Svet zhora

Svet zhora

Drony vnášajú nový vietor do otrepaných pohľadov na realitu  /  Jana Čavojská / 16.08.2017 / 07:00

Nachádzať stále nové pohľady na realitu je ambícia snáď každého fotografa. Keď pred pár rokmi prišli drony, obrázky sveta z výšky takýto nový pohľad ponúkli. Dronisti – takto voľne poslovenčujem anglický výraz, ktorý sa už pre fotografov ovládajúcich lietajúce mašinky udomácnil – sa rýchlo stali súčasťou fotografickej komunity. Majú už aj vlastné súťaže, tú najznámejšiu, International Drone Photography Contest, vyhlasujú v spolupráci s National Geographic.

Florian - 3. miesto v kategórii Príroda. http://www.dronestagr.am/

Súťaží sa v kategóriách Príroda, Ľudia a Mesto a v porote tento rok nesedeli o nič menšie mená ako fotoeditori rôznych jazykových mutácií časopisu National Geographic. Tí sa po zhliadnutí súťažných obrázkov rozhodli pridať ešte jednu kategóriu, Kreativita.

Organizátor súťaže spája komunitu lietajúcich foto a video nadšencov cez online platformu dronestagr.am. Prostredníctvom nej môžu svoju prácu predstaviť svetu, ale aj ponúkať na predaj prípadným záujemcom.

Martin Sanchez - víťazná fotografia kategórie Ľudia. http://www.dronestagr.am/

Dronestagram je myšlienka Érica Dupina. „Chceme zmeniť spôsob, akým sa ľudia pozerajú na svet,“ znie jeho heslo. Fotografovanie pomocou dronov považuje za úplne nový fotografický jazyk. „Je to iné ako fotografie z lietadla alebo satelitu a úplne iné než street fotka. Odkedy máme satelity a aplikácie ako Google Earth, zvykli sme si na obrázky Zeme z výšky. Fotografie zachytené pomocou dronov však prinášajú úplne nový pohľad na svet. Z malej výšky, blízko krajiny a budov. Presne ako ho vidia vtáci.“

gra, ocenený v kategórii Kreativita. http://www.dronestagr.am/

Éric Dupin má 55 rokov a prvý dron si kúpil v roku 2010. Hneď ako malé helikoptéry nesúce fotoaparát prišli na trh. Tento fotograf z Lyonu vo Francúzsku má po rokoch lietania a fotografovania pomocou dronov dôležité odporúčania pre každého, kto je fascinovaný týmto fotografickým štýlom a chce si ho vyskúšať: Lietaj počas slnečných dní, používaj dobrý stabilizátor obrazu a rešpektuj miestne zákony. Pretože mnohé krajiny lietanie s dronmi obmedzili – kvôli bezpečnosti letovej prevádzky, obavám o narušenie súkromia či špionáže. Napríklad dronisti nemôžu prekusnúť taliansky zákaz lietať v mestách, kde je toľko krásnych historických pamiatok.

feelingmovie - 3. miesto v kategórii Ľudia. http://www.dronestagr.am/

Éricov Dronestagram, platforma pre nadšencov fotografovania a filmovania z vtáčej perspektívy, má viac ako tridsaťtisíc aktívnych prispievateľov. Najviac ich je z USA, nasleduje Francúzsko, Veľká Británia, Brazília a Taliansko. „Chýbajú nám však dobré zábery z Afriky,“ povedal Éric v rozhovore pre CNN. „Rád by som videl viac afrických krajiniek, divo žijúcich zvierat, ale aj miest z výšky.“ On sám sa najradšej pozrie na panorámy miest z vtáčej perspektívy. A keď sme pri vtákoch, aj najviac klikaná fotka Dronestagramu jedného obsahuje. Éric bol s dronom a fotoaparátom tesne nad letiacim orlom nad indonézskym ostrovom Bali. No teraz túži fotiť niečo úplne iné. Hlavne neprístupné oblasti v Arktíde alebo Antarktíde.

alexeygo - 2. cena v kategórii Urban. http://www.dronestagr.am/

Lebo dobrá dronová fotografia alebo video, to nie je už len vyletieť dohora a halabala čokoľvek nacvakať. Za sedem rokov si machri vycibrili oko. Cení sa originalita, nezvyčajný pohľad, dokonalá kompozícia. Najkrajšie svetlo je samozrejmosťou.

helios1412 - 2. cena v kategórii Ľudia. http://www.dronestagr.am/

A dronová fotografia sa bude posúvať ďalej. Podľa Érica je ešte stále neobjavená a zaznávaná možnosť lietať v interiéroch a prinášať na ne nezvyčajné pohľady. „Dúfam, že drony budeme využívať na dobro,“ hovorí. „Napríklad na ukázanie krásy sveta, pri hľadaní stratených ľudí alebo na doručovanie potrebných vecí a liekov tým, ktorí žijú v neprístupných oblastiach.“

Calin Stan súťažil s fotografiou Transfagarašskej magistrály v Rumunsku. http://www.dronestagr.am/

Pre viac skvelých foto a videí kliknite na: www.dronestagr.am . Prípadne zdieľajte vlastné :)

Drony a všetko potrebné na dronovú fotografiu a video nájdete aj v obchode PRO.Laika.

Svet zhora
5 5 with 2
 
počet hodnotení: 2

Komentáre

Pre pridanie komentára sa musíte prihlásiť...