Historický festival Vrakuňa 2023

Historický festival Vrakuňa 2023

Po tretíkrát sa konal historický festival vo Vrakuni.  /  Srnec Karol / 28.07.2023 / 06:00

Klub vojenskej histórie Teokratos v spolupráci so Skupinou historického šermu SIC už po tretí raz usporiadali Stredoveký festival Vrakuňa v Bratislave. Festival sa konal vo Vrakunskom parku, keď som bol malý, bol to ešte les. Cieľom festivalu je priblížiť históriu nášho regiónu divákom a to zasadenú nie len do kontextu histórie mestskej časti a mesta, ale v širšom stredoeurópskom kontexte. Je aj pripomenutím vzniku mestskej časti Vrakuňa, ktorý sa datuje do 13. storočia.

Na festivale vystúpilo viac ako 120 účastníkov z 15 skupín a to zo 6 krajín Európy. Okrem stredovekých táborov si návštevníci mohli pozrieť aj prácu remeselníkov, ako sú kožiar, rezbár či kováč.

 

V amfiteátri sa predstavilo bábkové divadielko Dvor zázrakov a žonglér Marek “Slížo” Slíž. Celé podujatie oživovala hudba od stredovekej kapely Szelindek. Festival predstavil aj život v historických táboroch v širšom období, a to od Rímskej ríše, starých Slovanov, stredovekých rytierov až po uhorských šľachticov.

 

Žonglér Marek “Slížo” Slíž.

 

Samuel Ernes Furka ako zástupca uhorskej šľachty.

 

Hlavnými lákadlami podujatia boli zápasy na rytierskom kolbisku, plne kontaktné, strety peších skupín po piatich a záverečná bitka o Vrakuňu.

 

Najatraktívnejšie boli drsné súboje peších bojovníkov. Občas tiekla aj krv.

 

Podujatie som fotografoval ako oficiálny fotograf a tak som sa mohol pohybovať aj mimo priestorov vyhradených pre návštevníkov, napríklad v tesnej blízkosti kolbiska. A veru musel som si dávať pozor, napriek drevenej ohrade, aby som neschytal  nejakú tu ranu mečom, alebo aby do mňa nevrazil niektorý z aktérov boja.

 

Ako oficiálny fotograf musím fotografovať to, čo vyžaduje klient. Nemôžem si sťažovať, mám pomerne voľnú ruku. Prirodzene sa snažím zachytiť atmosféru podujatia, v prvom rade je to ale reportáž. Často využívam fotografovanie detailov, ktoré atmosféru dopĺňajú . Najradšej mám ale štylizované portréty a keď sa mi podarí zachytiť aj nejaké momentky, bez rušivých prvkov.

 

Mám rád momentky bez rušivých prvkov.

 

Účastníci festivalu žijú ako v stredoveku. To je príležitosť zachytiť autentickú historickú činnosť.

 

Na vystúpenia používam najradšej telezoom s vysokou svetelnosťou.

 

Úsmev pre fotografa.

 

Detaily a zátišia pre mňa dotvárajú atmosféru podujatia.

 

Ďalšia momentka, ako vystrihnutá z historického filmu.

 

Párový portrét na želanie.

 

Po skúsenostiach z predchádzajúcich ročníkov som si k fotoaparátu zobral objektívy pokrývajúce rozsah 14 až 200 mm. V blízkosti kolbiska som najviac využíval FE 24-70/2,8 GM. Na momentky z táborov a vystúpení FE 70-200/2,8 GM OSS a portréty som fotografoval  s FE 135/1,8 GM. S FE 14/1,8 G som urobil len pár záberov.


 

V prestávkach rád fotografujem inscenované portréty.

 

Aby som zbytočne neplnil karty obrovskými 60 Mpx súbormi, zmenil som rozlíšenie na 28 Mpx, ale ponechal som formát RAW. Pri postprocesingu sa hodí najširší dynamický rozsah, pretože svetelné podmienky bývajú ťažké, protisvetlo, vysoký kontrast svetla a tieňov.

Z cca 1700 fotografii som vybral približne 400, ktoré som upravil jednotným štýlom.

 

Vybavenie:

Sony A7R V

Sony FE 135/1,8 GM

Sony FE 24-70/2,8 GM II

Sony FE 70-200/2,8 GM OSS

Sony FE 14/1,8 G

 

Odporúčané články:

Fotografovanie historických podujatí

 

Tipy na akcie:

Korunovačné dni Bratislava

Rytieri na Devíne

Historický festival Vrakuňa 2023
0 5 with 0
 
počet hodnotení: 0

Komentáre

Pre pridanie komentára sa musíte prihlásiť...