DXO PureRAW 4 + Superresolution

DXO PureRAW 4 + Superresolution

Moje vylepšené workflow pre najvyššiu technickú kvalitu fotografii.  /  Srnec Karol / 13.03.2024 / 06:00

Nedávno vyššla nová verzia programu DXO PureRAW. Sama o sebe vie výrazne zlepšiť technickú kvalitu fotografii. Pripojte k tomu superresolution progamu Lightroom a získate fotografie ďaleko presahujúce potenciál snímača fotoaparátu a objektívov, ktoré vlastníte.

 

Aktuálnou témou je AI. Umelá inteligencia nám pomáha pri zaostrovaní, pri spracovaní obrazu a vie dokonca plne nahradiť tvorbu fotografii v niektorých oblastiach. AI pri automatickom zaostrovaní je vynikajúcim pomocníkom. Vie detekovať objekty a prispôsobovať zaostrovanie vášmu štýlu fotografovania. AI pri spracovaní fotografii vie výrazne potlačiť šum, korigovať chyb objektívov a zväčšiť rozlíšenie. Nedávno bola predstavená 4. generácia programu DXO PureRAW, ktorý používam už roky. Vie ešte efektívnejšie doostrovať a odšumovať fotografie a korigovať chyby objektívov. Tento program sa stal neodmysliteľnou súčasťou môjho workflow spracovania fotografii v programe Adobe Lightroom Classic CC. Teraz vyšla verzia 4, ktorá je ešte lepšia.

 

Havrana som fotil s Canon EOS R6 Mark II a objektívom RF 200-800/6,3-9 IS USM. Citlivosť ISO 1250.

 

Ak by som chcel tlačiť vo Fine Art kvalite, odporúčané max. rozlíšenie by bolo 63,5 x 42,3 cm.

DXO PureRAW 4

Adobe Lightroom Classic CC má funkciu Denoise, ktorá veľmi dobre potláča šum. Nie je možné ju ale kombinovať s inými funkciami využívajúcimi AI, zväčšením rozlíšenia a lepším demozaikovaním. Všetky tieto tri funkcie v sebe spája DXO PureRAW 4. Funguje ako samostatný program, alebo plugin pre Lightroom. Je na vás, či program použijete na jednotlivé zábery, alebo dávkovo na všetko, čo ste nafotili.

Výstupom DXO PureRAW 4 sú súbory DNG. To sú univerzálne RAW-y, ktoré môžete spracovať v ľubovoľnom RAW konvertore.

Novinky v DXO PureRAW 4

V aplikácii DxO PureRAW 4 sú k dispozícii dve úrovne spracovania DeepPRIME: DeepPRIME a DeepPRIME XD2. Oba algoritmy znižujú šum, zvyšujú jasnosť a čistia výsledky zo snímača fotoaparátu, ale novší režim DeepPRIME XD2 vyžaduje intenzívnejšie spracovanie.

Zatiaľ čo pôvodné spracovanie DeepPRIME zostáva najlepšou voľbou pre snímky, pri ktorých je požadovaný určitý stupeň extrakcie detailov, DeepPRIME XD2 poskytuje ešte jemnejšie detaily na snímkach s vysokým aj nízkym ISO vďaka zložitejšiemu algoritmu. Očakávajte fotografie bez šumu, s hladším rozostrením, jemnejšími textúrami a realistickejšími a prirodzenejšími farbami.

Táto najnovšia iterácia softvéru ponúka aj vylepšenú korekciu mäkkosti objektívu. Ide o proces, ktorý umožňujú optické moduly DxO, pri ktorom sa matematické modely vyvíjajú na základe pozorovania výkonu každého objektívu v celom zornom poli a rozsahu ohniskových vzdialeností.

Toto modelovanie zabezpečuje, že sa na celý obraz aplikujú presné, postupné úrovne doostrenia v priamej reakcii na nameraný výkon objektívu.

Verzia 4 zavádza novú úroveň kontroly prostredníctvom pridania nových posuvníkov, ako sú Luminance (Svetelnosť) a Force Details (Vynútiť detaily).

Okrem toho nový widget rozpozná, keď sú pripojené pamäťové karty a externé disky, a automaticky spustí DxO PureRAW 4, aby fotografi mohli rýchlo začať prijímať a spracúvať nespracované súbory. Widget funguje aj ako centrum, ktoré fotografov informuje o stave úloh. Novinkou vo verzii 4 je aj to, že fotografi teraz môžu používať pokročilé dávkové premenovanie.

A napokon, verzia 4 umožňuje používateľom pri prezeraní snímok po spracovaní porovnávať rôzne výstupné súbory (DNG, TIFF, JPEG) s pôvodným súborom RAW a má prepracované okno spracovania pre vyššiu efektivitu.

DeepPRIME XD2 je kompatibilný s fotoaparátmi takmer všetkých hlavných výrobcov vrátane Canon, DJI, Hasselblad, Nikon, Panasonic, Pentax, Olympus/OM System, Sony, Leica a ďalších. DeepPRIME XD2 bude v blízkej budúcnosti podporovať súbory Fujifilm X-Trans.

 

Priamo z prostredia Lightroomu vyvoláte plugin DXO PureRAW 4.

 

Prostredie programu DXO PureRAW 4.

 

Upravený záber je ostrejší, bez šumu a s perfektne korigovanými chybami objektívu.

Superresolution

DXO PureRAW 4 odstraňuje šum, zvyšuje ostrosť a koriguje chyby objektívov. Niekedy ale potrebujete vyššie rozlíšenie, aké poskytuje váš fotoaparát. DXO PureRAW 4 nevie zvýšiť rozlíšenie. Vie ho ale Lightroom. Funkcia Superresolution zvýši rozlíšenie na štvornásobok. Vie to nadmieru dobre. Využíva AI a tak na výslednej vylepšenej fotografii prakticky nevidíte, že bola zväčšená. Z 24 Mpx záberov urobíte takmer 100 Mpx!

 

Panel funkcie Superresolution. nemá žiadne nastavenia, len stlačíte Enhance.

 

Porovnanie vylepšeného záberu s rozlíšením takmer 100 Mpx (vľavo) so záberom s rozlíšením 24 Mpx.

 

Vo Fine Art kvalite môžem tlačiť fotografiu o rozmere aj viac ako 127 x 85 cm.

 

Tip: Niekedy, aby fotografia nepôsobila tak digitálne, zmenším rozlíšenie o 33%, čím mierne potlačím efekt dig. zväčšenia. Potom pridám veľmi jemný efekt filmového zrna pre analógovejší vzhľad.

 

Finálny záber aj po úpravách pre analógovejší vzhľad.

Záver

Fotografujte do formátu RAW a nechávajte si originálne zábery. Neviete, čo prinesie budúcnosť. O niekoľko rok môžu DXO aj Lightroom spracovať RAW ešte lepšie.

https://www.dxo.com/dxo-pureraw/

DXO PureRAW 4 + Superresolution
5 5 with 1
 
počet hodnotení: 1

Komentáre

Pre pridanie komentára sa musíte prihlásiť...