Street workshop vo Viedni je za nami...

Blog  /  PRO.Laika / 22.07.2014 / 00:00
"Fotografovanie je moje hobby a často chodím na kurzy a workshopy. Náhodou som sa cez internetovú stránku Prolaiky dozvedela  o  street foto vo Viedni, a keďže  som už absolvovala workshop pri Neziderskom jazere, ktorý bol skvelý, rozhodla som sa ísť.....        
Nie každý dobrý fotograf je aj dobrý pedagóg, ale Julo Kotus je oboje.  Do prednášky z teórie street fotky  vybral fotky svetoznámych fotografov a  zahrnul aj dôležité informácie nielen o technike, ale aj o právnej stránke  fotenia "na ulici".
 
Praktická časť vo Viedni bola výborne zostavená a zorganizovaná (prebúdzajúce sa centrum, Práter a návrat do centra) a neočakávaná demonštrácia dôkladne preverila to, čo sme sa dovtedy naučili.
Záverečné premietanie, kde nás potešili fotky ostatných absolventov kurzu,  malo byť už len čerešničkou na torte, ale aj tu sme na ukážkach dobrého orezu a prevodu do čb pochopili, ako lepšie zdôrazniť  to, čo je dôležité.
 
Veľmi oceňujem aj možnosť zapožičania fotoaparátu, s ktorým som urobila väčšinu obrázkov (Super Fujifilm, už na taký šetrím...:))) a príjemnú spoločnosť ostatných fotografovaniachtivých aktérov."
 

Oľga Nyitrayová

 

12. júna 2014 (štvrtok) sme absolvovali teoretickú prednášku fotografa Jula Kotusa s premietaním množstva zaujímavých fotografií z bežného aj menej bežného života v uliciach.

Inšpirovaní fotografiami a zanieteným prístupom sme súhlasili so skorým odchodom do Viedne v nasledujúcu sobotu. 14.6. mnohí z nás vstávali ešte za tmy, niektorým sa to ani nepodarilo a dopravili sa za nami vlakom s hodinovým odstupom. :)
Tak či onak, začínali sme streetovať priamo v srdci Viedne jej ranné prebúdzanie. Umývanie okien, stolov, príprava kaviarní na prevádzku, zametanie ľudoprázdnych ulíc malo svoje čaro. Mnohí z nás takúto tichú Viedeň ešte nezažili.


foto: Mário Dvoržák 


foto: Mário Dvoržák 


foto: Mário Dvoržák 


foto: Andrej Gabor


foto: Andrej Gabor

Po chvíli sme sa presunuli do komplexu zábavného parku Prater. Vzhľadom na predpoludňajší čas a vynikajúce počasie bol zábavný park naopak veľmi rušný a plný ľudí hľadajúcich adrenalín. Deň "Hviezdnych vojen" mal na svedomí stovky postáv a postavičiek oblečených do kostýmov svojich obľúbených hrdinov. Tu sme si dali aj obed a ponáhľali sme sa naspäť za autentickejšou street fotografiou do modernej časti Viedne pri druhom Dunaji. Nakoniec sme na záver dňa opäť uviazli tentoraz už v preplnenom centre Viedne.


foto: Nina Reháková


foto: Nina Reháková


foto: Nina Reháková

Zaujímavým a fotogenickým bol stret podporovateľov LGBTI ľudí s podporovateľmi tradičnej rodiny. LGBTI zástancovia blokovali oficiálne nahlásený pochod zástancov tradičnej rodiny. Zhromaždenie roztláčala polícia a pri tom vzniklo aj niekoľko drobných incidentov.
 
foto: Oľga Nyitrayová
 

foto: Oľga Nyitrayová
 
foto: Oľga Nyitrayová
 

foto: Richard Kolarik
 
Podvečer sme už boli po celodennom chodení a lovení toho svojho záberu tak unavení, že sme sa tešili na sedadlá vlaku do Bratislavy.
 

foto: Richard Kolarik
 
foto: Richard Kolarik
 
Vyhodnotenie workshopu nenechalo nikoho chladným, objavili sme nové možností komponovanie, orezu, uhla pohľadu a stále nové a nové detaily vo fotografiách, ktoré sa nám podarilo počas soboty urobiť.
V príjemnej a priateľskej atmosfére sa rozchádzame do každodenných ulíc a veríme, že sa ešte pri streetovaní stretneme.
 

foto: Vlado Rehák
 

foto: Vlado Rehák
 
 
foto: Vlado Rehák
 

Na ďalší workshop street fotografie sa môžete prihlásiť tu.

Galéria k článku


Street workshop vo Viedni je za nami...
0 5 with 0
 
počet hodnotení: 0

Komentáre

  • Ivan Kutička Ivan Kutička
    Ivan Kutička / 22.07.2014 16:32:00
    Pekný report a keď pozerám na fotky, boli šikovný študenti. :) Napríklad fotky od slečny/pani Rehákovej sa mi veľmi páčia, najmä tá fotená v metre. A pán Rehák sa nenechal zahambiť. Farebné fotky by som previedol do ČB. Predsa len by ukázali viac. (Môj názor.) Nie som si istý či by bol tento workshop pre mňa, ale výstup je fakt super!
  • Drsnak Jake Drsnak Jake
    Drsnak Jake / 28.07.2014 16:32:00
    ste palili riadne teda, niektore ulovky velmi fajn
  • Hana Velická Hana Velická
    Hana Velická / 08.08.2014 15:45:00
    Obdivujem tie ženské, že sa na to dali, žena je zraniteľná na ulici....
  • Juro  Klembara Juro Klembara
    Juro Klembara / 08.08.2014 15:50:00
    Nikto uz nestreetoval s filmom?
  • Roman Halás Roman Halás
    Roman Halás / 08.08.2014 16:08:00
    street je moja srdcovka, pre ňu som si kupoval svojho času Fuji X10 - retro, nenápadný a manuálny zoom. Čo by ste dnes odporúčali zo súčasných foťákov na street?
  • julo kotus julo kotus
    julo kotus / 26.08.2014 13:45:00
    V tomto prípade nie, aj keď ma to lákalo oprášiť analóg. :)
  • julo kotus julo kotus
    julo kotus / 26.08.2014 13:45:00
    Momentálne je v ponuke niekoľko vynikajúcich modelov. Aj zo stajne Fujifilmu, ak ste na ne zvyknutý - napríklad aktuálna X20 alebo najnovšie ohlásená X30. Ak chcete rapídne postúpiť aj v kvalite fotografií, Fujifilm má niekoľko modelov bezzrkadloviek - Fujifilm X-E2, X-T1, X-A1, X-M1. Podľa budgetu, ktorý na fotoaparát máte. Všetky modely nájdete v našej ponuke.
  • julo kotus julo kotus
    julo kotus / 26.08.2014 13:46:00
    ženy majú výhodu, že sú pekné a nežné pohlavie, úsmev odzbrojí väčšinou aj najzarytejších odporcov fotenia na ulici. :)
Pre pridanie komentára sa musíte prihlásiť...