Horský hotel Sliezsky dom, základný tábor fotografov?

Blog  /  Julo Kotus / 07.07.2014 / 00:00
Poznáte to, ako fotografi chceme byť v centre diania, teda v centre fotografovania. Poznáte aj to, že krajina sa vo všeobecnosti najlepšie fotografuje ozdobená nízkymi slnečnými lúčmi. Určite ste už počuli o "zlatej hodinke" (hodina pred západom slnka a hodina po jeho východe).
 
Ilustračná fotografia zachytávajúca hory v neskorom večernom svetle po búrke. (© julo kotus)

To sú uznávané návody, ako sa dopracovať k atraktívnym fotografiám hôr a krajiny všeobecne. Je to logické, nízke slnko krásne modeluje terén, vytvára atraktívne tiene a samo o sebe má príjemný teplý nádych.
 
Ako sa však dostať vysoko do kopcov tak skoro, aby sme už pri východe slnka boli na mieste? Môžete byť ubytovaní v neďalekom meste, o druhej ráno vstať, zaliať kávu a vyraziť ešte za tmy, aby ste boli včas pod kopcami a začali šliapať za svojim vysnívaným záberom. Podobne večer musíte ostať pomerne dlho na kopcoch, aby ste zachytili oranžové lúče slnka. Na návrat dole už neostáva moc času, teda nie po dennom svetle. Existuje ale aj jednoduchšia cesta, využiť ubytovanie čo najbližšie k horám, ktoré chcete fotografovať.
 

Horský hotel Sliezsky dom na okraji Velického plesa pod Gerlachom. (© Horský hotel Sliezsky dom)
 
Potešil som sa, že pri našej fotosúťaži Hory sa objavil ako partner Horský hotel Sliezsky dom. Práve tento spĺňa predpoklady byť východiskovým bodom nielen pre turistov, ale aj pre fotografov, ktorí sa chcú pohodlnejšie a rýchlejšie dostať na miesta, ktoré chcú fotografovať.
 

Pri mojej návšteve svetlo fotografiám neprialo, ale horskí turisti sa odradiť nenechali. :) (© julo kotus)
 
Z Horského hotela Sliezsky dom vyrážajú turisti najmä na náš najvyšší štít Gerlach, ale aj na poľský hrebeň a po ňom na krásnu túru na Východnú Vysokú. Pre menej zdatných turistov je tu možnosť túry po tatranskej magistrále na západ smerom na Batizovské alebo Popradské pleso, alebo na východ na Hrebienok.
 
Horský hotel začiatkom apríla ešte pôsobí veľmi zimne. (© julo kotus)
 
Sliezsky dom vám učaruje nielen svojou polohou, ktorá je pre fotografov zvlášť zaujímavá, ale aj vynikajúcou kuchyňou, wellness a všadeprítomným pokojom. Je úžasné ráno vstať a byť na mieste, byť schopný ihneď fotografovať naše krásne Tatry v tom najkrajšom rannom či večernom svetle. V ktoromkoľvek ročnom období ponúkajú okolité hory čarokrásnu scenériu. Či už chcete len tak romanticky obdivovať bezprostredné okolie alebo si z horským vodcom vyraziť na najvyšší vrch Tatier, Sliezsky dom vám ponúkne pokojné zázemie. A keď sa v horách príliš unavíte či vymrznete, využijete skvelý wellness s výhľadom na Velické pleso, kde zregeneruje vaše telo a zrelaxuje myseľ.
 
 
 
 

 
Ja som sa do Horského hotela dostal v nepriaznivom aprílovom počasí. Samý dážď a hmla a Slnko mi nie a nie vykuknúť, až na pár chvíľ počas jednej prechádzky. Víkend som tu strávil s manželkou a dvojročnou dcérkou. Napriek končiacej zimnej sezóne, uzavretým chodníkom a prevaľujúcej sa hmle bol pobyt zážitkom. Po prechádzkach okolo Velického plesa a po ceste smerom dole do doliny sme sa vymrznutí tešili na hotel. Slušné izby s renovovanými kúpeľňami, profesionálny a zároveň milý personál a naozaj vynikajúca kuchyňa, kde cítiť ruku známeho šéfkuchára Ľubomíra Herka. Poviem Vám, ešte som nikdy nejedol tak jemné a chutné bravčové líčka ako tu! :) Každé jedlo, od rannej omelety po bohatú večeru sme si vychutnali.
 

Wellness sme si naozaj užili. Keď zvolíte správny čas (dopoludnia alebo tesne popoludní), môžete ho mať iba pre seba. :) (© julo kotus)
 
Wellness priestor je útulný a krásny. Ponúka parnú saunu, infrasaunu, vírivku a známe tepidárium či oddychovú miestnosť s nádherným výhľadom na Velické pleso a vodopád. Ak si chcete pobyt ešte viac spríjemniť, môžete si objednať masáž.
 

V letnej sezóne sa návštevníci môžu tešiť aj na vonkajšiu terasu.
 


Hotel nemá špeciálne zariadenia či program pre najmenších a nie je ani takto kocipovaný. Nájdete tu ale detský kútik s hračkami a farbičkami.
 
Hotel je v prvom rade myslený ako príjemné a pokojné miesto na relax, alebo ako východzí bod pre turistov či fotografov. Ak ho vyskúšate, pravdepodobne sa tam budete chcieť vrátiť a veľmi skoro. Tak je tomu aj v mojom prípade. Teším sa na leto a farebnú jeseň v našich horách. Nezabudnite ani vy poslať vydarené zábery z hôr do našej suťaže a ak zaujmete porotu, možno to budete práve vy, kto si vychutná víkendový pobyt v Horskom hoteli Sliezsky dom.
 

Galéria k článku


Horský hotel Sliezsky dom, základný tábor fotografov?
0 5 with 0
 
počet hodnotení: 0

Komentáre

  • Majky Kováč Majky Kováč
    Majky Kováč / 08.07.2014 06:38:00
    PR jak svina, ale aspon logicky. :) Bol som na SD este pred prestavbou, podla fotiek to vyzera o hodne lepsie. Asi pojdem kuknut.
  • Duro Sladek Duro Sladek
    Duro Sladek / 08.07.2014 10:49:00
    uz to nie je teda ta obrovska komancska chata? :)
  • julo kotus julo kotus
    julo kotus / 08.07.2014 14:03:00
    Áno, je to samozrejme aj PR, je to náš partner v súťaži. :) Ale úprimný a zažitý na vlastnej koži.
  • Milosh Milosh Milosh Milosh
    Milosh Milosh / 21.07.2014 17:50:00
    Ako sa zapojím do súťaže o pobyt na Sliezskom dome?
Pre pridanie komentára sa musíte prihlásiť...