Vrabec v hrsti, holub na streche

Vrabec v hrsti, holub na streche

Zaostrené na vtáky s Panasonicom  /  Vladimir Kampf / 18.04.2021 / 17:05

Občas sa mi dostane do rúk novinka od Panasonicu. Nejaké to drahšie telo či už s plnoformátovým čipom alebo štvrtinovým Micro 4/3. Prvý raz som si zapol automatické sledovanie a zaostrovanie vtákov, zvierat a postáv na modeli Panasonic Lumix DC-S1. Tešil som sa z neho ako malý chlapec, ktorému sa konečne podarí bicyklovať bez pomocných koliesok.

Aj keď hlava kohúta len trčí spoza kurníka je identifikácia spoľahlivá.

Rád fotím vtáčiky a ako „starý somár“ som bol doteraz presvedčený, že najlepšie obrázky urobím, keď si nastavím bodové zaostrovanie a namierim to letáčikovi na oko. To sa, samozrejme, nedá len tak ľahko. Keď má fotograf nasadený teleobjektív a fotí z ruky, sám si krkolomným ostrením vyrába kopu obmedzení a nestíha.

Fotenie z ruky je operatívnejšie, ale ošemetnejšie. Zvyknúť si, kam najprv naslepo namieriť, nájsť v zúženom obraze teleobjektícu vtáčika, zaostriť a dostať ho nie je jednoduché. Chce to tréning. Dôležité je mať zhruba predostrené. Bez predostrenia to môže byť veľká zrada. Ale s autofocusom, ktorý rozpoznáva vtáky a zvieratá, je to vcelku lahoda. Fotoaparáty z rodiny Panasonic ich dokážu krásne udržať ostré aj pri kontinuálnom (stálom) ostrení.

Automatika Panasonicu objaví vtáčika aj za halúzkou.

Zaostrené na chlp presne

Výhodu pri fotení holubov na streche poskytujú fofoaparáty s menším čipom. Ich objektívy sú rozmermi o kus menšie, kompaktnejšie a ak majú aj stabilizáciu obrazu, sú na nezaplatenie. „Trojkilo“ (objektív s ohniskom 300mm) je po prepočte na FullFrame dvojnásobne dlhý. 600mm je skvelý dosah. Objektív s takýmto ohniskom pre plný formát by bol riadna rúra. Takmer ropovod. O cene ani nehovorím. Objektívy Micro 4/3 sú podstatne lacnejšie.

Holub na streche.

Lacný Micro 4/3 fotoaparát so skvelým rozpoznávaním vtákov a zvierat nie je len v top modeli Olympus OM-D E-M1X a v tom najlepšom od Panasonicu, ale aj v lacnejšom, dlhšie zavedenom fotoaparáte Panasonic Lumix G9.

Je to výborná mašinka, ktorú skúšal a pochvaľoval si aj slávny maďarský „lovec“ zvierat Bence Máté.

 

Automatika ostrí vtáky na chlp presne na oko. Samozrejme, sú prípady, keď sa autofocusu nezadarí, ale takých situácií je poskromne.

Z drahších modelov vie loviť vtáky Panasonic Lumix DC-GH5 a jeho tučnejší FullFrame braček Panasonic Lumix DC-S1.

 Pri Panasonicoch s čipom Micro 4/3 treba mať aktualizovaný firmware! Inak máte po vtákoch!

Pripraveným šťastie žičí

V dedine je to iné ako v divej prírode. Keď už sa vtáčiky odvážia medzi domy, sú menej plaché a netreba sa k nim až tak zakrádať. Loviť vrabce a holuby na streche nie je až také náročné ako loviť iné druhy v prírode.

Tam to chce viac rozmýšľania, znalosti biotopov, postavený kryt. Pripraveným šťastie žičí. Potom je to už len o božskej trpezlivosti.

Systém spoľahlivo identifikuje aj starého capa.

Niekedy plány narušia nečakané situácie, v ktorých treba improvizovať a využiť, čo sa dá. Pri skúšaní zaostrovania vtákov sa mi znenazdajky stalo, že si jeden krásavec sadol sotva dva metre odo mňa a pozeral, čo som zač. Krásny čierny drozd sa zasa nenechal vyrušovať aj napriek tomu, že som sa k nemu priblížil sotva na dva metre a fotil ho.

Vtáky v dedinách sú ľahšie viditeľné a jednoduchšie odfotografovateľné.

Minulý rok som – ešte bez použitia detekcie vtákov – ležal v prachu na bratislavskom Sandbergu a prenasledoval včeláriky. Nedarilo sa mi ani trochu. Fučal a čučal som za obrovským balvanom a nič. Až keď mi zazvonil mobil a začal som telefonovať, sa všetko zmenilo. Včeláriky na mňa nalietavali a boli zvedavé, kto to s kým volá a asi aj o čom to rozpráva. Boli blízko, sadali si na halúzky okolo mňa. Toľko skvelých situácií za tak krátky čas. Neskutočné! Žiaľ, hneď ako som položil, bolo všetko zasa beznádejné. Keď sa nedarí, tak sa nedarí.

Mladý drozd.

Výhodou automatického rozpoznávania a zaostrovania vtáčikov a zvieratiek je, že spoľahlivo fungujúci systém umožňuje sústrediť sa na kompozíciu.

Skúsil som fotografovať aj s jednotlivým zaostrovaním a aj s nepretržitým ostrením. Kedy ktoré použiť záleží najmä od situácie a nálady fotografa. Oba fungovali spoľahlivo.

Niektorým akoby sa ani necelo uletieť.

Kontinuálne zaostrovanie pri sériovom snímaní občas ubehlo, čo som očakával, takže som nebol prekvapený. V sérii mi našťastie zostávalo dosť perfektne zaostrených obrázkov.

Super pomocník na lov vtákov je funkcia priebežného záznamu. Je to snímanie rýchlej série obrázkov, ktorý je v strehu od „namáčknutia“ spúšte a zaostrenia.

U suseda na dvore.

Stačí držať spúšť v prvej polohe a čakať. Ak sa niečo udeje, stačí len spúšť dotlačiť a fotoaparát zaznamená 60 obrázkov za sekundu s tým, že 30 z nich je na pamäťovej karte spred stlačenia spúšte. Niečo z toho, čo bolo, ešte môže byť. Netreba banovať, že niečo ušlo. Záznam spred stlačenia spúšte je k dispozícii pol sekundy pred jej dotlačením. To všetko v profi formáte RAW. Stačí ho mať nastavený.

Škorec. Kŕdle týchto krásnych vtákov trápa najmä vinohradníkov.

Stabilizátory vo fotoaparátoch a v objektívoch umožňujú fotografovať z ruky. Ja som použil drahší profesionálny objektív Olympus M. Zuiko Digital ED 300mm F/4 IS PRO a lacný zoom Olympus M. Zuiko Digital ED 100-400mm F/5.0-6.3 IS. Podobný je Panasonic Leica DG VARIO-ELMAR 100-400 F/4.0-6.3 ASPH. Power O.I.S.

Občas som do optickej zostavy pridal telekonventor.

AJ toto je lovec vtákov...

Sem so skúsenosťami

Detekciu vtákov a zvierat ponúkajú aj iné značky, s ktorými nemám skúsenosti. Výrobcovia sa doťahujú vo vylepšeniach a drobných vychytávkach. Ak je niekto nadšený z iných modelov foťákov, ktoré vedia spoľahlivo uloviť vtáčiky či zvieratká, podeľte sa o skúsenosti v komentároch.

Vrabec v hrsti, holub na streche
0 5 with 0
 
počet hodnotení: 0

Komentáre

  • Branislav . / 19.04.2021 20:27:10
    Nič proti olymu, panasonicu MFT ale crop v jeho podani je iba marketing tah, nikon toto umožnuje tiež + ma navrch , zavazi vaha, odolnost proti poveternos. vplyvom, obrazova kvakita, cena a potom je to uz len o ratani megapixelov
Pre pridanie komentára sa musíte prihlásiť...