Tank man video: Veľký omyl značky Leica.

Tank man video: Veľký omyl značky Leica.

Blog  /  Majka Kotusová / 20.05.2019 / 17:10

V posledných dňoch vyvolalo v zahraničných médiách rozruch video, ktoré sa na Youtube objavilo pod logom spoločnosti Leica. Ako sa zdá, tvorcovia sa pravdepodobne mylne domnievali, že za známou fotografiou “Tank man”, je aparát značky Leica. Odozva na seba nenechala dlho čakať a nemecký Der Spiegel priniesol informáciu, že všetci štyria fotografi, ktorých fotografie z tejto udalosti poznáme, Jeff Widener (AP), Charlie Cole (Newsweek), Stuart Franklin (Magnum) aj Arthur Tsang (Reuters), fotili strojmi konkurenčnej značky Nikon. Boli pri tom, keď na Námestí nebeského pokoja v Pekingu v 1989 došlo k násilnému potlačeniu protestov, ktorého následkom bol masaker. Obeťami sa stali nielen protestujúci študenti, ktorí požadovali liberálne zmeny v krajine, ale aj mnoho náhodných okoloidúcich. Čínskym komunistom sa prísnou štátnou cenzúrou úspešne darí vymazávať svojim občanom z pamäte udalosti, akou bola aj táto. Svet však o nich vie a nezabúda aj vďaka hrdinstvu tých, ktorí boli pri tom a napriek hrozbe odhalenia, neváhali vytiahnuť fotoaparáty.

 

Pre pretrvávajúce protesty bolo čínskou vládou nastolené stanné právo a v uliciach mesta sa objavili tanky. Fotograf Charlie Cole z Newsweek pre The New York Times po rokoch opísal spomienky na deň, keď vznikla slávna fotografia Tank man. Spolu so Stuartom Franklinom z Mangnumu fotografovali z jedného hotelového balkóna. V obave pred vojakmi vybral film z aparátu, vložil do plastového obalu na film a pripevnil k splachovacej retiazke v nádržke toalety. Za hodinu už vojaci prehľadávali izbu, do piatich minút našli fotoaparáty, vybrali filmy a Cola prinútili podpísať priznanie, že fotografoval počas stanného práva a zhabali mu pas. Film v nádržke našťastie nenašli.

 

Štyri známe verzie fotografie

 

Kto bol ale odvážny muž, ktorý sa nechcene stal objektom pre fotografov zo svetových agentúr a médií, nevieme. Podarilo sa mu však vytvoriť veľavravnú scénu, keď s nákupnými taškami v rukách vlastným telom zahatal cestu tankom prechádzajúcim cez bulvár. Keď sa ho snažili obísť, muž sa pohol tým istým smerom, aby nemohli prejsť. V jednom momente vyliezol na tank a klopal naň. Po asi dvojminútovej scéne prišli neznámi muži a “Tankmana” odviedli preč. Fotografie, ktoré ho počas jeho dvoch minút slávy zachytávajú, obleteli už niekoľkokrát svet, ale jeho tvár dodnes nepoznáme a jeho osud je nedopovedaným príbehom.

 

Sfilmovanie tohto silného príbehu a jeho obrandovanie logom spoločnosti prinieslo Leice namiesto obdivu nemalé problémy a vlnu kritiky. Okrem toho, že sa oprávnene médiá ihneď pustili do značky, pre nepravdivé privlastnenie si snímky, video vyvolalo rozruch aj v Číne, kde sa dlho usilujú o jej verejné všeobecné zabudnutie. Za pripomenutie udalosti spred tridsiatich rokov čínska vláda potrestala spoločnosť zákazom slova “Leica” v čínskych sociálnych médiách. Situácia môže skomplikovať aj spoluprácu Leicy pri výrobe objektívov pre čínsky Huawai. To všetko sa za obsah videa navalilo na spoločnosť Leica, hoci tá sa od jeho obsahu dištancovala a ľutuje akékoľvek nedorozumenia či falošné závery, ktoré ním vznikli. Podľa hovorkyne Emily Anderson nebolo video nikdy spoločnosťou Leica oficiálne schválené.

Napriek všetkému video stojí za pozretie.

 

 

Nič z toho, čo sa stalo v posledných dňoch nemení na tom, že každý vojnový fotograf, nech fotí akýmkoľvek prístrojom, ktorejkoľvek značky, je hrdina. Hrdina akých stále potrebujeme, hoci snímok z vojnou zmietaných oblastí už vzniklo nespočetne veľa. Fotografia Tank man má už 30 rokov. Vznikla, keď sme  boli ešte deti, alebo niektorí ani neboli na svete. Ale také snímky vznikajú aj dnes. Aj dnes sú vojny a konflikty, aj dnes ľudia bojujú o život, sú prenasledovaní, trpia. A preto sa treba povzniesť nad nepodstatným. Je úplne jedno akým fotoaparátom bola fotka odfotená, dôležité je, že vznikla, podala výpoveď o skutočnosti a dnes ju pozná celý svet. Vďaka Leica za emotívne video, ktoré podáva výpoveď o náročnej až životu nebezpečnej práci fotografov. A vďaka hrdinským fotografom, ktorí riskujú a niekedy aj zomierajú preto, aby nám autenticky sprostredkovali hrôzy, ktoré oni vidia na vlastné oči a vysielali do sveta posolstvo s prosbou o mier.

 

Zdroj:

nikonrumors.com
diyphotography.net
diyphotography.net
dennikn.sk

Tank man video: Veľký omyl značky Leica.
5 5 with 3
 
počet hodnotení: 3

Komentáre

  • Branislav . / 20.05.2019 21:45:13
    Ja toto všetko riešim hudbou napr. Jaromír Nohavica - Kupte si hřebeny
  • Paulie . / 21.05.2019 14:38:59
    "Fotografia Tank man má už 70 rokov." Tak potom ja mám 82. To mi nejak nevychádza. ;)
  • Paulie . / 21.05.2019 14:38:59
    "Fotografia Tank man má už 70 rokov." Tak potom ja mám 82. To mi nejak nevychádza. ;)
    Julo Kotus / 21.05.2019 15:49:05
    Už je to opravené, samozrejme bol to preklep. Ďakujeme za upozornenie.
  • Zdeno Černý / 21.05.2019 19:29:50
    Mňa to tiež zmiatlo, tak som to prečítal znova. To čo sa vo svete deje vidíme a počujeme väčšinou len z masmédií a tie si pravdu upravujú podľa seba. Veď keď ešte aj dnes, 30 rokov po tejto udalosti sa Čína stále snaží o verejné zabudnutie? Hm, s jednou s najpopulárnejšich reportážnych fotografií minulého storočia sa im to zrejme tak skoro nepodarí :) Podľa mňa top článok, fotky a tiež video super, autentické.
  • Branislav . / 20.05.2019 21:45:13
    Ja toto všetko riešim hudbou napr. Jaromír Nohavica - Kupte si hřebeny
    Zdeno Černý / 21.05.2019 19:37:05
    Dobrý song :)
  • Jozef Lukács / 22.05.2019 08:29:29
    Skvelý článok! Vďaka. :)
  • Ďuro Mika / 22.05.2019 09:14:33
    Súhlas, zaujímavé video. Držím palce všetkým reportérom a ďakujem za ich prácu.
Pre pridanie komentára sa musíte prihlásiť...