Snehové vločky. Počkáte si na dve rovnaké?

Snehové vločky. Počkáte si na dve rovnaké?

Blog  /  Michaela Bimanová / 12.02.2016 / 09:00

Snehové vločky sú malinké zázraky nekonečnej krásy. Na svete s najväčšou pravdepodobnosťou nenájdete dve úplne rovnaké.

— Wilson Alwyn „Vločka“ Bentley —

 

Každá vločka padá inak. Niektoré vločky plachtia, iné vibrujú... Tieto ľadové denrity vznikajú v atmosfére, kde sa vytvára ich tvar. Dlho sa hovorilo, že nepadnú dve rovnaké vločky, ale neexistuje fyzikálny dôvod, prečo by táto situácia nemohla nastať. Na druhej strane, presný tvar vločky určuje teplota, počas ktorej vznikajú. Napríklad pri teplote -2°C sa tvoria vločky nezvyčajného trojuholníkového tvaru. Jeden takýto kryštál tvorí asi miliarda molekúl vody.

 

Prvým známym fotografom snehových vločiek bol Wilson Alwyn „Vločka“ Bentley. Perfektne ovládol proces chytania vločiek na čierny zamat tak, že dokázal zachytiť ich obrazy ešte pred roztopením alebo sublimáciou. Prvú vločku nasnímal 15. januára 1885. Snímok je považovaný za prvú fotografiu snehovej vločky vôbec.foto: Wilson Alwyn „Vločka“ Bentley Za svoj život zachytil viac ako 5000 obrázkov týchto unikátnych kryštálov. Bentley poeticky popisoval snehové vločky ako „malinké zázraky krásy“ a snehové kryštály ako „ľadové kvety“. foto: Wilson Alwyn „Vločka“ BentleyNapriek týmto poetickým opisom Bentley dbal na vedeckú objektivitu svojej práce. V roku 1931 pracoval s Williamom J. Humphreysom a Weatherom Bureau na zverejnení ilustrovanej knižky Snow Crystals, v ktorej bolo 2500 fotografií snehových vločiek.

foto: Wilson Alwyn „Vločka“ Bentley

Od roku 2008, fotografuje snehové vločky aj ich fanúšik, ruský fotograf Alexey Kljatov. Snehové vločky ho inšpirovali natoľko, že sa rozhodol ich aplikovať na rôzne predmety dennej potreby, z čoho v súčasnosti aj profituje.

foto: Alexey Kljatov

Jeho najobľúbenejším druhom fotografie je makro fotografia reálnych snehových vločiek.

foto: Alexey Kljatov

A aká je jeho stratégia fotografovania? Vo väčšine prípadov fotografuje vločky, ktoré dopadli na vopred pripravený podklad (vlnenú tkaninu, alebo sklo), bez toho, aby ich niekam posúval. Ak je potrebné nastaví si ich špáratkom.

foto: Alexey Kljatov

Avšak pozadie často obsahuje veľa nezaostrených kryštálikov a ľadových zvyškov, ktoré treba pred fotením odstrániť. Takto vie ešte vždy získať v obmedzenom čase dostatočný počet dobrých záberov. Takýto postup je dôležitý v prípade ak dobrý sneh nevydrží dlho.

foto: Alexey Kljatov

Alternatívnou metódou vieme získať tiež dobré výsledky. A to tak, že si udržíme čistý podklad v zákryte a nachytané kryštály vločiek presúvame na vopred pripravený podklad pomocou jemného akvarelového štetca.

foto: Alexey Kljatov

Prenášanie vločiek nie je žiadny extra komplikovaný proces a nevyžaduje si špeciálne zručnosti, a tak to môže vyskúšať skutočne každý.

foto: Alexey Kljatov

Pre tvorbu týchto fotografií použil známy nízko-rozpočtový trik pre tvorbu makro fotografie. Obrátením objektívu Helios 44M-5 v spojení s fotoaparátom Canon Powershot A650is pri fotení na maximálny optický zoom (6x). Takto dosiahol omnoho lepšie výsledky ako pri fotoaparáte Canon A650 v štandardnom macro režime. Toto jednoduché nastavenie mu umožnilo snímať v omnoho väčšom zväčšení a zobrazení detailov, zmenšila sa chromatická aberácia a rozmazanie v rohoch obrázka a podarilo sa mu získať veľmi malú hĺbku ostrosti.

Celý postup fotografovania Alexeya Kljatova nájdete tu.

 

Píše sa rok 2016, zima v plnom prúde a nám sa v galérii na stránkach Fotoma.sk objavili krásne fotografie vločiek od nášho aktívneho prispievateľa a fanúšika makro fotografie Františka Dulíka. 

Myslím, že vyšperkoval svoje fotografie do úplnej dokonalosti. A čo o procese fotografovania hovorí sám František Dulík?

foto: František Dulík

„Vločky boli fotené s EOS 70D + MP-E 65/2,8 macro objektívom. Ako svetelný zroj som použil blesk Speedlite 430EX II pripevnený na tele fotoaparátu s podomácky urobeným difúzorom na zmäkkčenie svetla. EXIF oboch fotografii je 1/125s; f/8; ISO 125.

Vločky boli fotené na mojích zimných rukaviciach, ktoré som nechal cez noc na balkóne, aby som vyrovnal ich teplotu s teplotou okolia a zamedzil tak rozpusteniu vločky pri dopade na rukavicu. Potom stačí už len kontrolovať počasie, hlavne vlhkosť a teplotu a mať vždy pripravený fotoaparát a blesk s plne nabitými akumulátormi, lebo ich kapacita pri nízkych teplotách prudko klesá. V tomto prípade bolo -13°C. Úpravy v PC boli minimálne: orez, vibrance, kontrast, radial filter a doostrenie.”

Galériu Františka Dulíka nájdete tu.

 

A čo vy? Podeľte sa s nami s vašimi zimnými experimentami. Budeme sa tešiť :)

 

Viac zaujímavostí o vločkách nájdete na stránkach snowcrystals.com.

Zdroje: snowflakebentley, blogspot, František Dulíkwikipedia

 

Snehové vločky. Počkáte si na dve rovnaké?
5 5 with 4
 
počet hodnotení: 4

Komentáre

Pre pridanie komentára sa musíte prihlásiť...