Sviatočné fotografovanie s Krolop & Gerst

Sviatočné fotografovanie s Krolop & Gerst

Blog  /  Julo Kotus / 28.12.2020 / 17:20

 

Vianočný čas ešte nekončí! Vianočná výzdoba stále skrášľuje naše domovy, zásoby koláčikov v komore sa ešte neminuli a z darčekov sa stále veľmi tešíme. Ak si ešte užívate dni voľna, možno dostanete chuť zdokumentovať sviatočnú náladu a zabaviť sa pri fotení. Jednoduchými nastaveniami, nápadmi a trikmi nás bude sprevádzať fotograf Martin Krolop a tím Nikon. Určite si pozrite aj video nechajte sa prekvapiť.

 

Premeňte svoj smartfón na softbox

 

Tie najlepšie pomôcky na fotografovanie máme často „pod nosom“. Všímajte si veci okolo seba, z vecí každodennej potreby alebo sezónnych dekorácií sa dajú vytvárať krásne kompozície.

Vyberte si predmety s kontrastnými ale doplnkovými farbami, ako sú červená a zelená, modrá a oranžová a usporiadajte ich diagonálne. Ak chcete vytvoriť malý wow efekt, môžete svoj objekt ozvláštniť kvapkami, od ktorých sa bude odrážať svetlo.

Potrebujete na to trochu glycerínu. Môžete použiť aj vodu, ale na povrchu kvapky glycerínu vydržia omnoho dlhšie ako voda. Jednoducho ho nastriekajte na objekt, ktorý budete fotografovať. Glycerín kúpite bežne v lekárni.

 

Nikon Z 5 + NIKKOR Z 24-50mm f4-6.3 @ 1 s, f/16, ISO 100, 50 mm. Foto Krolop & Gerst

 

Ako zdroj svetla pri malých predmetoch vám poslúži aj smartfón, ktorý zastúpi softbox.  Softbox používajú fotografi na rozptýlenie svetla, ale je pomerne drahý. Ušetriť peniaze môžete tak, že si stiahnete do smartfónu aplikáciu, ktorá rozžiari jeho displej konkrétnou farbou. Ak vo vašej scéne používate typicky vianočné farby – červenú a zelenú, vhodná bude biela žiara. Ako druhé môžete použiť teplejšie farby, napríklad oranžovú. Môže pôsobiť akoby v pozadí žiaril krb.

 

Pred: Tma zľava. Nikon Z 5 + NIKKOR Z 24-50mm f4-6.3 @ 2 s, f/11, ISO 100, 50mm. Foto Krolop & Gerst

 

Po: Teplé svetlo zľava. Nikon Z 5 + NIKKOR Z 24-50mm f 4-6.3 @ 4 s, f/11, ISO 100, 50mm. Foto Krolop & Gerst

 

Pre lepšiu kvalitu fotografií, umiestnite fotoaparát na statív a môžete fotiť na dlhú expozíciu pri nízkej citlivosti ISO 100. Pred fotografovaní správne zaostrite, zatemnite miestnosť a nastavte samospúšť. Na displeji telefónu nastavte počas expozície farebnú žiaru. Zdroj svetla bude sa bude zdať oveľa väčší, ako je v skutočnosti a vytvorí na výslednej fotografii pekný teplý efekt.

 

Vianočné svetielka a bokeh

 

Vianočné svetlá – či už ich milujete alebo nie, nemôžete poprieť, že s krásnym bokehom vyzerajú na fotografiách skvele.

Objektívy Nikon Z vykreslia nádherné hladké kruhy zo svetiel mimo hĺbku ostrosti. Objektív typu NIKKOR Z 50mm f/1.8 je ideálny. Kam voči fotoaparátu umiestnite LED svetielka je kľúčové: čím budú bližšie k fotoaparátu, tým väčšie kruhy bokeh vytvorí. Čím budú bližšie k objektu na ktorý ostríme, tým budú zase menšie – menej rozostrené. Za objektom sa opäť začnú zväčšovať.  

 

Nikon Z 5 + NIKKOR Z 50mm f1.8 S @ 1/50 s, f/1.8, ISO 100, 50mm. Foto Krolop & Gerst

 

Dôležité je aj to, ako ich okolo objektu poukladáte. Aby ste vytvorili 3D efekt – musíte vytvoriť svetelný „tunel“. Naaranžujte svetielka okolo objektu tak, aby vytvorili tunel. Fotoaparát umiestnite tak, aby ste fotografovali cez tunel. Na výslednej fotografii budú sa budú kruhy vytvorené zo svetielok zmenšovať smerom k objektu a vytvorí sa tak pocit hĺbky. 

 

Nikon Z 5 + NIKKOR Z 50mm f1.8 S @ 1/160 s, f/1.8, ISO 100, 50mm. Foto Krolop & Gerst

 

Môžete to vyskúšať s akýmikoľvek LED svetielkami, ale konštantné svetlá s jednou farebnou teplotou sú najvhodnejšie, je najväčšia pravdepodobnosť, že pri fotografovaní nebudú blikať.

 

Nikon Z 50 + NIKKOR Z 50mm f1.8 S @ 1/50 s, f/1.8, ISO 160, 50mm. Foto Krolop & Gerst

 

Nikon Z 50 + NIKKOR Z 50mm f1.8 S @ 1/50 s, f/1.8, ISO 160, 50mm. Foto Krolop & Gerst

 

Pozrite si video ako Martin vytvoril zo svetelnej reťaze vlastný bokeh, ktorý vo Photoshope môže vložiť do akejkoľvek fotografie. Je to oveľa zábavnejšie ako použiť aplikáciu.

 

Ovocie, vystrihovačky z papiera a skuročné hračkárske automobilové závody

 

Čo spraviť, aby boli sviatočné fotografie výnimočné? S vystrihnutým starým papierom a hračkársky autíčkom.

Snehovými vločkami, dodáte fotkám zimný nádych. Vystrihnutím tvaru snehovej vločky do papiera môžete vyrobiť svoj vlastný filter. Všetko, čo musíte spraviť, je vystrihnúť do papiera otvor v tvare vločky (alebo hviezdy, či vianočného stromčeka) a pripevniť ho lepiacou páskou na objektív. Možno budete musieť trochu experimentovať s veľkosťou otvoru až kým nedosiahnete najlepší efekt.

Je to veľmi jednoduché: vezmite si starú drevenú škatuľu, zaujímavý objekt umiestnite do stredu (pekný je napríklad badián) a svetelnú reťaz. Aníz umiestnite na krabicu a do pozadia naaranžujte svetielka, aby vytvorili krásny bokeh. Na osvetlenie anízu môžete použiť baterku smartfónu.

Keď fotíte s filtrom vločky pred objektívom, kruhový bokeh sa zmení na tvar vločky. Aby ste to dosiahli, je dôležité, aby sa papier dotýkal prednej časti objektívu – tak získate vo finálnom obrázku jasný tvar vločky.

 

Autodráha v roli skutočného pretekárskeho ringu

A autíčka? Ak práve hľadáte zámienku pohrať sa s novou autodráhou vašich detí, pozrite si tipy vo videu. Uvidíte, ako vytvoriť snímky, ktoré budú ako zo skutočného závodu! Čo je pritom najdôležitejšie? Dosiahnuť rovnakú rýchlosť autíčka, ktoré fotíte a fotoaparátu, ktorý môžete viezť na druhom autíčku. Aby ste dosiahli túto rovnakú rýchlosť, autíčko i fotoaparát ťahajte ručne špagátmi, ktoré uzlom spojíte v jeden koniec. Rôzne rozmazanie okolia (cesty, svetielok v pozadí) dosiahnete rôznymi časmi závierky. Čím pomalší čas snímania, tým väčšie rozmazanie okolia a tým väčší pocit rýchlosti dosiahnete. Pri dobrej konštalácii a úpravy budú vaše fotky z autodráhy vyzerať ako zo skutočného závodu.

 

Nikon Z 50 + NIKKOR Z DX 16-50mm f-3.5-6.3 VR @ 1/10 s, f/4.5, ISO 640, 16mm. Foto Krolop & Gerst

 

Nikon Z 50 + NIKKOR Z DX 16-50mm f-3.5-6.3 VR @ 1/10 s f/4, ISO 500, 17.5mm. Foto Krolop & Gerst

 

Najlepšie zábery vianočného pečiva

 

„Ak sa vo vašej rodine nájde niekto, kto miluje pečenie, ako inak sa mu zavďačíte, ako nádhernými fotografiami jeho výtvorov? Aby ste to mohli urobiť, musíte im odolať, aby ste naaranžované dobroty nezjedli skôr, ako ich nafotíte. Zvyšok je jednoduchý...

 

Nikon Z 50 + NIKKOR Z 24-50mm f-4-6.3 @ 1.8 s, f/11, ISO 500, 50mm. Foto Krolop & Gerst

 

Pre naše fotenie koláčikov sme použili dva svetelné zdroje: jeden priamo v zábere a jeden mimo. Hlavný zdroj v zábere pochádzal zo svetelnej reťaze naaranžovanej okolo koláčikov. Druhý externý zdroj z trvalých LED svetiel zmäkčených softboxom 40x40 cm. (Ak nemáte softbox, tu si môžete pozrieť, ako si ho vyrobiť.)

Pri tomto nastavení ovplyvňuje expozíciu svetelná reťaz, pretože je v zábere. Ak chcete, aby svetielka vydávali teplé svetlo, ktoré vytvorí zaujímavé tvary tieňov a svetielok, musíte sa pohrať s LED osvetlením mimo obraz. To  naše sme nastavili na najnižší výkon (1%). Je to preto, aby svojou silou neprebilo pekné teplé svetlo vianočnej reťaze okolo koláčikov.

 

Nikon Z 5 + NIKKOR Z 24-50mm f-4-6.3 @ 1s, f/11, ISO 100, 34.5mm. Foto Krolop & Gerst

 

Fotografiu môžete skontrolovať v elektronickom hľadáčiku alebo na LCD obrazovke fotoaparátu a zistiť pri akej expozícii budú vianočné žiarovky pekné a teplé. Ak sa váš zdroj svetla nedá stlmiť, môžete sa pokúsiť druhý zdroj svetla priblížiť alebo vzdialiť od scény.

Statív vám umožní fotoaparát umiestniť tak, aby ste fotili akoby z vtáčej perspektívy priamo dole na koláčiky. Vytvoríte modernú flat-lay fotografiu.

Viac tipov si pozrite vo videu, napríklad ako z ingrediencií na pečenie a pomocou Photoshopu vytvoríte obrázok, na ktorom budete ako snežný anjel.

Vedeli sme, že anjeli sú skutoční! 

 

Krok 1: Nikon Z 50 + NIKKOR Z DX 16-50mm f-3.5-6.3 VR @ 1/30 s, f/5.6, ISO 100, 21.5mm. Foto Krolop & Gerst

 

Krok 2: Nikon Z 50 + NIKKOR Z DX 16-50mm f-3.5-6.3 VR @ 1/30 s, f/5.6, ISO 100, 21.5mm. Foto Krolop & Gerst

 

Budeme radi, ak nám ukážete, čo vo vás evokujú vianočné sviatky. Môžu to byť slávnostné svetielka, dekorácie, cezmína či borovicová šiška. Môže to byť jedlo alebo ľudia. Alebo niečo, čo je pre vás jedinečné. Nech je to čokoľvek, bude to kúzelné! Zdieľajte svoje najlepšie zábery na sociálnych sieťach, označte ich tagmi #CreateYourLight a #CaptureTheHoliday.

Zdroj: nikonblog.eu, autori:  Martin Krolop a Nikon tím

 

Sviatočné fotografovanie s Krolop & Gerst
0 5 with 0
 
počet hodnotení: 0

Komentáre

Pre pridanie komentára sa musíte prihlásiť...