Video kamerou alebo fotoaparátom?

Video kamerou alebo fotoaparátom?

Blog  /  Vladimir Kampf / 12.07.2017 / 07:00

Situácia je čoraz neprehľadnejšia. Najmä, keď sú už rozdiely medzi videokamerami a fotoaparátmi schopnými aj nakrúcať video takmer zotreté. Moderné kamery dokážu pohotovo fotografovať v dobrom rozlíšení a fotoaparáty dnes už točia videá do rovnakých formátov ako kamery. Najpoužívanejším formátom súčasnosti je H.264 (MP4, AVCHD.)

Ovládanie videozáznamu

Kamera +

Kde sú tie časy, keď mali kamerami pocit, že tí s fotoaparátmi sú niekde úplne inde, a fotografi sa s rešpektom pozerali na kolegov s kamerami. Istý čas mali kameramani doslova akoby prednosť pred fotografmi. Technika, ktorú vláčili, pôsobila honosne a zložito.

Aj dnes majú vážnejšie kamery niekoľko desaitok ovládacích prvkov (gombíkov, páčiek a prepínačov), ktoré im dodávajú na vážnosti. Stačí sa však zadívať a po chvíli je to skúsenému fotografovi jasné. Menu fotoaparátov je prispôsobené v prvom rade na fotografovanie. Nastavenie parametrov pre video je na prvý pohľad zložitejšie. Ale keď ho berieme ako dlhú rýchlu sériu obrázkov (jednotlivých fotografií), je to v podstate jedno. Záleží, či niekto myslí ako kameraman alebo ako fotograf.

Panasonic HDC-Z10000E 3D/2D kamera akoby bolo v gombíkovej vojne s kameramanmi.

Panasonic HDC-Z10000E 3D/2D. Pre laika na pohľad komplikované ovládanie, ktoré dodáva tejto vážnej kamere na vážnosti.

Konštrukcia

Kamera +

Zdá sa, že doba a pokrok fandí fotoaparátom, ktoré vedia nakrúcať. Lenže konštrukcia videokamier ešte zatiaľ uľahčuje nakrúcanie. Kamerou sa pohodlnejšie fotografuje ako fotoaparátom nakrúca. Fotoaparáty sa v boji o prežitie stávajú nekompromisnými zabijakmi videokamier.

Svetovou jednotkou vo výrobe kamier je tradične Sony. Sony Handycam HDR-CX900E je ich lepšia kamerka do ruky.

Kamery sú konštruované tak, aby sadli do ruky a dalo sa s nimi pohodlne nakrúcať.

Zoom

Kamera +

Fotoaparáty zatiaľ nemajú jednoduchú možnosť plynule elektronicky zoomovať. Mimochodom: Zoomovanie sa v profesionálnom svete veľmi nenosí. Efektné je počas priamych prenosov s veľkými kamerami na statívoch, keď obraz pomaly cúva (rozširuje sa) ale sa približuje (zužuje sa) až do neuveriteľných extrémov ohniskových vzdialeností. Počas pochovávania Jána Pavla II. v Bazilike svätého Petra vo Vatikáne ma doslova uchvacovali takéto zábery z rôznych detailov, ktoré sa otvorili na celý chrám. To umožňujú aj menšie kamerky, ale nie je to ono, ako z veľkého profi modelu.

Zoomovanie je pasia pre začínajúcich kameramanov. Často to s ním preháňajú až tak, že sa na ich zábery nedá pozerať. Napodiv veľké spravodajské stanice majú zoomovanie počas záberu často zakázané a používajú ho len niekedy, keď je na to naozaj dôvod. Dnes je lepšie premyslieť si záber bez nutnosti veľa hýbať kamerou. Jedným z dôvodov je aj priepastne lepšie rozlíšenie obrazu. Urobiť statický záber, na ktorý sa stačí zadívať raz na jedno miesto a potom na druhé, kde sa niečo deje, by bolo ešte pred pár rokmi neprozreteľné, pretože videoobraz bol technicky oproti dnešku mizerný. Preto bolo účelné „behať“  kamerou, loviť celky a prechádzať do detailov.

Stabilizácia

Kamera +

V minulosti mali fotoaparáty horšiu stabilizáciu obrazu ako akékoľvek kamery. Dnes už duálna stabilizácia čipu a objektívu, ktorú nasadili do boja Olympus a Panasonic, dokáže kamerám konkurovať. Ale ešte stále to nie je ono. Kamera lepšie sedí v ruke na nakrúcanie. Na fotoaparát treba dokúpiť alebo vymyslieť rôzne vychytávky, rúčky, držadlá, monopody... Aj napriek tomu zostávajú niektoré ovládacie prvky neoperatívne. To majú kamery už dávno upratané.

Pri premyslenom filmovaní však tento nedostatok až tak neprekáža. Najmä, keď si videograf tvrdohlavo ide za svojim a každý záber má premyslený, zo statívu s manuálnymi nastaveniami. Potom nejaký menej operatívny gombík neprekáža. Je čas.

Superzoom Panasonic Lumix DMC-FZ2000, sa najviac približuje kamerám a pritom zostáva fotoaparátom.

Panasonic Lumix DMC-FZ2000 má na fotoaparát veľký rozsah zoomu, stabilizátory a aj prvky z kamery, ako je napríklad vstavaný ND filter.

Filmový vzhľad

Fotoaparát +

Fotoaparáty majú väčšie čipy ako kamery a kopu možností zvoliť si objektív podľa chuti. Obraz z fotoaparátov vyzerá viac filmovejšie, z kamery televíznejšie.

Zaostrovanie

Kamera +

Väčšina fotoaparátov a objektívov k fotoaparátom zaostruje hlučne. Hluk je nepriateľom zvuku. Digitálne plnoformátové zrkadlovky alebo aj mirror less fotoaparáty majú väčšie čipy ako kamery a tým je aj hĺbka ostrosti menšia. Pri nakrúcaní premysleného videa preto treba využiť profesionále filmárske postupy a používať pevné zaostrovanie s ručným preostrovaním. Tak ako pri zoomovaní bez tichého motorčeka aj tu platí, že vrtenie krúžkami na objektíve vedie k rozhýbaniu obrazu. Ani opatrnosť nepomáha. Z vlastných skúseností viem, že sústredené, nežné zoomovanie odpútava pozornosť od kopy ďalších vecí, ktoré treba sledovať.

Menšia hĺbka ostrosti tak dokáže dodať záberom už spomínaný filmový vzhľad. Novinky spomedzi bezzrkadloviek dávajú možnosť na zaostrovanie využiť dotykový displej. Najmä vlajkové lode Panasonic Lumix DMC-GH5 a Olympus OM-D E-M1 Mark II., ale aj niektorí ich mladší bračekovia preostrujú video presne a nežne. Stačí v správnom čase jemne priložiť na miesto preostrenia na displeji prst a už to ide samo. Táto veľmi praktická funkcia ma tak nadchla, že som si dokázal veľmi rýchlo zamastiť displej. Potom som zistil, že dotykové pero nemastí a funguje lepšie ako prst. Odvtedy nosím k fotoaparátu aj pero. 

Panasonic Lumix DMC-GH5 je fotoaparát nadupadný videofunkciami.

Olympus OM-D E-M1 Mark II ponúka v menu funkciu plynulejšieho kamerového zaostrovania.

Samozrejme, veľmi dobrými kamerami sú aj modely od Nikonu a Canonu. Najmä legendárny model Canon EOS 5D Mark II podkopal autoritu zástancov kamier. Nakrútili nim už filmy a televízne seriály. "Päťdéčke" vo videu na krk vždy dýchali modely radu GH od Panasonicu.

Canon EOS 5D Mk.III.

Ani Nikon sa nedal a niektorými svojimi modelmi sa doťahoval  na kamery.

Z ruky

Kamera +

Na akčné nakrúcanie dovolenkových zážitkov a domácich cestopisov, keď turista na premyslené zábery nemá veľa času, je stále lepšia kamera do ruky.

Športovým akčným kamerkám, ktoré majú dôsledne vymyslenú čipovú a softvérovú stabilizáciu a sú cestovateľmi často veľmi efektne a efektívne využívané, kríva záznam zvuku. Z mnohých je obraz naozaj skvelý. Ale! Reklamné zábery s nimi nakrútené sú dôsledne premyslené a patrične postprodukčne upravené. Očakávať zázrak len preto, že mám super model kamerky, ktorá dokáže kopu zaujímavých vecí, je viac zbožné želanie. Okrem toho aj akčné zábery po chvíli začínajú nudiť, ak je ich veľa a sú stále o tom istom. Sami pozornosť neudržia aj napriek tomu, že sú efektné.

Novinka Sony ActionCam FDR-X3000 s ovládačom má aj možnosť pripojenia externého mikrofónu.

Sony ActionCam FDR-X3000 s ovládačom. Akčné kamery sú v móde. Obraz zo značkových modelov je dobrý.

Základný záznam zvuku

Kamera +

Nedá sa očakávať, že dve úbohé dieročky na fotoaparátoch zanamenajú lepší zvuk ako „viacdieročkové“ mikrofóny na videokamerách.

Samozrejme, na drahšie modely kamier a fotoaparátov sa dá pripojiť externý mikrofón akejkoľvek kvality. Na štandardné nakrúcanie videí s precíznym „uchom“, ktorému nič neunikne, odporúčam tento overený model RODE Stereo VideoMic:

RODE Stereo VideoMic vyzerá neohrabane, ale sluch má skvelý.

Či už s fotoaparátom alebo s kamerou, pri záberoch hovoriacej hlavy je dôležité mať mikrofón čo najbližšie k ústam, aby sa do zvuku zbytočne nemiešali iné ruchy. Riešením je mikrofón na klopu na predlžovacom kábliku zapojený do prístroja alebo prenos zvuku bezdrôtovou súpravou. Zaujímavou a jednoduchou novinkou je súprava Nikon ME-W1.

Nedajte sa zmiasť výrobcom a názvom zariadenia. Súprava pasuje rovnako dobre aj na ostatné značky kamier a fotoaparátov, ktoré majú vstup pre externý mikrofón.

Zaznamenávať zvuk na diaľku je dôležité aj pri použití dlhého ohniska objektívu. Uši treba mať na mieste, ktoré má kamera i fotoaparát v zábere. Zaznamenávať zvuk hneď pri fotoaparáte a na displeji vidieť vzdialený dej nepôsobí dobre.

Napriek tomu, že som posadnutý nakrúcaním na fotoaparáty, napočítal som tu oveľa viac plusov, prečo použiť na video skôr kameru ako foťák. Všetky tieto nedokonalosti však majú jednu spoločnú výhodu. Ak ich chcem prekonať, musím viac premýšľať, ako na to. A to ma baví.

Nakoniec to najťažšie. Čo tam po snímaní. Dobrý strih vyžaduje oveľa viac času ako nakrútenie záberov. Je úplne jedno, či kamerou alebo fotoaparátom.

Video kamerou alebo fotoaparátom?
0 5 with 0
 
počet hodnotení: 0

Komentáre

Pre pridanie komentára sa musíte prihlásiť...