Olympus oslavuje 100 rokov

Olympus oslavuje 100 rokov

Blog  /  PRO.Laika / 29.07.2019 / 11:15

Olympus oslavuje! Počiatky spoločnosti siahajú do roku 1919, keď Takeshi Yamashita založil v Tokiu firmu na výrobu mikroskopov. Jej vtedajší názov Takachiho Seisakusho by bol pre väčšinu sveta ťažko zapamätateľný. Pán Yamashita pred sto rokmi zrejme ani netušil, aký svetový úspech jeho začínajúca spoločnosť dosiahne. O dva roky neskôr bola registrovaná značka Olympus a po 30-tich rokoch fungovania, v roku 1949, bola spoločnosť premenovaná na Olympus Optical Co., Ltd.

 

V priebehu rokov inovatívni zamestnanci pracovali na vývoji a výrobe kvalitných produktov v oblasti medicíny a fotografie. Všetko sa to začalo výrobou mikroskopov, až v 1936 prišiel na trh ich prvý fotoaparát Semi-Olympus I. Vývoj napredoval a znie to až neuveriteľne, že už v polovici minulého storočie s pomocou gastrokamery od spoločnosti Olympus mohli lekári efektívnejšie liečiť svojich pacientov. Koncept kamery vznikol v myšlienkach doktora Ujiho z Tokijskej univerzitnej nemocnice. Prvé kamery fungovali ako fotoaparát, nasnímali tráviacu sústavu zvnútra a lekári skúmali fotografie, až neskoršie kamery mohli snímať živý prenos. Gastro kamera bola prelomovým výrobkom a znamenala pre Olympus významný prienik do medicínskeho zobrazovania. Jej prístroje zlepšili, či dokonca zachránili mnoho život. Na oslavu veľkého úspechu, ktorý už takmer 70 rokov pomáha lekárom pri diagnostike, vzniklo na pozadí príbehu muža vyliečeného z rakoviny emotívne video.

 

 

Aj dnes pokračuje Olympus vo výrobe a vývoji medicínskych systémov, mikroskopov a industriálnych riešení.

 

Pre bežných ľudí je ale synonymom slova Olympus fotoaparát. To čo sa začalo s výrobou prvého fotoaparátu Olympus, neznamenalo síce porovnateľný úspech, ako je záchrana života medicínskymi prístrojmi, ale o to väčší význam má pre naše emócie. To že fotoaparáty dokážu zachytávať naše spomienky, ale aj dôležité okamihy pre spoločnosť, je výsada, ktorú priniesli výrobcovia fototechniky a míľovými krokmi zlepšovali kvalitu obrazu a techniku.

 

Za každým úspechom je ľudská práca a zhmotnené vízie. Do polovice 20. storočia bol fotoaparát luxusným prístrojom, ktorý si mohol dovoliť málokto. V šesťdesiatych rokoch pôsobil v spoločnosti Olympus inžinier Maitani. Spolu so svojím tímom pracoval na tom, aby sa fotoaparáty rozšírili aj medzi bežných ľudí. Aby fotoaparáty mohlo používať, čo najviac ľudí, potrebovali vyrobiť cenovo prístupné prístroje. Cieľom bolo dostať ich na cenu 6 000 yenov. Drahé však boli aj filmy, a tak ako odozvu vyvinuli fotoaparáty s polovičným políčkom kinofilmu. Prakticky to znamenalo dvojnásobný počet záberov. Na 35 mm rolku s 24 expozíciami bolo možné nafotiť 48 fotografií. Znamenalo to revolučné zmeny a potom, čo na trh prišiel Olympus PEN začali bežne ľudia fotiť rodinné fotky. Pri vývoji neopomenuli v Olympuse ani profi prístroje, zvyšovala sa ich kvalita, ale zároveň sa začali zväčšovať rozmery. Maitani a jeho tím, ale pochybovali o tom, že by profesionálni fotografi chceli mať stále väčšie prístroje a pravdepodobne aj tieto myšlienky viedli k predstaveniu OM-1. Práve tento model bol vrcholom jeho práce. Vložil do neho mnoho úsilia a svojho ducha. Od tých čias fotografická technika prešla míľovými krokmi, poháňaná túžbou po čo najdokonalejšom zobrazení reality.

 

Fotoaparáty, ktoré znamenali pre Olympus významné míľniky v histórii spoločnosti

 

1936 -  prvý fotoaparát Semi-Olympus I

 

1959 - Olympus PEN - inovatívny fotoaparát s polovičným políčkom kinofilmu

 

1972 - OM-1 - ľahký kompaktný SLR fotoaparát

 

1991 - µ [mju:] / Infinity Stylus - jeden z najlepšie predávaných fotoaparátov značky Olympus

 

1996 - C-800L/D-300L a C-400L/D-200L - prvé spotrebiteľské digitálne fotoaparáty Olympus

 

2003 - E-1 - digitálny SLR fotoaparát s výmennými objektívmi

 

2009 - Olympus PEN E-P1 - mirrorless fotoaparát

 

2012 - OM-D E-M5 - mirrorless fotoaparát

 

2013 - OM-D E-M1 - mirrorless fotoaparát

 

2016 - OM-D E-M1 Mark II.
    

 

 

Druhý krátky dokument “Veľký moment” je výpoveďou vedúcich pracovníkov výskumu a vývoja foto divízie spoločnosti, technika z fotoobchodu a Jamesa B. Dickmana, fotografa National Geographic oceneného Pulitzerovou cenou, ako Olympus za roky, počas ktorých pôsobí na poli zobrazovacích technológií, ovplyvnil svet fotografie.

 



Tak a nakoniec stránky s výročným obsahom spoločnosti Olympus: www.olympus-global.com.

 

Olympus oslavuje 100 rokov
5 5 with 1
 
počet hodnotení: 1

Komentáre

Pre pridanie komentára sa musíte prihlásiť...