Boli sme na predstavení Nikon noviniek

Boli sme na predstavení Nikon noviniek

Blog  /  Martin Farkaš / 23.08.2016 / 07:00

Spoločnosť Nikon nedávno predstavila niekoľko nových produktov, medzi ktorými nechýbal ani veľmi zaujímavý svetelný objektív AF-S NIKKOR 105 mm f/1,4E ED, alebo amatérska zrkadlovka D3400.

Nová základná zrkadlovka pre začiatočníkov, Nikon D3400 prináša niekoľko zaujímavostí, ktoré nám predstavil špecialista na Nikon techniku Filip Barták. Tak, ako sa už stalo príjemným zvykom v rade D3xxx, aj novinka obsahuje fotografického sprievodcu, ktorý bude užívateľov inštruovať o tom, ako fotoaparát správne nastaviť v rôznych situáciách. Je podrobnejší a prívetivejší ako ten predchádzajúci :)

Zaujímavosťou je, že D3400 už neobsahuje Wi-Fi modul. Bezdrôtovú komunikáciu medzi fotoaparátom a chytrým zariadením zabezpečuje Bluetooth, ktorý je menej energeticky náročný a v dnešnej dobe pomerne rýchly. Šetrí sa tak batéria vo fotoaparáte aj v zariadení. Prepojenie môže byť preto dlhodobé. Nastavenia zdieľania sú rôzne, no zaujme to, ktoré odosiela všetky fotografie (v menšom rozlíšení) okamžite do chytrého zariadenia. Spojenie funguje aj naopak. Smartfón môžete využiť ako GPS logger, alebo vás upozorní, že pre váš fotoaparát je dostupný nový firmware.

Vo fotoaparáte môžete vykonávať základné úpravy farieb, kontrastu, jasu, … Môžete tiež zvoliť funkciu orezania fotografie, ktorá funguje veľmi jednoducho. Stačí si fotografiu na displeji priblížiť tak, ako sa vám páči a potom pomocou príslušného tlačidla uložíte aktuálne zobrazený výrez. Šikovné je, že ak urobíte akúkoľvek úpravu, uloží sa ako nový súbor. To znamená, že zdrojová fotografia zostáva neporušená a vy sa k nej môžete kedykoľvek vrátiť.

Presuňme sa zo základnej triedy do tej profíckej. Spoločnosť Nikon nedávno predstavila nový krátky teleobjektív s vysokou svetelnosťou, určený predovšetkým na portréty. Áno, máme na mysli AF-S NIKKOR 105 mm f/1,4E ED, ktorý je jediným svojho druhu a krásne dopĺňa profi line-up pevných objektívov so svetelnosťou f/1.4. Na prezentácii sme mali možnosť si ho poobzerať a aj vyskúšať.

Objektív je riadny „maco“. Svedčí o tom aj priemer filtrovej obruby, ktorý má 82mm. Váha je tiež úctyhodná (985g) a napovedá nám, že v tubuse sa bude nachádzať množstvo šošoviek (14 členov v 9 skupinách).

Všetkých zaujímalo, ako pracuje automatické zaostrovanie. Niektorí boli z rýchlosti sklamaní, iným to neprekážalo. Zaostrovanie totiž nie je najrýchlejšie, ale podľa nás je omnoho dôležitejšia presnosť zaostrenia. A tá je vynikajúca!

Objektív má aj iné prvenstvo. Je to prvý „malý“ objektív, ktorý je vybavený fluoritovými vrstvami. Takto ošetrené sú len najnovšie supertelobjektívy typu 800mm f/5.6. Fluorivé vrstvy na prednom aj zadnom člene zabezpečujú jednoduchšie čistenie od nečistôt.

Opticky novému objektívu nie je čo vytknúť. Priclonením získate len väčšiu hĺbku ostrosti. Kvalita obrazu zostáva takmer nezmenená – od počiatočnej clony je na špičkovej úrovni.

Boli sme na predstavení Nikon noviniek
0 5 with 0
 
počet hodnotení: 0

Komentáre

  • Lukáš Nagy / 23.08.2016 12:30:14
    no ja som brutálne zvedavý na recenziu tej 105! vyzerá to brutálne!
  • Michal Lindner / 23.08.2016 18:36:56
    Zvycajne sa pisu superlativy o rychlosti zaostrovania, tu je to napisane velmi opatrne, takze to asi nie je ziadna slava. Podbny pripad je asi Canon EF 85/1.2L II USM, co tiez nie je ziadny rychlik v zaostrovani. Ake to je v porovnani s nim?
  • Michal Lindner / 23.08.2016 18:36:56
    Zvycajne sa pisu superlativy o rychlosti zaostrovania, tu je to napisane velmi opatrne, takze to asi nie je ziadna slava. Podbny pripad je asi Canon EF 85/1.2L II USM, co tiez nie je ziadny rychlik v zaostrovani. Ake to je v porovnani s nim?
    Martin Farkaš / 24.08.2016 11:03:51
    Canon EF 85/1.2L II USM nemá úplne najpomalší AF. Motor sa hýbe rýchlo, len ak chce preostriť, má dlhú dráhu. Pokiaľ si pamätám, tak cca 300°. Je to zrejme kvôli pohybu veľkých optických členov, neviem. Nikon 105/1.4 má asi tretinovú dráhu zaostrovania a AF motor nie je tak svižný. Nevnímam to ako mínus, pretože ako som aj vyššie v článku napísal, pri tomto objektíve je dôležitejšia presnosť zaostrenia.
Pre pridanie komentára sa musíte prihlásiť...