Dobrá voľba pre začiatok

Dobrá voľba pre začiatok

Olympus E-M10 Mk.III S s objektívom M. Zuiko Digital ED 14-42mm f 3.5-5.6II R  /  Vladimir Kampf / 28.01.2022 / 20:10

Iba teraz až do vypredania zásob môžete v ponuke obchodu PROlaika.sk nájsť v akcii fotoaparát Olympus E-M10 Mk.III S s objektívom M. Zuiko Digital ED 14-42mm f 3.5-5.6II R.

Malý milý spoločník na každý deň.

Kit jednoduchej bezzrkadlovky s výmennými objektívmi je so základným zoomom o stovku lacnejší! Je načase zamilovať sa hlbšie do fotografie a začať ju brať vážne. Tento model fotoaparátu je na prechod ideálnym kamarátom.

JEPEG rovno z fotoaparátu.

V Lightroome upravený RAW vyexportovaný ako JEPG.

Nebývam nadšený, keď mi dajú do ruky tie najjednoduchšie modely, aby som ich vyskúšal a napísal, čo si o nich myslím. Zvyčajne vždy narazím na nejaké obmedzenie, ktoré ma rozladí. Výrobcovia samozrejme nenadupú ten najjednoduchší model tými najlepšími vychytávkami a možnosťami nastavení. V tomto ma Olympus E-M10 Mk.III S prekvapil. Mal som ho síce len cez noc doma a pár hodín v uliciach, ale ani raz ma nerozladil. Skôr naopak.

Ja a Mária Terézia.

Slabosť pre retromašinky

V striebornom prevedení mi spôsoboval rozkoš. Mal som v to dopoludnie tri stretnutia a všade zabodoval. Najprv na tlačovke v bratislavskej Bibiane ho komentoval jeden z kameramanov. Že, je super maličky, pekný a že kto nenaháňa megapixely a veľkosť čipov s ním musí byť spokojný. Hodinu na to som už sedel na káve s riaditeľom Migračného úradu. Aj jeho zaujal, usmial sa naň uznanlivo zakýval hlavou. O ďalšiu hodinu si ho tiež všimla manažérka komunikácie Múzea mesta Bratislavy a pridala pár pekných slov. Pre retromašinky má vraj slabosť.

Čulmil. JEPEG z fotoaparátu.

Čulmil. JEPEG z RAWu.

Napadlo mi: Možno by som na taký fotoaparát mohol začať baliť baby. Alebo naopak: Vedel by som si predstaviť, že nejaká fotografka by s takou vecičku mohla ohurovať chlapov. V záujme korektnej informovanosti dodávam, že teraz nekorektne žartujem.

S touto mašinkou môže vyzerať aj úplný laik ako znalec. A ani sa pri tom nemusí namáhať. Na dobré fotky mu stačí iba stláčať spúšť.

Okrem toho, že s týmto fotoaprátom môže jeho majiteľ zaujať, prináša aj niekoľko ďalších dôvodov rozhodnúť sa pre tento model, ak chce začať brať fotografiu vážnejšie. Prečo si kúpiť práve Olympus E-M10 Mk.III S s objektívom M. Zuiko Digital ED 14-42mm f 3.5-5.6II R a nespoľahnúť sa iba na smartfón?

Mať doma po ruke okrem mobilu aj fotoaparát nikdy nie je na škodu.

Myslenie

Ak sa začínajúci fotograf zamotá a dostane do bezradnej situácie, môže nechať rozmýšľať za seba prístrojček, ktorý drží v rukách. Myslenie môžete nechať na neho na sto percent, ale stačí prepnúť volič programov do inej polohy, ktorej rozumejú profesionály, a pustiť sa do toho s vlastným rozumom.

Jedna z pokročilých programopvých automatík. Nočná obloha z ruky.

Začiatočníkov prekvapí jednoduchosť ovládania AP (Advanced Programs) do ktorých sú zahrnuté režimy nočných fotografií Live Composite či Live Time, k tomu Tichý režim pre fotenie na koncertoch, Multiple Exposure pre umelecké chúťky obrazu zloženého z viacero záberov, HDR pre vyrovnanie tmavých a svetlých častí fotografie, Panorama a Bracketing na vytvorenie viac fotografií za sebou v niekoľkých expozičných úpravách. Niektoré sú trochu zjednodušené, ale v menu ich nájdete aj na inom mieste s podrobnejšími nastaveniami.

 

 

Kreativita

Po nastavení programu ART sú k dispozície umelecké filtre, vrátané nového výstredného a drsného Bleach Bypass. Vo fotoaparáte je ich 15, niektoré majú 2 alebo 3 varianty. K filtrom je možné jednoduché pridať ďalšie efekty či vylepšenia. Napríklad vinetáciu, rámik, lokálne rozostrenie. Ak netušíte o čom to je stačí si nastavenia vyskúšať a spomedzi efektov vybrať podľa nálady a vkusu. Niekto to rád čiernobiele, zrnité, iný hladké, pastelové, do studena, do zlatista…

Voľba akýchkoľvek režimov je vďaka ukážkovým fotografiám jasná na prvý pohľad.

Snímač

Fotoaparát má 16-megový Live MOS snímač. Je stabilizovaný v 5 osiach. Účinnosť stabilizácie je až 4EV. Pre laikov je to slušná hodnota eliminovania roztrasenia fotografií pri fotení z ruky pri dlhších časoch. Zabudované je čistenie snímača ultrazvukovým otrasom pri každom zapnutí. Stačí byť len trochu opatrný a s prachom na ňom si netreba robiť starosti. 16-mega v pohode stačí na dobré fotky.

Najnižší rad bezzrkadloviem OM má od svojich drahších bračekov vyšších modelov to najlepšie v zjednodušenej forme.

Citlivosť

Základná citlivosť čipu je ISO 200. Je nastaviteľná automaticky alebo manuálne v rozsahu ISO 100 - 25600. Pri využití kreatívnych a pokročilých programových nastavení si fotoaparát sám spúšťa redukciu šumu. Pri ostatných nastaveniach je možné nastaviť silu redukcie šumu v troch krokoch.

Ani v tmavých zákutiach nemá fotoaparát vážny problém so šumom.

Rýchlosť snímania

Okrem jednotlivých záberov ponúka aj sériové snímanie, pomalšie a rýchlejšie. Maximum je 8,6 obrázkov za sekundu. Do dočasnej pamäte fotoaparátu, z ktorej putujú obrázky na kartu, sa ich zmestí 22 vo formáte RAW. Skvelé sú protiotrasový režim a samospúšť.

Poriadok musí byť. Olympus E-M10 Mk.III S stíha v akýchkoľvek situáciách.

Blesk

Výklopný vstavaný blesk vyskakuje jednoduchým stlačením gombíka. Telu fotoaparátu nechýba ani pätica pre pripojenie výkonnejšieho externého blesku.

Blesk vyskakuje tradične z hornej hlavy fotoaparátu.

Video

Video zaznamenáva v rozlíšení 4K, Full HD alebo HD. Vstavaný mikrofón zachytáva stereo zvuk.Kto chce vedieť viac a vyzná sa v technických detailoch, nech sa páči, tu je produktová karta Výklopný displej vždy poteší.Olympus E-M10 Mk.III S s objektívom M. Zuiko Digital ED 14-42mm f 3.5-5.6II R.

Dobrá voľba pre začiatok
0 5 with 0
 
počet hodnotení: 0

Komentáre

  • Vladimír Šmehlík / 02.02.2022 04:50:51
    Prečo mi ten článok zo všetkého najviac pripomína reklamné žvatlanie ?
  • Vladimír Šmehlík / 02.02.2022 04:50:51
    Prečo mi ten článok zo všetkého najviac pripomína reklamné žvatlanie ?
    Michal Lindner / 15.02.2022 18:00:05
    Ja v clankoch pisem aj negativa na ktore pridem, ale ma to potom ten nedostatok, ze sa potom zastupcovia znaciek boja zapozicat techniku na recenziu. A ked nieco pozicaju, tak az po tom, co uz to bolo v aj v zena a zivot, ci podobnych tlacovinach, kde sice taketo informacie nikto nehlada, ale mozu sa pochvalit, ze bol zverejneny clanok "s testom" plny superlativov.
  • Michal Lindner / 15.02.2022 18:00:05
    Ja v clankoch pisem aj negativa na ktore pridem, ale ma to potom ten nedostatok, ze sa potom zastupcovia znaciek boja zapozicat techniku na recenziu. A ked nieco pozicaju, tak az po tom, co uz to bolo v aj v zena a zivot, ci podobnych tlacovinach, kde sice taketo informacie nikto nehlada, ale mozu sa pochvalit, ze bol zverejneny clanok "s testom" plny superlativov.
    Vladimír Šmehlík / 17.02.2022 13:02:38
    Oooo, to je pre mňa nový pohľad na testy. Teda v testoch je treba hľadať konkrétne veci, ktoré od foťáku chcem. Ak tam spomenute nie su, tak je to mínus fotáku a nie chýbajuca informácia. V tomto konkrétnom teste by som teda ako mínus vypichol chýbajúcu odolnosť voči vode ,pravdepodobne krkolomné ovládanie a zastaralý snímač so starým procesorom. Ach jaj.
  • Viliam Olsavsky / 11.07.2022 11:32:12
    Na proklamovanom fotaku mi chyba na prednej strane logo M10iiis,
Pre pridanie komentára sa musíte prihlásiť...