Letiská, ako ich nikdy neuvidíme

Letiská, ako ich nikdy neuvidíme

Blog  /  Martin Farkaš / 20.10.2016 / 07:00

Minule ma zaujali fotografie od Christiaana van Heijsta, pilota, ktorý lieta s nákladným lietadlom po celom svete a v kokpite mu nechýba fotoaparát s ktorým zachytáva svet z niekoľkých kilometrov. Dnes bude reč opäť o lietadlách, ale z inej perspetívy.

Množstvo ľudí nadchne, keď vidia nízko letiace lietadlo. Pri pohľade na ten obrovský železný kolos sa zamyslíme nad tým, aké je to úžasné, že sa vie vôbec odlepiť od zeme. Viem, zákony fyziky a tak ďalej. Ale aj tak :)

Dubai International

Na internete nájdete množstvo vydarených fotografií exponovaných blízko letísk, kde je šanca vidieť lietadlo letieť čo najbližšie k vám najväčšia. Väčšinou sú to fotky jedného stroja, či už v peknom svetle, zaujímavej kompozícii, s netradičným pozadím …

Frankfurt am Main

Americký fotograf Mike Kelley poňal prílety a odlety lietadiel svojsky. Vyhotovil v rámci projektu sériu skladaných fotografií na veľkých svetových letiskách. Fotografie vyzerajú skvele a zaujmú najmä svojou netradičnosťou.

Flughafen Zürich

Mike štýl akým fotografie vyhotovil neopisuje. Môžeme sa ale dovtípiť, že ich vznik možno nebol až tak zložitý, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Základom je pevný statív a trpezlivosť :) Ďalej samozrejme fotoaparát s vhodným objektívom – záleží od fotografovanej scény a požadovaného výsledku. Káblová spúšť na pohotovú reakciu a aby sa fotoaparát za žiadny cenu nepohol. Po základných nastaveniach priebežne fotografovať odlietajúce a prilietajúce lietadlá. Poznámkový blok s náčrtkom v ktorých častiach obrazu už mám nejaké lietadlo nebude na zahodenie, aby sa stroje príliš neprekrývali. Po nafotení dostatočného množstva záberov sadnúť za počítač a v editore (napr. Photoshop) fotografie poskladať na seba a „vymaskovať“. Najjednoduchšie to bude na čisto modrej oblohe.

Los Angeles International

Ďalším, možno jednoduchším spôsobom ako na takúto skladanú fotografiu je exponovať jeden hlavný širokouhlý záber a následne fotografovať lietadlá na oblohe teleobjektívom. V postprocese ich z fotiek "vystrihnúť" a vložiť do základnej (širokouhlej) fotografie.

Neviem ako Mike dosiahol „zlepenie“ toľkých fotografií, no za seba môžem napísať, že sa mi výsledok veľmi páči. Veľa krát som si už povedal, že všetko bolo vyfotené a prísť s niečim novým je nemožné. Mnohokrát som sa presvedčil, že nemám pravdu :)

zdroj: mpkelley.com

Tokyo Haneda

Amsterdam Schiphol

London Heathrow

Letiská, ako ich nikdy neuvidíme
5 5 with 2
 
počet hodnotení: 2

Komentáre

Pre pridanie komentára sa musíte prihlásiť...