Táňa Hojčová a jej experimentálne prvotiny "Tanagramy a Tanagrafie" v Galérii Medium

Táňa Hojčová a jej experimentálne prvotiny "Tanagramy a Tanagrafie" v Galérii Medium

Blog  /  Michaela Bimanová / 11.04.2016 / 08:30

Táňa Hojčová je slovenská fotografka a spoluzakladateľa Art Directors Clubu, v profesionálnych aj odborných kruhoch známa vysokou precíznosťou a mimoriadnou teoretickou pripravenosťou. Výsledkom jej práce sú pôsobivé a technicky zvládnuté fotografie, ktoré prechádzajú širokým tematickým i žánrovým spektrom. 

 

V podobe autorskej výstavy v bratislavskej Galérii Medium, predstavuje bohatý výber z niekoľkých navzájom súvisiacich kolekcií fotografií a diel nazvaných "Tanagramy a Tanagrafie".  Boli vytvorené inovantívnymi autorskými technikami, v rannej fáze tvorby, kedy Táňa, ako nápaditá a húževnatá študentka, prechádzala "klasickým" fotografickým vzdelaním, a popri tom intenzívne nachádzala vlastné témy. S mladistvým zápalom experimentovala s fotografickým materiálom a postupmi a so svojským elánom transformovala základné dobové "poučky" vymedzujúce médium fotografie.

Táňa Hojčová: " Keď som v roku 1973 začala fotografovať, bola fotografia papierová forma obrazového záznamu, kde bol obraz vytvorený pôsobením svetla na svetlocitlivý materiál. Neskôr ma môj profesor na FAMU, Ján Šmok, naučil, že výrazovým prvkom fotografie je transformovaný rozptylový krúžok, vytvorený objektívom.

Ja som pri práci na "tanagramoch" v rokoch 1979 a-1982, žiadny objektív ani aparát nepoužívala. Používala som len svetlo a svetlocitlivý materiál. Papier som osvetľovala svetlom jedinej zápalky, teda asi jednou kandelou. Neskôr som svetlocitlivé obrazy, z ktorých nikdy neexistovali dva rovnaké kusy. Časom som obrazy kolorovala  a tónovala. Keď som bola prijatá na FAMU, profesor Šmok mi povedal, že to bolo paradoxne práve kvôli mojim "roztrhaným" fotografiám. Dnes je všetko inak, a ja rekapitulujem, lebo rekapitulácia je podľa učenia Naguagov čarodejná technika, ktorá slúži k privolaniu a znovunabitiu energie, ktorú som už vyčerpala počas môjho konania v minulosti.,

 

Navnadili sme vás?

Tak príďte do Galérie Medium na Hviezdoslavovom námestí č.18 v Bratislave. 

Výstava potrvá do 15.05.2016.

 

Otváracie hodiny Galérie Medium

Po: (zatvorené)

Ut-Št: 12:00 - 19:00

Pi-Ne: 10:00-17:00

Táňa Hojčová a jej experimentálne prvotiny "Tanagramy a Tanagrafie" v Galérii Medium
5 5 with 1
 
počet hodnotení: 1

Komentáre

Pre pridanie komentára sa musíte prihlásiť...