Lofoty s NIKKOR Z 14-24 mm f/2,8 S

Lofoty s NIKKOR Z 14-24 mm f/2,8 S

Blog  /  Julo Kotus / 31.03.2022 / 10:55

Lofoty, rozprávkovo nádherné súostrovie na severe Nórska. Miesto, kde hory vystupujú z hladiny mora a ukrývajú v sebe nedotknutú divokú prírodu. Ako „rysia šľapaj“ sa dá preložiť názov tohto hlúčika asi osemdesiatich ostrovov, ležiacich za polárnym kruhom. Z jednej strany obmývaný chladnými vodami Nórskeho mora, od pevniny oddelený fjordom Vestfjorden. Hory pôsobia aj ako prirodzená bariéra, ktorá zmierňuje výkyvy počasia smerom k pevnine. Ľudia si práve preto vystavali svoje mestečká s typickými červenými drevenými domčekmi v časti ostrovov krytej pred vetrom a morskými prúdmi. Všetky slová možno nahradiť hoci len jednou fotografiou. Určite sú vám tie pohľady známe, hoci ste tam neboli.

 

Foto: Thomas Langnes, Unsplash

 

Či v zime, či v lete, Lofoty sú úžasným miestom (nielen) pre fotografa. O nádherné scenérie tu určite nie je núdza. Túto nádhernú časť našej planéty sa vo februári vybral navštíviť aj fotograf Marián Kuric. Marián si vybral obdobie, keď ostrovy pokrýva sneh. Odhodlanie krajinárskych fotografov je úctyhodné. Poriadne nespať, mrznúť, moknúť, šliapať za svojimi zábermi množstvo kilometrov s ťažkým batohom. Toľko námahy a sebazaprenia, aby sme my z tepla domova mohli obdivovať našu úžasnú planétu.

 

Lofoty. Foto: Marián Kuric

 

Na svoju cestu na Lofoty si požičal Nikon Z 7. Hoci si už pred časom zadovážil Z 6, predsa len pre krajinára je vysoké rozlíšenie dôležité. Najmä na miestach, kam sa bežne nedostane a chce v obmedzenom čase vyfotiť, čo najkvalitnejšie zábery. A k Nikonu Z 7 s aj krajinársky zoom so širokým ohniskom 14-24 mm f/2,8 S.

 

Mariánova lofotská výbava v akcii - Nikon Z 7 + NIKKOR Z 14-24 mm f/2,8 S

 

NIKKOR 14-24 mm f/2,8 S je ultraširokoulý zoom s konštantnou svetelnosťou f/2,8. Označenie S znamená „SUPERIOR“ a tomu zodpovedá aj obrazová kvalita. Objektív je vyladený pre maximálny optický výkon. Krajinárov poteší aj spoľahlivé utesnenie voči prachu a vlhkosti.

 

Lofoty. Foto: Marián Kuric

 

A ako sa so Zetkovou 14-24 mm Mariánovi fotilo?

„Keď som sa dozvedel, že mi Nikon zapožičia na lofotskú fotoexpedíciu vysnívaný širokáč na Z systém, bol som šťastím bez seba. Jeho predchodca NIKKOR AF-S 14-24 mm na DSLR je stále legenda a ja ho vnímam ako jeho modernejšieho nástupcu. Takú krajinársku „modlu“. Kto by nechcel tento zetkový širokáč so svetelnosťou f/2,8 skúsiť? Moje očakávania boli veľké. 

 

Lofoty. Foto: Marián Kuric

 

Už na obťažkanie a prvý "omak" je cítiť, že je to profík. Všetko na ňom pekne "hrá", lícuje, dielenské spracovanie je príkladné. Nič nezostalo na náhodu. Už nejaký ten piatok vlastním NIKKOR Z 14-30 mm f/4 S a mám ho veľmi rád. Je to môj najobľúbenejší objektív v brašni. Ale 14-24 mm f/2,8 je ešte väčší profík. Pri práci s ním som nenarazil na nijaké jeho nedostatky, skôr naopak. Keď som prvýkrát odfotil nočnú oblohu a „prizoomoval“ rohy fotky, sánka mi začala skákať po lofotských skalách. Pozriem jeden roh - ostré OK, druhý roh - ostré. OK tak ešte raz - ostré, ostré. Ostré rozumej bodové hviezdičky. Ešte som nemal objektív ktorý by v rohoch ani trochu nepotiahol hviezdy. Ta dá! Tu je prvý. Optická kvalita objektívu je neskutočná, kvalita ktorá rozdupala všetko, čo som doteraz na nočné snímky skúsil. Prikladám aj jeden .jpg odfotenej oblohy, kde krásne vidieť kvalitu. Fotka nemá žiadne úpravy, len je vyvolaná z RAW.

 

Nočná obloha. Foto: Marán Kuric

 

Na otázku, či naplnil moje očakávania, by som odpovedal určite áno, dokonca ich predčil. V brašni mi stále ostáva moja 14-30 mm f/4, na ktorej je používanie filtrov jednoduchšie, no lúčenie s týmto objektívom bolo ťažké. Na mojom wishliste určite ostáva poriadne vysoko. Ďakujem Nikon za možnosť vyskúšať si ho.“

 

Marián Kuric je krajinársky fotograf. Fotografovať začal v roku 2011 a postupne sa z hobby fotografovania stalo poslanie. Preto je odhodlaný spávať vonku v zime, v daždi aj vetre hoci aj niekoľko nocí po sebe. Už niekoľko rokov organizuje fotografické expedície a workshopy, na ktorých odovzdáva svoje skúsenosti a know-how. Je členom Asociácie profesionálnych fotografov SR a víťazom či oceneným vo viacerých fotografických súťažiach.

 

Produkty Nikon kúpite v obchode Prolaika tu:

NIKKOR Z 14-24 mm f/2.8 S

Nikon Z 7

 

Lofoty s NIKKOR Z 14-24 mm f/2,8 S
0 5 with 0
 
počet hodnotení: 0

Komentáre

Pre pridanie komentára sa musíte prihlásiť...