Káva, vínko, fotografie, ORIENT!

Káva, vínko, fotografie, ORIENT!

Festival La Gacilly - Baden Photo po šiesty raz  /  Vladimir Kampf / 31.08.2023 / 06:00

Vybrať sa na juh od Viedne do kúpeľného mestečka Baden je pre fotografov mimoriadne zaujímavé od polovice júna. V tom čase už po celom meste za každým rohom visia na stenách domov a stoja nainštalované v parkoch veľkoformátové a najmä veľkolepé fotografie autorov z kusa sveta.

Rok 2018 bol začiatkom exkluzívnej spolupráce francúzskeho mesta La Gacilly a rakúskeho Badenu. Fotografický festival odvtedy organizujú každé leto, najskôr v La Gacilly a rok na to preberá ústrednú tému a výstavy Baden. To prinieslo príležitosť obdivovať najlepších svetových fotografov, najskôr na západe nášho kontinentu a potom v srdci Európy.

Bez nich by to nebolo. Silvia a Lois Lammerhuber sú duše a organizátori festivalu.

Festivalu pod holým nebom La Gacilly - Baden Photo svedčí každé počasie. Z vlastnej skúsenosti môžem odporučiť, že najlepší čas na návštevu Badenu a prehliadku obrázkov je po prázdninách. Počasie je vľúdnejšie a káva v niektorej z kaviarní pod veľkoformátovými zábermi chutí v tom čase najlepšie. Aj pohár vínka padne dobre. V horúcich letných dňoch by bol jeho účinok vražedný a zážitok z fotografií ochudobnený.

Najväčší európsky fotofestival pod holým nebom si minulý rok pozrelo v Badene takmer pol milióna návštevníkov.

Kopa výstav je, ako vždy, zadarmo. Šiesty ročník nie je o nič horší od predchádzajúcich. Ako každý ročník, aj tento má základný motív. V roku 2023 je to: ORIENT! Samozrejme, festivalu nechýba ani každoročný záujem o životné prostredie. Ten sa ťahá ako niť medzi fotografiami nestále.

Dokopy 35 výstav je venovaných rôznym aspektom vzťahu medzi ľuďmi, podmienkam a prostrediu v ktorom žijú.

Kto chce striktne dodržať dramaturgiu festivalu a postupovať podľa mapky sedem kilometrov dlhého festivalového chodníka musí začať z návštevníckeho centra na námestí Brusattiplatz. Podujatie je tradične rozdelené na záhradný okruh a mestský okruh. Vo verejnom priestore visí približne 1500 fotografií od najlepších svetových fotografov. Vstup je voľný.

Mapku tohtoročného festivalu a jeho katalóg si môžete stiahnuť TU!

Niektoré vystavené fotografie majú viac než 280 m2.

Hlavná, orientálna časť je zameriava na fotografov z Iránu, Afganistanu a Pakistanu. Tieto tri krajiny prevažne moslimské krajiny s indoeurópskym obyvateľstvom podliehajú zákonom vychádzajúcim z náboženstva a tmárstva.

Pred fotografiou Véronique de Vigueriovej.

Fotografi z týchto krajín sú zástancami pozitívneho myslenia a ambasádormi environmentálneho povedomia. Prichádzajú z kolísky tisícročnej civilizácie a jedinečnej umeleckej kreativity. Fotografi z týchto krajín sú rozhodnutí porušovať konvencie, aby vyvinuli inovatívny štýl a pozerali sa na ľudí a bohov humanistickým pohľadom. K téme ORIENT! vystavujú: Abbas, Gohar Dashti, Ebrahim Noroozi, Maryam Firuzi, Hashem Shakeri, Paul Almasy, Véronique de Viguerie, Fatimah Hossaini, Shah Marai a Wakil Kohsar, Sarah Caron.

Veľký priestor na tohtoročnom festivale dostala Fatimah Hossaini. Ako 14-ročná snívala, že bude maliarkou. Keď mala 24 promovala na Univerzite v Teheráne ako priemyselná inžinierka a zároveň získala diplom fotografie.

Bol som nadšený najmä z pekných a ešte krajších autoriek, ktoré dostali priesor. :) Ale: Neprestávam obdivovať Abbasa.

Abbas Attar toho veľa nenahovoril, ale s nadšením a fortieľom fotil. Preslávili ho zábery z iránskej revolúcie v roku 1979, bol fascinovaný Mexikom a ďalšími krajinami. Tri desaťročia sa zameriaval na zložitý vzťah človeka a náboženstva. Abbas bol dokonalý fotožurnalista s jedinečným okom. La Gacilly Photo Festival prináša v spolupráci s jeho rodinou veľkú retrospektívu.

Abbasove zábery uchvacujú.

Zoznam všetkých autorov aj s ich krátkymi príbehmi nájdete TU.

Festival potrvá do polovice októbra.

Káva, vínko, fotografie, ORIENT!
0 5 with 0
 
počet hodnotení: 0

Komentáre

Pre pridanie komentára sa musíte prihlásiť...