S Tamronom 150-500 pri Malom Dunaji

S Tamronom 150-500 pri Malom Dunaji

Po prvýkrát, túto Zimu, som vyrazil na “lov” vtáctva na Malom Dunaji.  /  Srnec Karol / 04.12.2023 / 06:00

V Zime sa na vrakunskom úseku Malého Dunaja zhromažďujú vtáky. Mám to len kúsok od domu. Príležitosť vyskúšať nový TAMRON 150-500mm F/5-6.7 Di III VC VXD.

 

Krátke predstavenie TAMRON 150-500mm F/5-6.7 Di III VC VXD

Tento objektív výrobca odporúča pre fotografovanie športu a krajiny. Myslím si ale, že u nás si ho primárne zaobstarajú amatérsky fotografi zvierat. Je to vstupenka so kategórie superteleobjektívov. Ponúka sa s bajonetmi Sony E, Fujifilm X a Nikon Z. Objektív je určený pre plnoformátové i APS-C fotoaparáty. Pri použití s APS-C fotoaparátom je ekvivalentná ohnisková dĺžka 225 až 750 mm.

 

 

Optická konštrukcia pozostáva z 25 prvkov v 16 skupinách, medzi ktorými je niekoľko špeciálnych skiel a hybridných asférických prvkov na korekciu optických aberácií. Povrchová úprava objektívov BBAR-G2 minimalizuje odrazy vo vnútri objektívu a potláča duchy a odlesky objektívu, ktoré sú bežné najmä pri fotografiách v protisvetle. Objektív 150-500 mm F/5-6.7 má automatické zaostrovanie VXD s výkonným lineárnym motorom.

150-500mm F5-6.7 je preto vybavený systémom stabilizácie obrazu, ktorý umožňuje ostré zábery aj bez statívu kompenzáciou nežiaducich pohybov fotoaparátu. Má aj priame manuálne zaostrovanie (DMF). Prstenec transfokácie sa dá uzamknúť, aby sa samovoľne nevysúval.Veľmi dobre zvláda fotografovanie detailov. Na ohnisku 150 mm je to zo vzdialenosti 0,6 m pri zväčšení 1:3,1 a na 500 mm ohnisku je to zväčšenie 1:3,7x so vzdialenosti 1,8 metra.

Objektív v praxi

Objektív som vyskúšal na fotoaparáte Nikon Z7 II. Ten má rozlíšenie cez 45 Mpx. Pri fotografovaní zvierat, vtákov a detailov je to výhodou. Pri prepnutí do APS-C režimu, kedy je priblíženie 1,5x väčšie, vám aj po oreze zostáva stále dostatočne veľké rozlíšenie záberov.

Na lov som sa vybral k Malému Dunaju, ktorý mám len kúsok od domova. Už roky tam v Zime fotografujem vtáctvo, ktoré sa tam vtedy zhromažďuje. Okrem kačíc a čajok sa mi občas podarí naraziť aj na kormorány a výnimočne na volavku, tá je ale príliš plachá.

Rýchlosť objektívu nie je špičková ale je dostatočná na to, aby ste s trochou cviku mohli fotografovať aj letovky. Mne najviac chýbala detekcia vtákov, ktorú Nikon Z7 II nemá. Musel som tak vládať výber zaostrovacích bodov “po starom”.

Pri fotografovaní sediacich kormoránov som sa spoliehal na zabudovanú stabilizáciu obrazu. Moju najobľúbenejšiu fotografiu som nafotil na maximálnom ohnisku 500 mm, časom 1/80 s. z ruky. Čajky a kačice som už fotografoval kratšími časmi. Na vznášajúce sa čajky stačí 1/500 s.

Potešilo ma, že ani na najdlhšom ohnisku, pri otvorenej clone, nie je kresba mäkká. Menšie doostrenie ale znesie. Celkovo je optický výkon veľmi dobrý.

 

 

 

Mám superteleobjektívy rád. Nielen kvôli príležitostnému fotografovaniu mestského wildlifu, hmyzu, kvetov, či v ZOO. Rád ich používam aj pri fotografovaní detailov krajiny a mesta.

Postrehy

Páči sa mi schopnosť objektívu fotografovať detaily. Teraz som to nevyužil, ale od Jari do Jesene by som s ním pri Malom Dunaji fotografoval vážky, motýle a kvety. Oceňujem kvalitný robustný statívový prstenec, ktorý je demontovateľný. Naviac má päticu kompatibilnú so štandardom Arca Swiss. Pri fotografovaní cez prekážky, napríklad pomedzi konáre využijete limiter zaostrovacej vzdialenosti. Objektív je vybavený aj prepínaním AF/MF s možnosťou nastavenia lineárneho alebo nelineárneho manuálneho zaostrovania. Ja som využil funkciu DMF, keď som fotografoval počas sneženia a niekedy mi fotoaparát zaostroval na vločky, vtedy som manuálne preostril bez nutnosti prepínať ho do režimu MF.

K objektívu už nepotrebujete dokovaciu základňu, pomocou ktorej sa aktualizuje firmvér a progamuje limitér. Ak mi na objektíve niečo chýba, tak je to funkčné tlačidlo s možnosťou uzamknutia zaostrovania.

 

Poznámka: Fotografie v galérii si môžete otvoriť aj v plnom rozlíšení.

 

Tamron 150-500mm F/5-6.7 Di III VC VXD baj. Fujifilm X

Tamron 150-500mm F/5-6.7 Di III VC VXD baj. Nikon Z

Tamron 150-500mm F/5-6.7 Di III VC VXD baj. Sony FE

S Tamronom 150-500 pri Malom Dunaji
0 5 with 0
 
počet hodnotení: 0

Komentáre

Pre pridanie komentára sa musíte prihlásiť...