PANASONIC LUMIX GH5S. Super kamera, slabší foťák?

PANASONIC LUMIX GH5S. Super kamera, slabší foťák?

Blog  /  Vladimir Kampf / 10.01.2018 / 09:50

S Panasonicom zrejme nie sú žiadne žarty. Aj keď zmyslu pre humor voči fotografom prejavil v posledných dňoch viac než dosť. Jeho vlajková loď najnovšia bezzrkadlovka LUMIX GH5S, ktorej stále hovoria fotoaparát už je vlastne len tak mimochodom fotografujúca kamera, ktorá sa podobá na fotoaparát. Fotografov neohuruje a ani štandardný kameramani nemajú s kvalitou a formátmi, ktoré ponúka čo robiť a kde si ich vychutnať. Našťastie spolu s GH5s vyšli na svetlo sveta aj dva televízory, ktoré dokážu rozlíšenie 4K HDR s podporou kompresného formátu HEVC zobraziť.

Tlačová správa k tejto mašinke je dlhá a ohromujúca. Sľubuje nekompromisný nástroj na tvorbu profesionálneho videa. 

- Prvá bezzrkadlovka s rozlíšením Cinema 4K 60p / 50p

- Mimoriadne vysoká citlivosť pre tmavé scény a 4K HDR

- Obrazová kvalita 4:2:2 10bit s neobmedzenou dĺžkou záznamu alebo 4:2:0 8-bit v rozlíšení C4K 60p / 50p a 4K 60p / 50p pri ukladaní záznamu na pamäťovú kartu SD.

O vynikajúci výkon aj v slabo osvetlených podmienkach sa stará nový snímač Digital Live MOS s rozlíšením 10,2 MPix a technológiou Dual Native ISO v kombinácii s obrazovým procesorom Venus Engine. Spoločne umožňujú nastaviť citlivosť až ISO 51200 a sú zárukou kvalitnej kresby aj v najtmavších partiách obrazu.

Fotoaparáty majú stále väčší počet obrazových bodov. V zásade platí, že čím väčší čip, tým viac sa ich naň zmestí a môžu byť aj väčšie, čo umožňuje lepší záznam a tým pádom aj menej šumu v obraze. Preto sa majitelia plnoformátových veľkých čipov na majiteľov fotoaparátov so systémom micro 4/3 len zhovievavo usmievajú a myslia si svoje...

Tí si tiež myslia svoje a rochnia si vo svojich výhodách. Použiteľné ISO 51200 je na kameru bomba. Ani si nedokážem predstaviť, či je treba aj niekam túto hranicu posúvať. Potrebu nakrúcať kvalitne športové výkony uprostred tmavej noci má asi iba málokto...

Mimochodom: Snímač má základnú citlivosť ISO 800!

Desať mega je dnes na fotoaparát málo. Bežný mobil dnes dá viac... Samozrejme, nie v kvalite fotoaparátu.

Tlačová správa pokračuje:

Pri natáčaní aj fotografovaní je možné nastaviť rôzne pomery strán - 4:3, 17:9, 16:9 a 3:2. Snímač tiež umožňuje fotografovanie vo formáte RAW s 14bitovou hĺbkou, čo výrazne rozširuje možnosti pri spracovaní snímok.

Ako prvý digitálny systémový kompakt na svete umožňuje LUMIX GH5 natáčanie v rozlíšení 4K rýchlosťou 60p/50p.

Patrí mu aj ďalšie svetové prvenstvo - dokáže spomínanou frekvenciou 60p/50p natáčať aj vo formáte Cinema 4K (C4K, 4096x2160 bodov).

Pri natáčaní podporuje profesionálny filmársky štandard 4:2:2 10-bit, čo výrazne vylepšuje vernosť farebného podania.

Medzi ďalšie podporované štandardy patrí 4:2:2 10-bit 400 Mb/s All-Intra v rozlíšení Cinema 4K pri frekvencii 24p a v rozlíšení 4K pri frekvenciách 30p, 25p a 24p, prípadne 200 Mb/s All-Intra v rozlíšení Full-HD. Dĺžka záznamu videa nie je nijako obmedzená.

LUMIX GH5S podporuje natáčanie videozáznamov v štandarde 4K HDR (s posilneným dynamickým rozsahom) s režimom Hybrid Log Gamma (HLG). K dispozícii je aj režim 4K HEVC s nízkou vzorkovaciou frekvenciou pre HLG, čo umožňuje prehrávanie na AV zariadeniach s podporou kompresného formátu HEVC (napr. na nových televízoroch Panasonic s podporou 4K HDR).

Vďaka technológii VFR (Variable Frame Rate) je možné natáčať zrýchlený alebo spomalený záznam v rozlíšení C4K / 4K (60 fps, max. 2,5x pomalší pri frekvencii 24p) a Full-HD (až 240 fps, max. 10x pomalší pri 24p).

Lumix GH5S má priamo predinštalovaný režim V-LogL, takže si užívatelia nemusia kupovať samostatný upgrade softvéru. Okrem toho je LUMIX GH5S kompatibilný aj so systémom Time Code IN/OUT. Ak nastavíme synchronizáciu časového kódu prostredníctvom XLR synchronizačného terminálu s použitím BNC kábla, možno potom ľahko strihať videozáznam nelineárne, prípadne upravovať záznam natočený viacerými prístrojmi.

Okrem linkového vstupu je k dispozícii konektor pre 3,5 mm audio jack pre mikrofón.

Panasonic GH5S je na pohľad jasný fotoaparát.

Technológia DFD (Depth From Defocus) a mimoriadne rýchle spracovanie digitálneho signálu umožňujú automatické ostrenie rýchlosťou cca 0,07 s a takisto mimoriadne rýchle sériové snímanie. Pri ňom GH5S zvládne 12 snímok za sekundu pri jednorazovom AF zaostrení a 8 obr/s pri priebežnom preostrovaní v RAW formáte v 12-bitovej hĺbke, resp. 11/7 snímok za sekundu v hĺbke 14-bit. K dispozícii je celkom 225 ostriacich zón, systém kontinuálneho ostrenia, ostrenie na jediný bod a ostrenie do ľubovoľného miesta na displeji. V režime 4K PHOTO možno ukladať jednotlivé okienka videozáznamu ako samostatné snímky s frekvenciou 60 obr/s (v rozlíšení cca 8 MPix).

V slabom svetle zvláda LUMIX GH5S automaticky ostriť až do hodnoty -5 EV, na čom má zásluhu predovšetkým vysoká citlivosť a veľmi dobré vyladenie snímača.

Vďaka šikovnej funkcii Live View Boost je možné na displeji sledovať kompozíciu prakticky v úplnej tme, pretože sa citlivosť snímača zvýši do extrémnych hodnôt, avšak len na účely náhľadu. V nočnom režime sa menu na displeji zobrazí na červeno, čo je šetrnejšie k očiam. Pri ručnom ostrení možno obraz na displeji zväčšiť nielen 10x ako u väčšiny modelov, ale rovno 20x. To sa hodí predovšetkým pri astrofotografii.

U fotoaparátu týchto profesionálnych kvalít záleží aj na odolnosti, aby vydržal náročnú prácu v teréne. Panasonic GH5S má predné aj zadné šasi vyrobené z horčíkovej zliatiny a je odolný nielen proti vlhkosti, ale aj proti prachu a mrazu až do -10 stupňov. Je vybavený dvoma slotmi na pamäťové karty SD, podporuje moderné rýchle a veľkokapacitné typy UHS-II a Video Speed Class 60. Používatelia môžu voliť medzi tromi spôsobmi ukladania fotografií a záznamov: Relay Recording, Backup Recording a Allocation Recording. K dispozícii je HDMI port typu A.

Okrem toho je Panasonic GH5S vybavený veľkým elektronickým hľadáčikom s prekvapivo vysokým pomerom zobrazenia okolo 1.52x/0.76x (ekvivalent 35 mm fotoaparátu), čo znamená hladké prekreslenie pohybu rýchlosťou 120 obr/s. Displej na zadnej strane využíva technológiu OLED, má rozlíšenie 3,68 MPix a 100% pokrytie scény. Okrem dvoch príkazových koliesok uľahčuje ovládanie aj šikovný joystick.

Panasonic LUMIX GH5S je vybavený technológiami Bluetooth a Wi-Fi®, čo znamená pohodlnejšie ovládanie a možnosť okamžitého a ľahkého zdieľania snímok aj videozáznamov. Vďaka podpore Bluetooth 4.2 (BLE: Bluetooth Low Energy) môže GH5S udržiavať konštantné spojenie s telefónom alebo tabletom a pritom spotrebováva len minimum energie. Pri pripojení cez Wi-Fi je možné voliť medzi frekvenciou 5 GHz (IEEE802.11ac) *8 a konvenčnejšou 2,4 GHz (IEEE 802.11b/g/n).

LUMIX GH5S možno doplniť batériovým gripom DMW-BGGH5 (predáva sa samostatne). Medzi ďalšie voliteľné príslušenstvo patrí aj samostatne predávaný XLR mikrofónny adaptér DMW-XLR1, umožňujúci nahrávať čistý a kvalitný zvuk vo vysokom rozlíšení pomocou externých mikrofónov.

GH5S je ako kamera jednoznačne špička. To už ale predsa nemusí vyzerať, ako fotoaparát. Panasonic pravdepodobne stavil na popularitu modelovej rady a aj v správe dookola opakuje kamerové vychytávky ako kamery vylepšenej GH5.

Najvyššia citlivosť a najkvalitnejšie video v histórii LUMIX vďaka novému snímaču

Hlavným účelom Panasonic LUMIX GH5S je natáčať videozáznamy s vysokou citlivosťou v maximálnej obrazovej kvalite, na čo slúži predovšetkým nový snímač Digital Live MOS s rozlíšením 10,2 MPix a technológiou Dual Native ISO v kombinácii s obrazovým procesorom Venus Engine. Technológia Dual Native ISO delí hodnoty ISO na dva segmenty - na citlivosť nízku (LOW, ISO 160-800) a vysokú (HIGH, ISO 800-51200). Podobný systém poznáme z profesionálnych kamier Panasonic Varicam.

Pri bežných snímačoch sa množstvo šumu plynulo zvyšuje už od základnej, tj. najnižšej hodnoty ISO, avšak pri technológií Dual Native ISO tvorí pri vyššej citlivosti túto základnú hodnotu až ISO 800, čo hladinu šumu výrazne znižuje. Výsledkom je okrem iného mimoriadne veľká citlivosť ISO 51200.

Panasonic GH5S s pripojeným mikrofónom.

Snímač okrem toho umožňuje nastaviť pomer strán. Bez toho aby bolo nutné meniť uhol záberu alebo ohniskovú vzdialenosť, si môže používateľ pri natáčaní vybrať medzi C4K, 4K a anamorfickým formátom 4: 3, zatiaľ čo pri fotografovaní sú k dispozícii pomery 4:3, 3:2 a 16:9.

Snímač a obrazový procesor Venus Engine dokážu načítať digitálny signál v plnom rozlíšení vysokou rýchlosťou z celej plochy, takže výsledkom je vynikajúci obraz v každom okienku záznamu. Rýchlosť načítania signálu sa vďaka použitiu nového snímača zvýšila cca 1.3x, pri natáčaní alebo fotografovaní s elektronickou uzávierkou zároveň mizne nevítaný efekt zvaný rolling shutter.

Okrem toho snímač umožňuje fotografovanie vo formáte RAW s hĺbkou 14 bit, čo výrazne rozširuje možnosti pri následnom spracovaní snímok.

Vynikajúca kvalita videozáznamov spĺňa profesionálne kritériá

Panasonic LUMIX GH5S zvláda ako prvý digitálny systémový kompakt na svete natáčanie v rozlíšení 4K frekvenciou 60p/50p, a dokonca aj v rozlíšení C4K pri rovnakej frekvencii. Pri natáčaní podporuje profesionálny filmársky štandard 4: 2: 2 10-bit, čo výrazne vylepšuje verné farebné podanie. Užívatelia môžu voliť medzi formátmi MOV, MP4, AVCHD Progressive a AVCHD pri rôznej frekvencii, odpadajú tiež limity pre dĺžku záznamu ako vo Full-HD, tak vo 4K. Medzi ďalšie podporované štandardy patrí 4:2:2 10-bit 400 Mb/s All-Intra v rozlíšení Cinema 4K pri frekvencii 24p a v rozlíšení 4K pri frekvenciách 30p, 25p a 24p, prípadne 200 Mb/s All-Intra v rozlíšení Full-HD.

Profesionálnym filmárom systém ponúka frekvencie 59,94 Hz, 50 Hz alebo 24 Hz. Okrem toho LUMIX GH5S podporuje aj štandard 4K HDR. HDR (High Dynamic Range) je režim s posilneným dynamickým rozsahom, pri ktorom v zábere zostávajú jasy aj tiene vo väčšom množstve, než dokáže zachytiť samotný snímač bez HDR. Výsledný obraz tak viac zodpovedá tomu, ako vníma okolie ľudské oko. Pri natáčaní videozáznamov využíva systém vlastnú gama krivku kompatibilnú so štandardom ITU-R BT.2100, v ponuke obrazových štýlov možno teraz zvoliť režim Hybrid Log Gamma (HLG). Ten možno využiť nielen v 4K a Full-HD, ale aj v 10bitových režimoch. K dispozícii je aj režim 4K HEVC s nízkou vzorkovaciu frekvenciou pre HLG, čo umožňuje prehrávanie na AV zariadeniach s podporou kompresného formátu HEVC (napr. na nových televízoroch Panasonic s podporou 4K HDR).

K mimoriadnej kvalite obrazu prispieva aj celá rada najrôznejších efektov. Vďaka technológii VFR (Variable Frame Rate) je možné natáčať zrýchlený alebo spomalený záznam v rozlíšení C4K/4K (60 obr/s, max. 2,5x pomalší pri frekvencii 24p) a Full-HD (240 obr/s, max. 10x pomalší pri 24p). Minimálna frekvencia pre natáčanie záznamu, ktorý sa následne zrýchli, je 2 obr / s. K dispozícii je aj funkcia Focus Transition, vďaka ktorej prístroj priebežne automaticky ostrí z objektu na objekt.

Panasonic GH5S.

Priamo vo fotoaparáte je preinštalovaný režim V-LogL. Jeho použitie výrazne rozširuje flexibilné možnosti pri natáčaní a tiež posilňuje dynamický rozsah farieb pri následnom spracovaní záznamu v grafickom programe. V-LogL ponúka rozsah zodpovedajúci 12 EV. Taktiež tu nájdeme predinštalovanú LUT tabuľku so štandardom Rec.709, okrem toho si však používatelia môžu vytvoriť vlastnú tabuľku vo formáte VLT. Vďaka funkcii V-LogL View Assist si môžeme rovno na displeji fotoaparátu prezrieť, ako bude obraz vyzerať po aplikácii hodnôt z LUT tabuľky, a to nielen pri živom náhľade scény, ale aj následne pri prehrávaní. K dispozícii (medzi obrazovými štýlmi) sú aj profesionálne pôsobiace filmové režimy Cinelike D a Cinelike V s podobnými vlastnosťami gama hodnôt. Okrem toho je v ponuke aj štandard Like709 kompatibilný so štandardom HDTV. Ako V-LogL, tak aj Like709 je možné taktiež používať vo fotografickom režime pri tvorbe časozberných záberov (Time Lapse).

Okrem toho je LUMIX GH5S kompatibilný aj so systémom Time Code IN/OUT. Ak nastavíme synchronizáciu časového kódu prostredníctvom synchronizačného XLR terminálu s použitím BNC kábla, je potom možné ľahko strihať videozáznam nelineárne, prípadne synchronizovane upravovať záznam natočený viac prístrojmi. Okrem linkového vstupu je k dispozícii konektor pre 3,5 mm audio jack, teda pre externý mikrofón, ktorý je pri natáčaní často veľkou výhodou.

K dispozícii sú aj praktické pomôcky ako Waveform Monitor alebo Vector Scope. Prenos dát prebieha cez štandardný HDMI port typu A. Kábel je možné pri pripojení mechanicky zamknúť, aby v teréne nedošlo k nechcenému odpojeniu a strate dát.

Okrem toho je Panasonic LUMIX GH5S vybavený aj špeciálnym mikrofónom, ktorý vie monitorovať a následne odstrániť hluk spôsobený mechanickou činnosťou prístroja a objektívu. Výsledkom je zníženie mechanického hluku o 10 dB a veľmi kvalitný čistý zvuk.

Mimoriadne rýchle a presné automatické zaostrovanie a spoľahlivé sledovanie objektov v pohybe

To som teda zvedavý. Sledovanie objektov pohybe bola doteraz smrť Panasonicu. Žiadny model, ktorý som doteraz držal v ruke to nedokázali uspokojivo dodržať. Tu mal navrch Olympus. Sledovanie objektov má nie len že dokonalejšie, ale aj jednoduchšie a prijateľnejšie ovládateľné. Pravda: GH5 sa s nechcením preskakovaním z objektu na objekt celkom slušne vyrovnala, ale stále bolo treba prepnutie sledovania najprv vypnúť trebárs funkčným tlačidlom a potom ho znova uloviť ostriacim bodom. To vypínanie zdržuje. Na Olympusoch stačí jednoducho znova len pritlačiť spúšť a je to.

Technológia DFD (Depth From Defocus) meria vzdialenosť objektu porovnaním dvoch záberov s odlišnou rovinou ostrosti, pričom berie do úvahy optické vlastnosti aktuálne používaného objektívu. Panasonic túto technológiu kombinuje s ostrením metódou porovnávania kontrastu, čo znamená mimoriadne rýchle a hlavne presné zaostrenie aj v zložitých podmienkach. GH5S stabilne ostrí rýchlosťou cca 0,07 s a zvláda tiež mimoriadne rýchle sekvenčné snímanie (12 fps pri AF-S a 8 fps pri priebežnom AF-C) v RAW formáte v 12-bitovej hĺbke, resp. 11/7 snímok za sekundu v hĺbke 14-bit. Technológia DFD navyše výrazne vylepšuje výkon a presnosť systému pri sledovaní pohybujúcich sa objektov.

V slabom svetle zvláda LUMIX GH5S automaticky ostriť až do hodnoty -5 EV, na čom má zásluhu predovšetkým vysoká citlivosť a veľmi dobré vyladenie snímača. Vďaka vysokému výpočtovému výkonu obrazového procesora Venus Engine zvláda LUMIX GH5S dokonca technológiu hlbokého strojového učenia, takže okrem bežného rozpoznávania tváre a očí dokáže rozoznať aj ľudské telo. K dispozícii je celkom 225 ostriacich zón, systém kontinuálneho ostrenia, ostrenie na jediný bod a ostrenie do ľubovoľného miesta na displeji. Ostriace zóny možno spájať do skupín a následne meniť ich veľkosť, ak si to žiada kompozícia. Ostrenie je teraz veľmi jednoduché - slúži k nemu joystick pod pravým palcom, takže môžete ostriť úplne poslepiačky a očami pritom sledovať fotografovanú scénu. V nastaveniach môžu používatelia meniť citlivosť automatického ostrenia, citlivosť pri zmene ostriaceho bodu a citlivosť na sledovanie pohyblivého objektu. K dispozícii sú aj štyri nastavenia pre najčastejšie situácie.

Panasonic GH5S s ovládaním zvukových vstupov.

V režime 4K PHOTO fotoaparát kontinuálne natáča v rozlíšení cca 8 megapixelov rýchlosťou 60obr/s a jednotlivé okienka možno použiť ako samostatné fotografie. Možno vyberať medzi tromi spôsobmi záznamu:

4K Burst (Štart / Stop) a 4K Pre-burst (dôjde k uloženiu záznamu už cca 1s pred samotným stlačením spúšte). Pri fotografovaní tieto režimy veľmi dobre dopĺňajú štandardné sekvenčné snímanie v plnom rozlíšení.

Vďaka šikovnej funkcii Live View Boost je možné na displeji sledovať kompozíciu prakticky v úplnej tme, pretože sa citlivosť snímača zvýši do extrémnych hodnôt, avšak len na účely náhľadu. V nočnom režime sa menu na displeji zobrazí červeno, čo je v tme šetrnejšie k očiam. Pri ručnom ostrení možno obraz na displeji zväčšiť nielen 10x ako u väčšiny modelov, ale rovno 20x. To sa hodí predovšetkým pri ostrení na maličké hviezdy na nočnej oblohe, teda v astrofotografii.

V celej tučnej tlačovej správe plnej ohromujúcich číselných údajov nieje ani zmienka o stabilizácii obrazu na snímači. Model ju podľa všetkého nemá. Je to pravdepodobne daň na jeho menšie rozlíšenie a zachovanie čo najvyššej obrazovej kvality. je to ďalší kompromis, ktorý mnohých nepoteší. keď si profesionál, používaj statív alebo moderný elektronický gimbal. je pravda, že keď bol obraz prestabilizovaný a kameraman či videograf použil stabilizovaný čip, stabilizovaný objektív a k tomu gimbal nemuselo to dopadnúť dobre. Obraz sa mohol chvieť, vlniť... Prestabilizovať ho tiež nie je dobré. Pri GH5S teda v zásade platí, že kto chce stabilizovať obraz, musí si kúpiť nejaké ďalšie zariadenie.

Spoľahlivé odolné prevedenie pre fotografovanie v náročnom teréne

Pri fotoaparáte týchto kvalít záleží aj na odolnosti, aby vydržal náročnú prácu v teréne. Panasonic GH5S má predné aj zadné šasi vyrobené z horčíkovej zliatiny a je odolný nielen proti vlhkosti*, ale aj proti prachu a mrazu až do -10 stupňov.

Uzávierka je testovaná na cca 200 000 cyklov. Najkratší expozičný čas predstavuje 1/8000 s, vďaka čomu je možné nielen dokonale zmraziť aj ten najrýchlejší pohyb, ale aj fotografovať v plnom slnečnom svetle s minimálnym clonovým číslom a tým pádom efektne rozmazať pozadie za ústredným motívom. Synchronizačný čas blesku dosahuje štandardné hodnoty 1/250 s.

LUMIX GH5S ponúka dva sloty na pamäťové karty SD, vrátane najnovších rýchlych vysokokapacitných typov UHS-II a Video Speed Class 60. Používatelia môžu voliť medzi tromi spôsobmi ukladania fotografií a záznamov:

Relay Recording, Backup Recording a Allocation Recording. V prvom prípade sa dáta ukladajú najskôr na prvú a po jej zaplnení potom na druhú kartu. V režime Backup Recording sa všetko ukladá zdvojene na obe karty súčasne, takže sú fotografie a záznamy zálohované. Posledný režim Allocation Recording znamená, že užívateľ sám určuje, kam sa jednotlivé typy dát (RAW, JPG, 4K PHOTO, video a pod.) Ukladajú. Napríklad fotografie možno ukladať na kartu č. 1 a videá na kartu č. 2. Pri oboch slotoch svieti dióda, pokiaľ sa na ne zrovna zapisuje.

Okrem toho je Panasonic GH5S vybavený veľkým elektronickým hľadáčikom s prekvapivo vysokým pomerom zobrazenia okolo 1.52x / 0.76x (ekvivalent 35 mm fotoaparátu). Hľadáčik typu OLED má rozlíšenie 3 680 000 bodov a pokrýva 100% záberu. Technológia OLED znamená plynulé prekreslenie pohybu (frekvencia zobrazenia 120 obr/s) a bleskurýchle reakcie s minimálnym oneskorením zobrazenia (max. 0,005 s). Poteší aj mimoriadne veľký pomer kontrastu 10000:1. Očnica meria približne 21 mm, takže sa do hľadáčika pohodlne pozerá aj okuliarmi. Obraz je jasný a ostrý uprostred záberu aj v rohoch.

Displej na zadnej strane má dotykové ovládanie, výklopnú konštrukciu, uhlopriečku 8,2 cm, pomer strán 3: 2 a rozlíšenie 1,62 megapixelu. Okrem toho ponúka 100% pokrytie scény. Využíva nielen klasické RGB matice (červené, zelené a modré pixely), ale aj pixely bielej, čo vylepšuje viditeľnosť za slnečného počasia v exteriéri. Je výklopný o cca 270 stupňov, čo uľahčuje fotografovanie a natáčanie z rôznych uhlov. Do výbavy patrí aj nočný režim so slabším podsvietením, takže vás ani po dlhšom sledovaní nezačnú bolieť oči.

Odolnosť proti vlhkosti v tomto prípade znamená ochranu proti minimálnemu množstvo vlhkosti, vody či prachu. Nie je zárukou, že nedôjde k poškodeniu pri priamom kontakte s kvapalinou.

Možnosti rozšírenia pre každý typ práce

Panasonic LUMIX GH5S je vybavený technológiami Bluetooth a Wi-Fi®, čo znamená pohodlnejšie ovládanie a možnosť okamžitého a ľahkého zdieľania snímok aj videozáznamov. Po bezdrôtovom pripojení k telefónu alebo tabletu s aplikáciou Panasonic Image App (pre iOS a Android) možno mobilné zariadenia používať ako diaľkové ovládanie pri fotografovaní, na natáčanie alebo prezeranie snímok a záznamov. V aplikácii je možné tiež nastaviť kvalitu snímok pri zdieľaní. Vďaka podpore Bluetooth 4.2 (BLE: Bluetooth Low Energy) môže fotoaparát udržiavať konštantné spojenie s telefónom alebo tabletom a pritom spotrebovávať len minimum energie. Do fotografií sa automaticky zapisujú geotagy čiže zemepisné súradnice. Pomocou mobilných zariadení možno kopírovať aj užívateľské nastavenia do iných modelov GH5S.

Pri pripojení cez Wi-Fi je možné voliť medzi frekvenciou 5 GHz (IEEE802.11ac) a konvenčnejšou 2,4 GHz (IEEE 802.11b / g / n). To umožňuje pripojenie nielen k telefónu/tabletu, ale aj k iným blízkym zariadením. Pri využití technológie 5GHz je dátový prenos rýchlejší.

Voliteľné príslušenstvo

- Batériový grip DMW-BGGH5

LUMIX GH5S možno doplniť batériovým gripom DMW-BGGH5. Má veľmi podobné ovládanie ako samotný fotoaparát a tým pádom výrazne uľahčuje fotografovanie na výšku. Nechýba ani joystick, s ktorým je ovládanie GH5 naozaj intuitívne. Pri použití dvoch batérií - jednej v tele a druhej v gripe - sa navyše dvojnásobne predlžuje doba fotografovania na jedno nabitie. Grip je určený výhradne pre LUMIX GH5/GH5S a podobne ako fotoaparát ponúka prevedenie odolné proti vlhkosti *, prachu i mrazu.

- XLR port DMW-XLR1 pre externý mikrofón

Port DMW-XLR1 slúži pre pripojenie externých mikrofónov s bežným konektorom XLR. Výrazne rozširuje možnosti pri nahrávaní kvalitného zvuku, pretože umožňuje natáčanie v 4K so zvukom 96 kHz / 24 bit vo vysokom rozlíšení. Externý mikrofón sa výborne hodí predovšetkým na postsynchróny. Samostatné ovládacie prvky umožňujú rýchle a jednoduché nastavenie.

- Dobíjačka DMW-BTC13

Dobíjačka DMW-BTC13 umožňuje rýchle dobíjanie z bežnej zásuvky, napájací kábel je súčasťou základného balenia.

Panasonic Lumix GH5s si momentálne môžete predobjednať a získať k nemu až 5 ročnú záruku.

Panasonic Lumix GH5s v eShope PROLaika.

PANASONIC LUMIX GH5S. Super kamera, slabší foťák?
0 5 with 0
 
počet hodnotení: 0

Komentáre

Pre pridanie komentára sa musíte prihlásiť...