotoaparát existoval, určite by to potešilo mnoho ľudí. Nanešťastie výroba takéhoto fotoaparátu je v súčasných podmienkach nemožná a preto je dobré vedieť o jednotlivých triedach fotoaparátov základné informácie, výhody i nevýhody. Je potrebné zvážiť, ktoré plusy sú pre vás kľúčové a ktoré viete oželieť, alebo opačne, ktoré mínusy viete strpieť a ktoré určite nie.
 

Kompaktné fotoaparáty

Jednoduché a malé. Tak by sa dali opísať kompaktné fotoaparáty. Sú určené pre ľudí, ktorí chcú zaznamenávať svoje okolie, rodinu, blízkych, alebo zdokumentovať príjemné chvíle na dovolenke. Nemajú zvláštne požiadavky na kvalitu fotografií v horších svetelných podmienkach a pri fotení sa nechcú zaoberať nastavením fotoaparátu. Preto sú tieto fotoaparáty zväčša plne automatické a fotografovi (až na výnimky pokročilých drahších kompaktov) neumožňujú zvoliť manuálne nastavenia expozície. Majú prednastavené snímacie režimy, ako napríklad portrét, rodina, oslava, pláž či nočná snímka. Zoom objektívu (priblíženie) býva nižší, približne 3-5 násobný, čo umožňuje vyrobiť fotoaparát s naozaj malými rozmermi, aby ste prístroj mohli mať stále pri sebe.

+ malé rozmery
+ automatické režimy
+ fotoaparáty sú rôznych tvarov a farieb, kategória tzv. digitálnych šperkov
+ nižšia cena
+ pokročilejšie a drahšie modely vedia ukladať fotografie v nekomprimovanom RAW formáte

- nižšia kvalita fotografií pri horšom svetle
- malá výdrž batérie (potrebné dokúpiť aspoň jednu náhradnú)
- pomalšie operačné časy ako u pokročilejších fotoaparátov
- modely s rýchlejším ovládaním, manuálnymi režimami sú drahšie (na úrovni základnej zrkadlovky)

Z aktuálnej ponuky kompaktných fotoaparátov vyberáme:

Nikon CoolPix S9400

Nikon Coolpix AW100 (vodeodolný)

Nikon CoolPix P7700 ("profi kompakt")

Canon PowerShot S110

Canon PowerShot D20 (vodeodolný)

Canon PowerShot G15 ("profi kompakt")

Fujifilm FinePix XF1

Olympus Tough TG-2  (vodeodolný)

Olympus Stylus XZ-2 ("profi kompakt")

 

Ultrazoom fotoaparáty

Ako už názov napovedá, ide o fotoaparáty, ktoré disponujú veľkým zoomom (priblížením). Vo svojej podstate sú to kompaktné fotoaparáty. Navonok sa síce nepodobajú svojim menším príbuzným, avšak vo vnútri (senzor, elektronika …) sú si veľmi podobné. Preto výsledná fotografia bude veľmi podobná tej, ktorú by ste vyfotili kompaktným fotoaparátom. V čom sú potom ultrazoomi lepšie? Hlavným lákadlom je práve zoom. Výrobcovia lákajú ľudí na veľké priblíženie. Netvrdím, že extrémne veľké priblíženie je zbytočné, ale väčšine ľudí stačí zoom s násobkom do 10x. Preto ak nad týmto typom prístroja rozmýšľate, najprv uvážte, či ste taký rozsah zoomu vôbec schopný využiť.
Ďalším benefitom ktorý tieto fotoaparáty ponúkajú, sú poloautomatické režimy (priorita clony/času) a manuálny režim. Fotograf tak má možnosť do nastavenia expozície zasiahnuť a otvárajú sa mu nové tvorivé možnosti. Tie sú doplnené možnosťou zvoliť ukladanie nafotených snímkou do fotografického formátu RAW. Príjemným doplnkom v tejto triede fotoaparátov býva vstavaný digitálny hľadáčik, v ktorom vidíte presne to, čo by ste za iných okolností videli na displeji. Napríklad pri slnečnom počasí hľadáčik poslúži omnoho lepšie ako displej, od ktorého sa odráža svetlo a nie je tak dobre čitateľný. Daňou za veľký rozsah zoomu, viac tlačidiel na lepšie ovládanie fotoaparátu a integrovaný digitálny hľadáčik je veľkosť prístroja, ktorá sa často krát rovná menšej zrkadlovke.

+ rozsah zoomu
+ poloautomatické a manuálne nastavenia
+ integrovaný digi. hľadáčik (EVF)
+ formát RAW

- nižšia kvalita fotografií pri horšom svetle
- malá výdrž batérie (potrebné dokúpiť aspoň jednu náhradnú)
- pomalšie operačné časy ako u pokročilejších fotoaparátov
- vo všeobecnosti drahšie ako kompaktné fotoaparáty
- modely s rýchlejším ovládaním, manuálnymi režimami sú drahšie (na úrovni základnej zrkadlovky)

Z aktuálnej ponuky ultrazoom fotoaparátov vyberáme:

Panasonic Lumix DMC-TZ40

Canon PowerShot SX500 HS

Nikon CoolPix P520

Olympus Stylus SH-50

Nikon CoolPix L820

Canon PowerShot SX50 HS

 

Digitálne zrkadlovky

Tieto prístroje sú určené pre širokú škálu fotografov počnúc nadšenými amatérmi a končiac profesionálmi. Existuje niekoľko tried digitálnych zrkadloviek, ktoré sa rozdeľujú v závislosti od užívateľskej skupiny: amatérske, poloprofesionálne a profesionálne. Samozrejme, toto je hrubé delenie a každý výrobca má niekoľko rôznych tried fotoaparátov.
Nespornými výhodami digitálnych zrkadloviek sú rýchle automatické zaostrovanie schopné sledovať pohybujúci sa objekt, kvalitné fotografie aj pri zhoršenom svetle, rýchlosť fotoaparátu a samozrejme možnosť vymieňať objektívy, blesky a ďalšie príslušenstvo.
Digitálnu zrkadlovku využije predovšetkým človek, ktorý sa foteniu chce venovať. Chce sa zdokonalovať a požaduje vysokú kvalitu fotografií. Má, alebo chce nadobudnúť skúsenosti s procesom úpravy fotografií, kde využije maximálnu kvalitu výstupu z veľkého snímača.

+ vynikajúca kvalita obrazu
+ výmena objektívov
+ množstvo objektívov v ponuke
+ možnosť dokúpiť ďalšie príslušenstvo (blesky, diaľkové spúšte, filtre...)
+ ergonómia ovládania
+ optický hľadáčik s pohľadom cez objektív (TTL hľadáčik)
+ dobá kvalita obrazu pri slabom svetle
+ nekomprimovaný formát RAW pre dokonalejšie úpravy
+ manuálne nastavenie
+ rýchle zaostrovanie schopné sledovať pohybujúce sa objekty
+ vynikajúa výdrž batérií
+ kvalitné video
 

- väčšie rozmery 
- vyššia váha
- pokročilejšie zrkadlovky sú drahšie
- pri videu zaostrovanie až na niekoľko prípadov (napríklad Canon EOS 70D) nefunguje ideálne (lepšie je ostriť manuálne)

Z aktuálnej ponuky digitálnych zrkadloviek vyberáme:

Canon EOS 100D

Canon EOS 600D

Canon EOS 70D

Nikon D3200

Nikon D5200

Nikon D7100

 

Kompaktné systémové fotoaparáty s výmennými objektívmi

Mirrorless (bezzrkadlovky) sú dnes veľmi populárne. Spájajú výhody kompaktných fotoaparátov s výhodami zrkadloviek. Fotografovi ponúkajú kompaktné vyhotovenie fotoaparátov a objektívov, ktoré si zároveň ponechávajú kvalitu obrazu zrkadloviek. Je to preto, že v kompaktnom tele sa nachádza rovnako veľký snímač ako v zrkadlovkách. Pridanou hodnotou pre fotografa býva to, že bezzrkadlovky sú väčšinou ladené do retro štýlu, takže na prvý pohľad pripomínajú staré filmové fotoaparáty. Mirrorless foťáky však nie sú určené na akčnú fotografiu. Automatické zaostrovanie aj keď pomerne rýchle, zatiaľ nie je schopné sledovať pohybujúce sa objekty tak dobre ako pri zrkadlovkách.

+ kompaktné vyhotovenie
+ vynikajúca kvalita obrazu
+ výmena objektívov
+ malé a ľahké objektívy
+ retro design
+ množstvo objektívov v ponuke
+ možnosť dokúpiť ďalšie príslušenstvo (blesky, diaľkové spúšte, filtre...)
+ ergonómia ovládania
+ elektronický hľadáčik s pohľadom cez objektív (TTL hľadáčik)
+ dobrá kvalita obrazu pri slabom svetle
+ nekomprimovaný formát RAW pre dokonalejšie úpravy
+ manuálne nastavenie
+ u pokročilejších modelov relatívne rýchle zaostrovanie 
+ kvalitné video s preostrovaním

- nie sú vhodné na fotografovanie akcie (športu)
- niektoré modely nemajú hľadáčik
- slabšia výdrž batérie (nutnosť dokúpiť aspoň jednu náhradnú)

Z aktuálnej ponuky mirrorless fotoaparátov vyberáme:

 

Nikon 1 S1

Nikon 1 V1

Panasonic Lumix DMC-G6

Fujifilm FinePix X-A1

Fujifilm FinePix X-M1

Fujifilm FinePix X-E1

Olympus PEN E-PL3

Canon EOS M

Olympus OM-D E-M1

 

Objektív, oko fotoaparátu

Objektív si fotograf volí podľa toho, čo bude fotografovať. Na výber má zo širokouhlých objektívov, ktoré slúžia na zachytenie čo najširšieho záberu, základných objektívov, tie zodpovedajú zhruba tomu, čo vidí ľudské oko a teleobjektívov, ktoré fotografovi objekt "priblížia". Pri objektívoch si všímame dva parametre. Prvým je ohnisková vzdialenosť, ktorá sa udáva v milimetroch (mm). Tá nám udáva, aký zorný uhol objektív má. Čím je toto číslo nižšie, tým zosnímate širokouhlejší záber. Napríklad ohnisková vzdialenosť 18mm je širokouhlá. Základné ohniskové vzdialenosti sa pohybujú okolo 50mm a zodpovedajú tomu, čo vidí ľudské oko. Teleobjektívy začínajú na ohnisku cca 70-85mm a čím vyššie je číslo, tým viac približujú. Druhým údajom ktorý vás bude zaujímať, je svetelnosť objektívu – označovaná ako f/číslo (napr. f/2.8). Táto hodnota udáva, koľko svetla objektív „prepustí“ na snímací senzor. Platí, že čím je číslo nižšie, tým svetelnejší je objektív (na snímač prepustí za rovnaký čas viac svetla). Napríklad bežný základný zoom objektív dodávaný k zrkadlovke má premenlivú svetelnosť f/3.5-5.6. Profesionálny zoom objektív má konštantnú svetelnosť f/2.8. Objektívy s pevným ohniskom (nedajú sa zoomovať) dosahujú vysokú svetelnosť, napríklad f/1.8, alebo profesionálne objektívy až f/1.2.

Zoom a ohnisková vzdialenosť

V predchádzajúcej časti som spomenul ohniskové vzdialenosti a objektívy s premenlivým ohniskom (zoom) a pevným ohniskom. Často dochádza k neporozumeniu týchto dvoch termínov. Ohniskovú vzdialenosť už ovládame. Čo ale znamená 5 násobný zoom? Je to iba násobok najkratšieho ohniska. Napríklad objektív 18-55 má zoom približne 3x (3x18=54). Zoom teda nevypovedá o širokouhlosti ani o priblížení. Teleobjektív s rozsahom 100-400mm má zoom 4x, ale priblíženie niekoľkonásobne väčšie ako základný objektív s rozsahom 15-85, ktorého zoom je 5,6x. Hodnota zoomu má zmysel pri kompaktných fotoaparátoch a ultrazoomoch. Pri fotoaparátoch s výmennými objektívmi je podstatná ohnisková vzdialenosť.
Pre lepšie pochopenie môžete využiť on-line službu na stránkach Nikon.com, kde potiahnutím slideru sa na scéne simuluje ohnisková vzdialenosť rôznych objektívov.

Charakteristiku fotoaparátov sme úspešne zvládli. Dúfam že vám článok pomohol a výber fotoaparátu už nebude taký obtiažny ako na začiatku. Už čoskoro vám prinesieme článok, ktorý vám pomôže pri výbere fotoaparátu vzhľadom na rôzne fotografické žánre a potreby fotografa.

Ako si vybrať fotoaparát?
0 5 with 0
 
počet hodnotení: 0

Komentáre

  • Tono R Tono R
    Tono R / 13.12.2013 14:52:00
    Dobry den, kedy zverejnite slubeny druhy clanok?
  • Roman Halás Roman Halás
    Roman Halás / 13.12.2013 15:03:00
    Ktorý by ste poradili pre fotenie rodiny, zátišia a makro?
Pre pridanie komentára sa musíte prihlásiť...