Techtle mechtle v tvrdom svetle

Techtle mechtle v tvrdom svetle

Od podlahy je svet iný  /  Vladimir Kampf / 31.03.2021 / 20:40

Ostrieľaní profíci nad ním ohŕňajú nos. Sú presvedčení, že tvrdé svetlo je jedna z najhorších vecí, ktorá ich môže postihnúť. Je to len predsudok a vžitá predstava. Profesionál sa nedá odradiť ani tvrdým svetlom.

Užiť si tvrdé svetlo sa dá kdekoľvek.

Polarizovanie v Nikiszowci

Naozaj tvrdé svetlo som si užil v poľskom baníckom sídlisku Nikiszowiec, ktoré je okrajovou súčasťou Katovíc. Vyzerá to tam skvele. Podarilo sa mi ho navštíviť na konci minulého roka, keď sa to ešte dalo. Za našou výpravou už aj Poliaci zatvárali a začínali platiť prísnejšie protipandemické opatrenia. Hotely zatvárali, cestovať zakazovali. :( Ale raz sa tam vrátim.

Nikiszowiec je jedinečné banícke sídlisko.

Šialené čaro tvrdého svetla som ešte dochutil polarizačným filtrom. Z oblohy som ním vyťahoval neskutočné modrú farbu. To nie je podvod. Tak vyzerá svet naozaj, keď z neho fotograf filtrom „uprace“ drobné častice zo vzduchu, medzi ktorými sa odráža svetlo a vytvára závoj. Odrazené svetlo od maličkých častíc je fuč.

Keď som ako chlapec obdivoval fotografie v časopise National Geographic a snažil sa prísť na to, ako ich majstri odfotografovali, časom som prišiel na to, že svoje diapozitívne filmy exponovali korekciou približne -0,7. Ich obrázky tak boli hlbšie a vyzerali vážnejšie. Nikto mi nikdy nepotvrdil, že to tak bolo naozaj, ale s mínusovaním expozície som sa pohrával veľmi často. Mal som pocit, že to funguje. Celkom určite to funguje pri fotografovaní v tvrdom svetle. To si o takúto korekciu doslova žobroní. A opäť je to hodnota približne 0,7 pri matricovom celoplošnom meraní svetla.

Nikiszowiec bol kedysi len uhliarska osada bane Giesche. Tvrdé svetlo ponúka možnosť využiť siluetu.

Techtle mechtle s mínusovaním treba už len doplniť o trochu vyššiu a prižmúrenejšiu clonu a nech je obrázok čo najčistejší, udržať aj základnú citlivosť snímača. Pozor: nemusí to byť tá najnižšia, akú nastavenia ponúkajú. Ostatné by som neriešil. V tvrdom svetle by s expozičným časom nemal byť žiadny vážny problém.

Polarizačné filtre treba vyberať s bázňou a neulakomiť sa na tie najlacnejšie! Službu urobí aj lacný kus, ale tie drahšie dokážu zázraky. Tu sú v ponuke obchodu PROlaika. Ja používam také, ktoré stoja okolo 100 eur.

Zvyšky pôvodných robotníckych sídliskových domov sú od 28. januára 2011 kultúrnou pamiatkou.

Pri finálnej úprave treba tvrdému svetlu pridať ešte trochu šťavičky. Nežne potlačiť saturáciu, jemne dodať kontrast a je to.

V Sobote Osmo

V Spišskej Sobote som to vzal od podlahy. Od dlažby a asfaltu. Ortopedička mi so vztýčeným ukazovákom kládla na srdce, že sa nemám zohýbať, ale mám si vždy čupnúť, keď potrebujem robiť niečo pri zemi. Mám to robiť, aj keď to bolí. Rešpektujem túto vzácnu radu a cítim sa vďaka nej pružnejší. Aj keď jedno koleno protestuje a bolí pritom.

Fotografovanie od podlahy ponúka úplne iný pohľad na svet. V spojení so superširokým objektívom na osme je to radosť.

V Spišskej Sobote som od podlahy fotografoval s DJI Pocket 2 Creator Combo. Je to vďaka skvelému gimbálu skôr dronová kamera do ruky ako fotoaparát. Obrázky z neho sa mi páčia a rád sa s ním hrám. Niektorí kolegovia si ťukajú na čelo, načo mi je taká zábavka, veď skvelú kameru mám v tele fotoaparátu a na fotografovanie či nakrúcanie len tak zľahka mám mobil. Tie lepšie video stabilizujú a dokonca ho vedia zaznamenať aj v niektorom z RAWov. To je všetko pravda, ale, Osmo je skvelé aj na špeciálne zábavky.

Nasvietené farby, tiene, pohľad zdola zoširoka a hneď je fotografia zaujímavá.

Okrem iného je skvelé na fotografovanie od podlahy. Dá sa ľahko pripojiť na smartfón, aby fotograf nemusel pátrať po obraze na malom náhľadovom displeji, a jeho očko s objektívom sa dá s džojstikom či ťahom prsta po displeji vytočiť dohora. Jasné, fotiť takto mobilom by bolo dosť krkolomné, pretože by som musel „na podlahu“ aj s hlavou, ale fotoaparátom s výklopným displejom by to až taký problém nebol. Lenže mať Osmo len tak vo vrecku je príjemné. A dá sa ním od podlahy aj nakrúcať!

64-megová fotografia z Osma je taký malý podvod. Výsledný obraz má naozaj taký objem, ale je len dopočítaný zo 16-megového čipu.

Spišská Sobota je mestskou časťou Popradu. Bývala najvýznamnejším z hornospišských miest. Za čias Uhorska bola dokonca okresné mesto Spišskej stolice. V roku 1567 získala jarmočné právo. Vďaka dobrej polohe sa stala trhovým mestom. Vo veľkom sa tu obchodovalo v sobotu.

Centrum Spišskej Soboty tvorí čerstvo zrekonštruované námestie so zvonicou, mariánskym stĺpom a neskororománskym rímskokatolíckym kostolom svätého Juraja.

V roku 1821 mala ako jediné spišské mesto kníhkupectvo. Ešte predtým, v 18. storočí, presnejšie v roku 1773, tu bolo 126 remeselníckych majstrov. Dnes tu nie je ani nohy, ale minulé leto aj sem vďaka korone prišla kopa domácich návštevníkov, ktorí nedovolenkovali v zahraničí.

V akciovej ponuke obchodu PROlaika je v súčasnosti starší braček Osma dvojky DJI Osmo Pocket. Tiež pekná hračka na takéto zábavky.

Techtle mechtle v tvrdom svetle
5 5 with 1
 
počet hodnotení: 1

Komentáre

Pre pridanie komentára sa musíte prihlásiť...