Smallrig - Merkúr pre dospelých, alebo ako narigovať svoju kameru

Smallrig - Merkúr pre dospelých, alebo ako narigovať svoju kameru

Blog  /  Peter Ľahký / 14.05.2020 / 10:30

Ak ste v detstve stavali stavebnicu Merkúr alebo ste po nej túžili a venujete sa videu, tento článok je práve pre vás. Rig je anglické slovo, ktoré vo video terminológií označuje konštrukčné riešenie, ktoré nám v mnohom rozširuje možnosti kamery. Pomáha pripevniť na ňu (alebo ju na) rôzne príslušenstvo, rúčky, opierky a podobne.

Rigov a príslušenstva je obrovské množstvo, rovnako ako ich výrobcov. Pre uľahčenie výberu, sa budem držať jednej značky – Smallrig, s ktorou mám výborné skúsenosti, nakoľko ponúkajú dobrý pomer ceny a kvality a taktiež neustále napredujú vo vývoji nových komponentov.



Slovo "kamera" budem používať v širšom význame zahŕňajúcom všetky prístroje na snímanie videa - od mobilného telefónu až po profesionálne kamery. V našich končinách, často vidíme tzv. Shoulder rig-y (hotové ramenné opierky). Dnes nám však výrobcovia ponúkajú omnoho viac, ako len oprieť si kameru o rameno. V tomto článku sa pokúsim priblížiť príslušenstvo, ktoré umožňuje prispôsobiť ergonómiu aj funkčnosť prístroja vašim potrebám. Správne poskladaný rig totiž uľahčí prácu s kamerou a prinesie nové možnosti použitia.

 

Základ je klietka

Základnou súčasťou rigu je klietka. Nie je síce nevyhnutnosťou, avšak odbremení kameru od záťaže a hneď na nej samotnej, je možnosť inštalácie príslušenstva pomocou závitov, koľajníc, cold shoe (sánok blesku bez kontaktov) a podobne. Klietka je vlastne kovový korpus, do ktorého sa namontuje kamera, najčastejšie pomocou spodného statívového závitu. Na rozdiel od samotnej kamery, je na klietke množstvo spôsobov uchytenia ďalšieho príslušenstva alebo redukcií. 

Existujú univerzálne klietky, vhodné pre viaceré kamery, ale taktiež klietky vyrábané priamo na určitý model. Práve táto druhá možnosť je najideálnejšia, nakoľko poskytuje maximálnu ergonómiu a využitie priestoru okolo kamery pri zachovaní prístupu k jej ovládacím prvkom.

 

Čo všetko dať na rig

Pre príklad si zoberme klietku na Panasonic GH5 od Smallrig-u. Ďalej už na túto klietku budeme nabaľovať ďalšie potrebné komponenty. Skôr ako však klietku ovešiame kilami železa, je dobré si premyslieť na čo to vlastne robíme:
 

Čo všetko na rig potrebujeme pripevniť?

Môže to byť napríklad: kompendium, bočné ostrenie, bezdrôtový prenos, externý monitor, akumulátor či powerbanka, mikrofón, záznamové zariadenie, speedbooster,...

 

Ako budeme pracovať s kamerou?

Ako s ručnou kamerou, na ramennej opierke, na statíve, na elektronickom stabilizátore alebo všetko spolu.

 

Rozdelenie komponentov na ešalóny

Ak chceme mať svoj rig čo najuniverzálnejší a využívať ho v rôznych prevedeniach na rôzne účely, je dobré rozdeliť jednotlivé komponenty do akýchsi ešalónov. Prvý ešalón, bude kamera v klietke s príslušenstvom, ktoré bude vždy na nej, bez rozdielu toho, či ju budeme mať na statíve, v ruke alebo na ramene. Ďalšie ešalóny budú závisieť už od konkrétnych úloh alebo spôsobu snímania. Ak chceme rýchlo prehadzovať kameru napríklad zo statívu na ramennú opierku, je dobré vybrať si jeden systém rýchloupínania, ktorý budeme využívať všade a pre ktorý budeme naďalej kupovať svoje príslušenstvo. Môže ísť napríklad o RC-2 alebo 501PL systém od Manfrotto, ale doporučoval by som pouvažovať aj o Arca-Swiss systéme. Ak ste sa rozhodli pre prechod na iný systém, ako ste používali doposiaľ a nechcete sa vzdať vášho príslušenstva, existujú adaptéry, ktoré vám dovolia ho využiť s novým systémom.

 

Dajme tomu že náš prvý ešalón chceme mať veľmi kompaktný a univerzálny. Keďže ho chceme vedieť zapnúť do ťažkého rigu ale aj zacvaknúť naholo do Peak-Design Capture spony na batoh - volíme arca-swiss. Takúto doštičku namontujeme priamo na klietku. Pre využitie napríklad na stabilizárore Ronin alebo statíve s Manfrotto 501PLONG lyžinou stačí dokúpiť adaptéry na arca-swiss a je to vyriešené.

 

Druhý ešalón

Ďalej pristúpime ku skladaniu druhého ešalónu, napríklad pre natáčanie z rúk. Na horné coldshoe sánky vieme napríklad uchytiť mikrofón. Do vrchných dierok namontovať NATO koľajnicu, na ktorú prichytíme rýchloupínaciu hornú rúčku, pre lepšie držanie pri natáčaní záberov z podhľadu. Na bočnú zabudovanú NATO koľajnicu, môžeme pridať bočnú tvarovanú rúčku, pre lepšie držanie ľavou rukou. Grip na GH5-ke je celkom podarený a klietka vyrobená na mieru ho nijak nenarušila, čiže na pravú stranu nemusíme nič pridávať. Ak potrebujeme, môžeme hneď do druhého ešalonu pridať aj kompendium a bočné ostrenie. V takom prípade pridávame na spodnú stranu rigovú základňu s rýchloupínaním pre arca-swiss, do ktorej uchytíme zospodu dve tyčky. Na tieto potom z boku objektívu namontujeme bočné ostrenie. Pod väčšie objektívy môžeme využiť aj podperu. Na koniec tyčiek namontujeme kompendium. Pomocou adaptéru vieme na klietku alebo vrchnú rúčku prichytiť externý monitor. Takúto zostavu môžeme stále využiť na snímanie z ruky.

 

Ramenná opierka, rúčka, monitor

Aby sme kameru hodili na rameno potrebujeme ramennú opierku a tyčky, ktoré zasunieme do rigovej základne a zaistíme. Môžeme ju namontovať na priamo a externý monitor presunúť na ľavú stranu alebo použiť adaptér s tyčkami a využívať tak originálny monitor na kamere. Pri GH5 je monitor výklopný aj do boku a ide iba o ilustráciu. Na ramennú opierku je v prípade potreby možné namontovať množstvo vecí ako napríklad závažie alebo V-mount adaptér pre akumulátor ako protiváhu kamere, ale aj diaľkové prenosy alebo rekordéry. Pre pohodlný úchop je vhodné doplniť na predné tyčky ešte rúčky. Existuje veľa možností - od jednoitej, cez dvojité až po zložité polohovateľné rúčky. Takto poskladaný rig môžeme bez obáv hodiť na rameno a natáčať.

 

Keby sme chceli kameru pripevniť na statív, stačí na spodnú stranu rigovej základne namontovať rýchloupínaciu doštičku alebo lyžinu a celý rig tak uchytíme na náš statív. V prípade nutnej potreby prehodiť kameru na stabilizátor, nám stačí odopnúť klietku z rigu, zhodiť z nej všetko, čo na nej nechceme a pripnúť kameru v klietke do pripravenej redukcie. Takto pekne si vieme narigovať nie len kameru ale aj inú techniku. Napríklad externý monitor pre ostriča.

 

Presne podľa vašich potrieb

Hlavnou výhodou rigu je jeho variabilita a možnosť individuálnej konfigurácie jednotlivých elementov tak, aby zabezpečili pohodlné plnenie vyžadovaných funkcií. Nie je nad ergonomicky vyvážený rig, poskladaný na mieru podľa potrieb a chuti užívateľa. Na trhu je obrovské množstvo komponentov a svoj rig si môžete poskladať do poslednej skrutky. V prípade kombinácie prvkov od iných výrobcov, hlavne pri kotvení na skrutky, dajte pozor na kompatibilitu. Stretol som sa s prípadmi poľských klietok, ktoré mali dierky na miestach kam závitník padol a pri rigovaní to následne spôsobovalo komplikácie a obmedzenia.

 

Záver a tip na ďalšie informácie

Dúfam že sa mi podarilo zhrnúť túto celkom obšírnu tému a pootvoriť vám dvere do detskej izby s takouto dospeláckou „stavebnicou“. Rigovanie je tak trochu závislosť – tak vás vítam v klube závislákov.

Smallrig na svojej sránke 3D.smallrig.com ponúka možnosť poskladať si rig z jednotlivých komponentov priamo z 3D modelov. Pomôže vám to lepšie si predstaviť ako by mohol váš budúci rig vyzerať.

Ponuku Smallrig nájdete v PRO.Laike. Radi vám poradíme s výberom na tel čísle 02 / 5441 4880, alebo osobne na predajni.

Smallrig - Merkúr pre dospelých, alebo ako narigovať svoju kameru
5 5 with 1
 
počet hodnotení: 1

Komentáre

Pre pridanie komentára sa musíte prihlásiť...