Mária Terézia polarizovaná

Mária Terézia polarizovaná

O filtroch, ktoré vidia pod závoj  /  Vladimir Kampf / 23.11.2020 / 18:55

Použitie polarizačných filtrov vo fotografii je často ohromujúce. Dá sa nimi vidieť za sklo, pod vodu či zhustiť a vyčistiť oblohu. Samozrejme, záleží na fyzike. Nie vždy sa to dá na sto percent a sú situácie, kedy to nie je možné. Všetko je to o fyzike. O odleskoch, uhloch, svetlách, intenzite, účinnosti filtra, zložení skla, kalnej vode a kope ďalších okolností.

Obloha zbavená neposlušných rozlietaných svetiel odrážajúcich sa od prachových častíc.

Iba elektromagnetické žiarenie

Svetlo, ktoré vytvára fotografie, je tiež „iba“ elektromagnetické žiarenie, ktoré kmitá všetkými smermi. Polarizačný filter prepúšťa iba svetlo, ktoré kmitá jedným smerom. Tie ostatné rozlietané svetlá a svetelné efekty z nich dokáže eliminovať tak, aby neboli.

Polarizačný filter dáva vzrušujúce tvorivé možnosti. Rád fotím výklady a odrazy v nich.

Figurína vytiahnutá zo závoja neposlušných odrazených svetiel.

Polarizačné filtre môžu byť pevne nastavené, ako napríklad na okuliaroch či na pevných filtroch. Mám taký maličký aj na objektíve drona. Je vyrobený tak, aby bol čo najúčinnejší aj bez nastavovania.

Väčšinu fotografických polarizačných filtroch však treba závitom pripevniť na objektív, pozrieť sa do hľadáčika či na displej a točiť predným kolieskom objímky filtra zloženého akoby z dvoch sklíčok.

Vytiahnutá obloha a ani voda sa neleskne.

Vďaka polarizačnému filtru vidno lepšie pod hladinu kalnú vodu Dunaja.

Obraz sa pri točení mení, na niektorých miestach tmavne, potom sa rozsvecuje. Raz napríklad vidno odlesky na vode či na skle výkladu a potom nie. Za vhodných okolností sa dá pomocou polarizačného filtra vidieť aj pod vodu alebo za odlesky výkladov.

Svetelný bordel

Je na vkuse fotografa, do akej miery si nastaví (natočí) účinnosť filtra. Môže tak „vychytať“ polarizované svetlo.

Mária Terézia vo výklade schovaná za závojom odrážajúceho sa svetla.

Mária Terézia polarizovaná.

Polarizované svetlo vzniká predovšetkým odrazom od lesklého nekovového povrchu. Trebárs na vode či skle. Polarizované svetlo vzniká aj prechodom cez materiál, ktorý svetlo polarizuje, rozptyľuje ho a vytvára čosi ako hmlistý závoj. Polarizované svetlo sa odráža trebárs aj od prachových častíc vzduchu. Preto pri jeho použití môžeme dosiahnuť napríklad stmavenie oblohy. Hlboká modrá sa počas slnečného dňa skrýva práve za nekontrolovane sa odrážajúcim „svetelným bordelom“, vytvárajúcim sivý závoj.

Eurovea.

Pohľad za sklenené steny Eurovei.

Tu sú polarizačné filtre v ponuke obchodu PROlaika.

Fotograf si môže vybrať rôzne cenové kategórie. V zásade je hlúposť na drahý objektív kupovať lacný filter. Kombinácia drahý objektív a lacný filter kazí obraz oveľa viac ako kombinácia lacného filtra na lacnou objektíve. Filter predsa len vždy obraz trošíčku, trochu či trochu viac kazí. Najdrahšie filtre kresbu nekazia takmer vôbec.

Bez efektu polarizačného filtra.

Polarizačný filter odstránil odlesky skiel okien a odhalil čo je za sklom.

Efekt, ktorému prepadne každý

Smola je, že polarizačné filtre podľa scény a ďalších okolností nemusia polarizovať trebárs celú oblohu naraz, ale len nejakú jej časť. Aj to je o fyzike, ktorá nepustí.

Darmo budem o používaní polarizačných filtrov rozprávať. To treba vidieť a hlavne vyskúšať. Je isté, že jeho efektu prepadne takmer každý.

Polarizačný filter dokáže zvýrazniť a vyčistiť šedivé zahmlené diaľky.

Odporúčam na filtroch nešetriť. V prípade polarizačného netreba kupovať na každý objektív a rozmer závitu filtra objektívov niekoľko kusov. Stačí jeden na ten najväčší priemer a jeho prišraubovanie na objektívy s menšími priemermi riešiť cez redukcie. Tu je ponuka redukcií obchodu PROlaika.

Mária Terézia polarizovaná
5 5 with 1
 
počet hodnotení: 1

Komentáre

Pre pridanie komentára sa musíte prihlásiť...