Potešenie nie len mladých lovcov

Potešenie nie len mladých lovcov

OM System OM-1 + Olympus M. Zuiko Digital ED 100-400mm F5.0-6.3 IS  /  Vladimir Kampf / 27.03.2022 / 20:20

Je tu jar. Vo fotografoch sa prebúdzajú poľovníci bez smrtiacich zbraní, lovci obrázkov. Príroda ožíva. Nejeden takýto lovec teoretik si hovorí, že už konečne tento rok začne a kúpi si techniku na fotografovanie vtákov alebo zvierat.

Ak horná hranica ohniskovej dĺžky objektívu nestačí, 20-megový snímač fotoaparátu umožňuje urobiť slušný výrez, ktorý monitorom a displejom neprekáža a ani tlačiareň nezaplače.

Najväčší slovenský obchod s fototechnikou PROlaika.sk odporúča začínajúcim fotografom divočiny či polodivočiny v ZOO ľahkú, kompaktnú ale opticky výkonnú výbavu. Niekdy nebolo fotografovanie živej prírody tak blízko ako teraz. Stačí kúpiť horúcu novinku od spoločnosti OM Systém (Ešte pred nedávnom Olympus.) ich vlajkovú loď, telo bezzrkadlovky OM-1 a objektív Olympus M. Zuiko Digital ED 100-400mm F5.0-6.3 IS.

Dlhé ohnisko objektívu poskytuje príjemnú dimenziu tvorivosti.

Skvelé parametre

Telo fotoaparátu OM-1 má kopu možností nastavenia, ktoré lovcom uľahčujú život. Robia ho priam labužnícky pohodlným. Vysokorýchlostné snímanie je samozrejme úžasné. OM-1 dokáže zaznamenať až 120 RAWov za sekundu. Popravde, zatiaľ som ho nevyužil, ale raz sa mi možno zíde. Rád „strieľam“ s istotou a zatiaľ sa mi to darí, takže napchávať pamäťovú kartu nemusím. Ale, kto chce, môže si potom vyberať a vyberať a vyberať do zbláznenia.

Výhody konštrukcie fotoaparátu OM-1 pre lovcov sú jeho malé rozmery a úchop, ktorý sadne ako uliaty takmer do každej ruky.

Výhodou fotoaparátu OM-1 v teréne je jeho odolnosť voči prachu, mrazu a stekajúcej vode.

Rovnako režim Pro Capture, ktorý s pridržanou - polostlačenou spúšťou zaznamenáva dookola predostrený obraz. Po stlačení spúšte uloží prednastavený počet obrázkov spred stlačenia spúšte a ďalšie po stlačení spúšte.

Na priamo, bez skla alebo pletiva automatika rozpoznáva vtáky alebo živé tvory a takmer stopercentne zaostruje na oko.

Napríklad: Na komíne sedí holub a fotograf čaká, kým roztiahne krídla a vzlietne. Napriek tomu, že fotograf stlačí spúšť s oneskorením, keď už holub nemusí byť v zábere, nič mu neunikne. Fotoaparát zaznamenával aj pred tým, kým sa fotograf „zobudil“ a pohol prstom.

Ak je v zábere viac živočíchov mal by fotoaparát prednostne ostriť na toho bližšieho alebo toho, ktorého lepšie vidí. Prepínať medzi nimi sa dá jednoducho joystickom.

Ani hutnú sériu a ani Pro Capture som nepoužil, ale sústredil som sa na jednoduchšie fotenie pre začínajúcich lovcov. Našiel som vtáky medzi domami, užil som si vychádzku v ZOO Bojnice a pozrel som sa v Devínskej Novej Vsi na Sandberg. Nič zložité. Živá príroda je tu aj pre začiatočníka na dosah.

Nielen na živočícha, ale aj na fotografovanie kvetov je objektív Olympus M. Zuiko Digital ED 100-400mm F5.0-6.3 IS vhodný. Jeho dlhý záber umožňuje nie len získať detaily, ale aj ponoriť sa do vegetácie.

Na tele fotoaparátu OM-1 oceňujem prácu nového prekladaného snímača a obrazového procesora. Obrázky z neho vychádzajú príjemné, RAWy sú mäkké s vyváženými svetlými a vykreslenými tieňmi. Skvelý základ pre ďalšie spracovanie.

Cez husté nasvietené pletivo nefunguje zvyčajne nič. Automatika tvrdohlavo ostrila na pletivo. Inak to nešlo, iba zaostriť manuálne. Vďaka pomôcke – farebnému vykresleniu ostrých kontúr pri ručnom ostrení to bolo jednoduché. Treba na to len trochu zručnosti.

Jepegy fotoaparát dokáže takmer na hotovo podľa nastavení. Trebárs redukcie šumu, farebných profilov, kompenzácie tieňov, kontrastu, ostrosti… Vyvolať RAW podľa nálady a vkusu je možné aj rovno vo fotoaparáte.

Zrada fotografovania zvierat za sklom zoo, najmä keď je sklo dvojité môže byť rozdvojený obraz. Objektív som pre prasiatka na skle „prilepil“ o sklenenú stenu. Vybabrať sa s tým dá väčším odstupom od skla, ale... To zvyčajne nie je možné, pretože na skle sú pri prudkom dennom svetle svetelné prasiatka, ktoré zábery robia šedivými.

Za sklom. Tentoraz som si mohol dovoliť odstup od skla, pretože v interiéri som sa dokázal vyhnúť „prasiatkam“.

To najlepšie

Medzi nastaveniami je aj možnosť vybrať si rozpoznávanie vtákov alebo živých objektov, či skôr tvorov.

Funguje to takmer dokonale. Samozrejme, záleží na motíve záberu a hlavne prípadnom optickom chaose.

Viac o fotoaparáte v rýchlom teste na fotoma.sk.

Zebra má skvele vymyslenú kamufláž. Automatické rozpoznávanie živých objektov ju nedokázalo rozpoznať. To bol asi jediný prípad, kedy ani trochu nezabral. Pruhy na pozadí s ďalšími pruhmi si vypýtalo zaostriť na presný bod.

Vysoký optický výkon

Objektív Olympus M. Zuiko Digital ED 100-400mm F5.0-6.3 IS má skvelý pomer cena - výkon. Vďaka snímaču Micro 4/3 vo fotoaparátoch OM Systému je optický výkon v porovnaní s Full Frame snímačmi na úrovni 200-800mm, čo už je slušný ďalekohľad.

Objektív Olympus M. Zuiko Digital ED 100-400mm F5.0-6.3 IS má skvelý záber 200-800 v prepočte na plný kinofilmový formát.

Za tú cenu netreba čakať ohromujúcu svetelnosť. Vynucuje si nastavenie vyššej citlivosti ISO. To v dnešnej dobe už až tak neprekáža. Na OM-1 ani vyššia citlivosť nie je žiadna obrazová tragédia zapatlaná neznesiteľným šumom.

Rozpoznávanie živých tvorov funguje aj na ľudské postavy. Objektív si doslova sám pýta využiť ho nie len na lov vtákov a zvierat.

Tu je ľahko stráviteľný test objektívu na portály fotoma.sk.

Telo fotoaparátu OM Systém OM-1 si môžete objednať v obchode PROlaika TU.

 

Objektív Olympus M. Zuiko Digital ED 100-400mm F5.0-6.3 IS TU.

 

 

Potešenie nie len mladých lovcov
0 5 with 0
 
počet hodnotení: 0

Komentáre

Pre pridanie komentára sa musíte prihlásiť...